Nuorten ohjatun omahoidon pilotti Opiskeluhuoltoon

Pirkanmaan hyvinvointialueella pilotoitiin keväällä 2024 nuorten ohjatun omahoidon koulutusta opiskeluhuoltoon. Koulutuksessa oli mukana 13 kuraattoria, 8 terveydenhoitajaa ja 2 psykologia. Psykologit otettiin koulutukseen mukaan mentoreiksi. 

Toimintaympäristö

Nuorten ja nuorten aikuisten mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet jo koronapandemiaa edeltävästi. Nykyinen mielenterveys- ja päihdepalveluiden tarjonta ei riitä vastaamaan kasvaneeseen tarpeeseen.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Kehittäminen liittyy Pirkanmaan hyvinvointialueen RRP-rahoitteisen Hoppu-hankkeen toimenpiteeseen koronapandemian aikana muodostuneen hoitovelan purku kohdistuen nuorten ja nuorten aikuisten mielenterveys- ja päihdeongelmiin. 

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

 Nuorten ja nuorten aikuisten mielenterveys- ja päihdepalvelut ovat olleet jo useita vuosia ruuhkautuneet perustasolta erikoissairaanhoitoon. Toistaiseksi yksiköiden välinen työnjako on ollut paikallinen ja jäsentymätön, mikä on kuormittanut yksiköiden välistä moniammatillista yhteistyötä. Kaikkien yksiköiden asiakasmäärät mielenterveyteen ja päihteisiin liittyen ovat kasvaneet, esimerkiksi opiskeluhuollon vastaanotolle ei ole aina ollut mahdollista päästä oppilas- ja opiskelijahuoltolain mukaisen seitsemän päivän kuluessa yhteydenotosta. 

 Pirkanmaan hyvinvointialueen strategiaan on määritelty mielenterveys- ja päihdepalveluiden kehittämiseen liittyen digitaalisten menetelmien hyödyntämisen tehostaminen.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmänä koulutuksessa ovat opiskeluhuollon henkilökunta. 

Ratkaisun perusidea

Nuorten ohjattu omahoito on kehitetty nuorten lieviin ja keskivaikeisiin mielenterveys- ja päihdeongelmiin. Ohjattu omahoito hyödyntää mielenterveystalon omahoito-ohjelmia. Koulutus antaa valmiudet toteuttaa kaikkia mielenterveystalon omahoito-ohjelmia. Koulutus antaa työntekijöille hyvän strukturoidun toimintamallin mielenterveysongelmien hoitoon. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Opiskeluhuollon henkilökuntaa koulutettiin keväällä 2024 yksi ryhmä ja syksyllä 2024 toinen ryhmä.  Mukana on myös opiskeluhuollon psykologeja, jotka toimivat jatkossa koulutuksen mentoreina. Vuonna 2025 nuorten ohjattua omahoitoa on tarkoitus järjestää opiskeluhuollon omana toimintana. Pilotteja on syksyllä järjestetty myös sosiaalihuollon perhepalveluihin. Kasvatus- ja perheneuvonnasta on ollut koulutuksessa mukana kaksi henkilöä arvioimassa koulutuksen soveltuvuutta sinne. 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Nuorten ohjatun omahoidon koulutus on arvioitu hyvin soveltuvaksi opiskeluhuoltoon. Koulutuksen järjestäminen vaatii yhden henkilön organisoimaan koulutuksia ja toimimaan kouluttajana. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Koulutuksesta kyseltiin palautetta henkilökunnalta. Palaute oli positiivista ja toimintamalli arvioitiin opiskeluhuoltoon sopivaksi sekä hyväksi ja tehokkaaksi menetelmäksi.