Oma Hämeen asukkaan digipalvelut (RRP 2, pilari 4, investoinnit 1 ja 4)
Toimintamallissa kuvataan Kanta-Hämeen hyvinvointialueen asiakkaiden digitaalisten palveluiden kokonaisuus, jonka vahvana perustana ovat Oma Hämeen oma asukkaiden asiointialusta sekä digitaalinen Sote-keskus.
Kanta-Hämeen hyvinvointialueella asui Vuoden 2022 lopussa 169 570 henkilöä. Kanta-Hämeen hyvinvointialueen väestörakenne noudattelee maan keskiarvoa. Ennusteen mukaan Kanta-Hämeen väestömäärän arvioidaan pienenevän noin 10 prosenttia vuodesta 2010 vuoteen 2040 mennessä. Lasten ja nuorten määrä vähenee noin 20 prosenttia tarkastelujaksolla 2020‒2030, mutta väheneminen hidastuu vuoden 2030 jälkeen. Työikäisten määrä vähenee noin 10 prosenttia tarkastelujaksolla 2020‒2030. Samalla tarkastelujaksolla ikääntyneiden määrä kasvaa noin 15 prosenttia. Ikääntyneisyyden kasvu tulee haastamaan koko palvelujärjestelmän toimintakyvyn.
Väestöryhmän pieneneminen vähentää palveluiden tarvetta, mutta sosioekonominen tilanne ja sairastavuus vastaavasti nostavat palvelutarvetta. Siksi Oma Hämeen on ollut tarve löytää uusia tapoja tuottaa palveluita nykyistä tuottavammin ‒ kuitenkin niin, ettei palveluiden saatavuus ja saavutettavuus heikenny. Keskeistä on hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämisen lisääminen ja ennaltaehkäisevien palvelujen tuottaminen sekä yhteistyö muiden toimijoiden, kuten järjestöjen kanssa. Hyvinvointialueen henkilöstövajetta ei pystytä paikkaamaan pelkästään rekrytoinneilla, erityisesti haastavassa taloudellisessa tilanteessa, vaan tarvitaan myös olemassa olevien resurssien vaikuttavampaa kohdentamista ja toiminta- ja palvelumallien uudistamista.
Palveluiden järjestämisessä Kanta-Hämeen hyvinvointialueella on tullut huomioida alueen erityispiirteet ja toimintaympäristö. Kanta-Hämeen hyvinvointialuetta kuvaa maantieteellinen hajautuneisuus kolmeen seutuun: Forssan seutuun (Forssa, Humppila, Jokioinen, Tammela, Ypäjä), Hämeenlinnan seutuun (Hattula, Hämeenlinna, Janakkala) ja Riihimäen seutuun (Hausjärvi, Loppi, Riihimäki). THL:n lähtötilannearvion mukaan Kanta-Hämeen väestön arvioitu sosiaali- ja terveydenhuollon palveluntarve vuodelle 2023 on hieman yli maan keskitason.
Oma Hämeen arvot ovat yhdenvertaisuus, asiakaslähtöisyys, vaikuttavuus ja rohkeus. Arvojen mukainen toiminta on tärkeä lähtökohta Oma Hämeen toiminnan kehittämisessä, suunnittelussa ja toimeenpanossa. Oma Hämeen digitaalisten palveluiden kehittämisen lähtökohta on ollut helppokäyttöisyys ja saavutettavuus, joka osaltaa lisää yhdenvertaisuutta palveluden käytössä. Oma Häme on kehittänyt tehokkaasti asiakasosallisuutta ja - lähtöisyyttä sekä vaikuttavuuden arviointia, mahdollistaen näiden näkökulmien hyödyntämisen vahvasti myös digitaalisten palveluiden kehittämisessä. Digipalveluiden kehittämisessä on uskallettu tehdä rohkeita ja uudenlaisia päätöksiä laadukkaan ja innovatiivisen kehittämisen näkökulmasta.
Digitaalisten palveluiden kehittämistyön käynnistyessä hyvinvointialueen kunnilla oli käytössä erilaisia digitaalisia palveluita, tosin nykytilanteeseen nähden huomattavan paljon vähemmän. Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirillä oli käytössä erikoissairaanhoidossa digitaalinen asiointiportaali, jota lähdettiin laajentamaan kattamaan koko hyvinvointialueen palvelut. Asiakkaiden toiveiden mukaisesti asiointialustaa lähdettiin kehittämään mobiilisovellukseksi. Kehittämistyön lähtökohtana oli koota käytössä olevat digitaaliset palvelut yhdelle alustalle sekä tarjota asiakkaille sosiaali- ja terveydenhuollon tiedot yhdistävä alusta.
Digitaaliset palvelut ja niiden kehittäminen on merkittävässä roolissa hyvinvointialueen strategian toimeenpanossa sekä palveluverkon osana. Hyvinvointialueen tavoitteena on ollut tarjota alueen kaikille asukkaille heidän tarpeidensa mukaiset palvelut lisäämällä digitaalisten palveluiden tarjontaa.
Oma Hämeen RRP2 -hankkeen alkuvaihessa DigiFinlandin Omaolo -palvelu oli alueella vahvassa roolissa, ja sen käytön laajentamista ja integrointia lähdettiin edistämään. Kanta-Hämeen hyvinvointialue luopui kuitenkin Omaolon palveluista taloudellisista syistä. Omaolon luopumisen jälkeen on tehostettu jo käytössä olleiden ratkaisujen hyödyntämistä aikaisempaa tehokkaammin ja panostettu näiden jatkokehittämiseen. Muun muassa älykkään hoidon tarpeen arviointia tullaan hyödyntämään aikaisempaa tehokkaammin asiakkaiden ohjautumisessa oikealla ammattilaiselle, mikä asiakkaan näkökulmasta tarkoittaa vähemmän valintoja organisaatiolähtöisten vaihtoehtojen välillä.
Oma Hämeen digipalveluiden kohderyhmänä nähdään kaikki Oma Hämeen digipalveluita käyttävät asiakkaat. Asukasviestintää käytetään osin myös kohdennettua viestintää erilaisille asiakasryhmille. Tiedostamme, että kaikki asiakkaat eivät kykene digipalveluita käyttämään, mikä on tärkeää huomioida kehittämisen kokonaiskuvassa. Palveluden helppokäyttöisyydessä ja saavutettavuudella haluamme kuitenkin mahdollistaa digitaaliset palvelut mahdollisimman monelle.
Tärkeä osa kehittämistä myös saavutettavuuden ja helppokäyttöisyyden osalta on ollut asiakkaiden osallistaminen kehittämisen eri vaiheisiin. Esimerkiksi Oma Hämeen asiointialustaa on kehitetty ketterällä mallilla yhdessä käyttäjien ja ammattilaisten kanssa. Suunnittelun alkuvaiheessa asiakkaiden toiveita ja tarpeita kartoitettiin asiakasraadilta työpajoissa. Asiakasraadin lisäksi ennen ensimmäistä julkaisua kerättiin palautetta kahdelta focusryhmältä: raskaana olevat asiakkat sekä 2. tyypin diabetesta sairastavat asiakkaat. Näiltä focusryhmiltä kerättiin palautteita liittyen asiontialustan sisältöihin ja käytettävyyteen. Julkaisun jälkeen asiointialustalle tehtiin asiakkaiden kanssa käytettävyystestaukset, jonka perusteella mm. ulkoasua ja muutamia toiminnallisuuksia muutettiin.
Asiointialustan julkaisemisen jälkeen kehittäminen on toteutunut jatkuvana kehittämisenä, jossa hyödynnetään asiakaspalautteita ja kehittämisideoita. Lisäksi olemme aktiivisesti osallistuneet esimerkiksi erilaisiin esittely- ja messutilaisuuksissa, joissa voimme esitellä digitaalisten palveluidemme kokonaisuutta sekä myös kuulla alueemma asukaiden näkemyksiä, mielipiteitä ja kokemuksia.
Asiointialustan lisäksi Digitaalisen sote -keskuksen projekti on ollut merkittävä osa Oma Hämeen digipalveluiden kehittämisen kokonaisuudessa. Asiakkaiden näkemyksiä Digitaalisen sote -keskuksen konseptissa on saatu kolmesta kehittäjäasiakasillasta. Kehittäjäasiakasiltoihin osallistui digikehittämisestä kiinnostuneita hyvinvointialueen asukkaita. Rekrytointiprosessissa kiinnitettiin huomioita siihen, että ryhmältä saataisiin mahdollisimman monipuolisesti erilaisia näkemyksiä.
Hyvinvointialueella koulutettiin vapaaehtoisia Digimentoreita (paikallisia järjestötoimijoita) asiointialustan käytön tukemisessa. Koulutus järjestettiin loppuvuodesta 2023 ja täydennyskoulutukset ovat mahdollisia pyynnöstä Oma Hämeen digitiimin toimesta.