Ohjaamon ja päivystyksen yhteistyö päivystyksen monikävijänuorten saavuttamiseksi

K-HKS päivystyksen ja Hämeenlinnan Ohjaamon kanssa sovittu toimintamallista päivystyksen monikävijänuorten ohjaamisesta Ohjaamoon tai viestipiikillä Ohjaamon terveydenhoitajalle(jos kyseessä työterveyden ja opiskeluterveyden ulkopuolella oleva nuori)

Toimintaympäristö **

Ohjaamon monialaisista palveluista ja matalankynnyksen toimintamallista mahdollisesti hyötyviä nuoria tulisi ohjata tehokkaammin Ohjaamoon. Nuoret "monikävijät" eli nuoret, joilla vuoden sisään yli 10 käyntiä päivystyksessä voisivat hyötyä kokonaisvaltaisen tilanteen kartoituksesta, johon päivystyksessä ei ole resursseja. Tällöin mikäli nuorella ei ole mahdollisuutta opiskelijaterveydenhuoltoon tai työterveyteen mahdollinen taho tehdä laajempi terveystarkastus ja tilannekartoitus ovat nuorten terveydenhoitajat, joita on Kanta-Hämeen hyvinvointialueella Hämeenlinnan ja Riihimäen Ohjaamoissa

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Nuorten tarve saada matalankynnyksen palveluita ja monialaisia palveluita ja tukea,  vaikkeivat itse tietäisi millaista apua tarvitsevat. 

Päivystysten tarve saada ohjattua päivystyksessä usein käyviä nuoria heille paremmin sopiviin palveluihin ja saada keskitettyä päivystyksen resurssit akuuttihoitoon.

Nuorten syrjäytymisen ehkäisy, ennaltaehkäisevien palveluiden tarjoaminen ja nuorten kokonaistilanteen haltuunotto ajoissa ennen ongelmien kärjistymistä.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Hämeenlinnan Ohjaamo ja K-HKS päivystys. Riihimäellä erikseen nuortenterveydenhoitajat ovat kontaktoineet Riihimäen tk-päivystyksen ja terveysasemien henkilöstöä ja sopineet Ohjaamoon ohjaamisesta

Muutoksen mittaaminen

Seuranta siitä ohjautuuko Ohjaamon terveydenhoitajille nuoria viestipiikin kautta. Seuranta päivystyksen monikävijänuorten (10 tai yli käyntiä vuodessa)käyntimäärien kehityksestä. 

Toteutussuunnitelma

Päivystyksissä käyty esittelemässä Ohjaamotoimintaa ja pidetty palavereja päivystyksen ja Ohjaamon välillä. Hoitohenkilökunnalla oltava riittävä tietoisuus Ohjaamon toiminnasta nuoren informoimiseksi.

Tehty uudistettu ohje ammattilaisille Ohjaamoon ohjaamisesta, jossa näkyvissä myös Ohjaamon nuortenterveydenhoitajien Lifecare käyttäjänimet viestipiikin lähettämiseksi. Esitteitä viety päivystyksen vastaanottotilojen seinille.

Nuorille jaettavaksi myös esitteitä ja mahdollista terveydenhuollon toimipisteistä soittaa Ohjaamoon yhdessä nuoren kanssa. 

Nuorten parempaa ohjautumista monialaisiin palveluihin on lisäksi työstetty Tulsote-hankkeen monialaisuuden projektissa, jossa kohderyhmänä ovat olleet mielenterveys- ja päihdeongelmaiset nuoret. Myös tässä on yhteistyötahona ollut Ohjaamo ja työ jatkuu edelleen RRP-hankkeen aikana.