Linity on 3-4 tapaamisen lyhytinterventio. Tapaamisilla asiakas kertoo itsemurhayrityksensä taustatekijöistä. Yhdessä tunnistetaan itsemurhakäyttäytymistä laukaisevat tekijät, tehdään turvasuunnitelma uuden itsemurhayrityksen estämiseksi.

Toimintaympäristö

Länsi-Pohjan alueella Itsemurhien ehkäisy -hanke (ITRO) käynnistyi Mieli Ry:n ja sairaanhoitopiirin yhteistyönä 1.9.2021. Mieli Ry sai jatkorahoituksen itsemurhien ehkäisy -hankkeelle ajalle 1.1.2023-30.6.2023.  Yhteistyössä Mieli ry:n ja Tulevaisuuden sote-keskus -hanke jatkoi muun Lapin alueen eri organisaatioiden ja toimijoiden sekä asukkaiden kouluttamista itsemurhien puheeksi ottoon. Sote-ammattilaisia koulutettiin turvasuunnitelman käyttöönottoon. Lisäksi koulutettiin Linity-menetelmään viisi työntekijää Lapin keskussairaalasta Psykiatrian- ja riippuvuuksien hoidon vastuualueelta.  

Linity-työntekijälle ohjautumisen mallinnuksen kautta selkiytetään asiakasohjautumista ja lisätään tietoutta menetelmästä.

Liitteet
Kuva
Kuvana ohjautuminen Linity-työntekijälle
Ohjautuminen Linity-työntekijälle Lapissa
Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Lapissa itsemurhakuolleisuus oli vuonna 2021 yli valtakunnallisen keskiarvon. Itsetuhoiselle hoitoon pääsy on vaikeaa, erityisesti haja-asutusalueilla ja kasvukeskuksien ulkopuolella. Tavoitteena on itsemurhiin liittyvien negatiivisten asenteiden ja stigman vähentäminen väestöviestinnällä, itsemurhavaarassa olevia työssään kohtaavien tiedon ja osaamisen vahvistaminen, varhaisen tuen tarjoaminen itsemurhavaarassa oleville ja heidän läheisilleen sekä matalan kynnyksen tuen ja palveluiden lisääminen. Lisäksi itsemurhien ja itsemurhayritysten määrä pyritään saamaan laskuun. On tärkeää lisätä hoitohenkilökunnan valmiuksia ja osaamista itsemurhavaaran tunnistamisessa ja sen puheeksiotossa. 

Itsemurhien ehkäisemiseksi tärkein tavoitettava kohderyhmä ovat suurimmassa itsemurhavaarassa olevat eli aikaisemmin itsemurhaa yrittäneet. Eri tutkimuksiin perustuen aiempi itsemurhayritys lisää itsemurhariskiä 40– 60 kertaiseksi.  Linity-interventiosta hyötyvät eniten ne, joilla on ensimmäinen tai ensimmäisiä itsemurhayrityksiä, ja ohjautuu Linity-työntekijälle 1-2 viikon sisällä itsemurhayrityksestä. 

 

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Linity-mallinnuksen tarkoituksena on selkiyttää ja havainnollistaa Linityyn ohjautumisen prosessia. 

Tukee myös menetelmän juurtumista osaksi palveluvalikoimaa.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Linity-työntekijälle ohjautumisen mallinnus on tarkoitettu Lapin hyvinvointialueen työntekijöiden, järjestöjen sekä asukkaiden käyttöön. Mallinnuksessa on kuvattuna Linity-työskentelyn vaiheet, Linity-työntekijälle ohjautuminen ja tarvittavat puhelinnumerot. 

Ratkaisun perusidea

Mallinnuksessa kuvataan ohjautumisprosessi Linity-työntekijälle sekä työskentelyvaiheet

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Itsemurhaa yrittäneiden ja heidän kanssaan työskentelevien tiedon lisääminen Linitystä ja ohjautumisesta Linity-työntekijälle.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Linity-työntekijälle ohjautumisen mallinnuksessa on kuvattuna keskeiset pääkohdat, jotta tieto on nopeasti löydettävissä. Se on saatavissa sähköisesti, mutta myös tulostettavissa esim. työyksikön ilmoitustaululle ”huoneentauluksi”. 

Itsemurhien ehkäisytyö ja Linity koskettavat laajaa määrää toimijoita. Hoitoon ohjauksen toimimiseksi menetelmästä tiedottaminen ja laaja-alainen yhteistyö on ehdottoman tärkeää.

Linity-työntekijälle ohjautuminen on hyvä pitää mahdollisimman yksinkertaisena ja sujuvana. 

Linityn avulla voidaan estää itsemurhayrityksen uusiminen.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Mallinnus on vasta valmistunut, joten vielä ei voida arvioida sen hyötyjä