Nuorten mielenterveyspalvelujen palvelupolku kokoaa yhteen kattavan koonnin nuorille suunnatuista mielenterveys- ja päihdepalveluista helposti käytettävässä ja saavutettavassa muodossa.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Nuoren mielialapolku – työkalu tuotettiin laajassa Länsi-Uudenmaan alueen kuntien lasten ja nuorten palveluiden ammattilaisten verkostossa. Mukana oli ammattilaisia miltei jokaisesta kunnasta sekä kaikista keskeisistä toimijaryhmistä. Työkalu rakennettiin yhdessä palvelumuotoilijan kanssa.​

Tavoiteltu muutos

Työkalun tarkoitus oli selkeyttää nuoren mielialan hoitoon ja tukeen tarjottavia palveluita ja tuoda ne esille asiakkaan näkökulmasta.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Nuoret, jotka kaipaavat tietoa ja tukea MTP-asioissa.

Idean testaus asiakkaalla

Nuoret kokivat värit, ulkoasun ja sanavalinnat hyviksi ja ymmärrettäviksi, mutta käytettävyydessä koettiin parantamisen varaa. Ohessa suoria lainauksia nuorten antamasta palautteesta.​

"Sen selkeys ja tekstin pieni määrä on hyvä asia."​

"Visuaalinen polku ja ns. käsitekartat ovat mielestäni todella hyvä tapa havainnollistaa palveluilta. Ja kun samalla sivulla ei ole liikaa tekstiä tms. niin sekin auttaa!​"

"Etusivu on oikean selkeä, kunhan tajuaa klikata eri osioiden kohdalle.​"

"Minusta ”apua heti” nappi voisi olla hieman isompi, ja sen sisältö kiinnostaa.​"

"Sanavalinnat ovat mielestäni hyvät ja termit ymmärrettävät.​"

"Ehkä eri vaihtoehtoja voisi värittää eri tavalla, ettei kuva ole vain sininen pallomeri.​"

"Onko erikoissairaanhoitoon tehtävään lähetteeseen samankaltaista kuvausta? Viimeisellä sivulla mainitaan siitä, niin voisiko siihen linkata tai muuten mainita miten lähetteen tekeminen etenee.​"

"Värit ovat hyvät ja ”apua heti” napin väri on riittävän pistävä.​"

 

Ammattilaisten näkökulmia palautteen perusteella:

  • Ammattilaisista 75% oli törmännyt työkaluun aiemmin​
  • Vain 12% ammattilaisista oli huomannut kontaktissaan, että nuori tai perhe oli käyttänyt työkalua​
  • Käytettävyydestä ammattilaiset antoivat kouluarvosana 7,0​
  • Lisäarvoa sen koettiin tuottavan kouluarvosanoin 7,5​

Hajonta oli merkittävä sekä nuorten että ammattilaisten osalta, osa ei kokenut työkalua lainkaan hyödylliseksi, osa arvioi sen erittäin hyödylliseksi.​

Ratkaisun testaaminen

Työkalua testattiin 10 kk Karviaisten nuorten palveluissa vuonna 2022.​ Nuorten mielialapolku oli sijoitettuna Karviaisten nuorten palveluiden verkkosivuille, jonka alla oli linkki suoraan anonyymiin palautteeseen.​

Ratkaisun perusidea **

Nuoren lievä ja keskivaikea masennus hoidetaan pääsääntöisesti perusterveydenhuollossa. Nuorten mielenterveyspalvelujen palvelupolku kuvaa perusterveydenhuollon kiireettömiä palveluita: mitä nuori voi itse tehdä, mistä ja miten palvelujen piiriin pääsee, minkälaista hoitoa nuori voi saada, mitä tapahtuu palvelun päätyttyä. 

Palvelupolku -työkalu toimii osana asiakasviestintää, tuottaa toiminnallisen kuvauksen kunnan / alueen palveluista ja niiden suhteista toisiinsa.