Omaishoidon koulutus- ja ohjausmateriaali, Etelä-Pohjanmaan HVA (RRP, P4, I1)

Maakunnallinen omaishoidon koulutustilaisuus (hybridi) "Hetki Omaishoidolle", jossa voidaan pysähtyä kuuntelemaan omaishoitajia koskevia ajankohtaisia asioita ja teemoja omaishoitajien arjesta. 

 

Toimintaympäristö

Omaishoidon koulutus- ja ohjausmateriaali toimintamallissa on kyse koulutuksen ja ohjauksen järjestämisestä omaishoitajille. Koulutus- ja ohjausmateriaalin tarve nousi vahvasti esille kyselystä (11/2023- 2/2024), jonka toteutimme yhteistyössä hyvinvointialueen ikäpalveluiden ja vammaispalveluiden, Tulevaisuuden sote-keskushankkeen, Lakeuden omaishoitajat ry:n ja Invalidiliiton kanssa.  Kyselyllä kartoitimme mm omaishoitajien todelliset toiveet, tarpeet ja ajatukset koulutus- ja ohjauspaketin kehittämiseksi. Alueellamme on noin 2500 sopimusomaishoitajaa. Kyselyyn vastasi 355 omaishoitajaa.

Toimintamalli vastaa hyvinvointialueen velvoitteeseen järjestää omaishoitajille koulutusta ja ohjausta. Toteutustapa (hybridi) mahdollistaa omaishoitajien vaihtoehtoisen tavan osallistua koulutukseen ja vahvistaa yhteistyötä alueen yhdistystoimijoihin. Toimintamallin tuottama materiaali on saavutettavassa muodossa käytettävissä hyvaep.fi sivuilla. 

Liitteenä video "Omaishoidon tuen tarpeista ja palvelujen kehittämisestä"- kyselyn tuloksista.

 

 

Liitteet
Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Omaishoitajat tekevät sitovaa ja vaativaa työtä hoitamalla läheistään. Valtaosa omaishoitajista on ikääntyneitä, jotka hoitavat puolisoaan kotona tai vammaisten henkilöiden läheisiä, mutta omaishoito-tilanne voi tulla eteen kaiken ikäisille ihmisille.

Tilaisuuden järjestäjinä toimivat tahot, jotka tuntevat hyvin omaishoidon palvelut, asiakasryhmän ja omaishoidon järjestämisen tavat alueella.

 Asiakasryhmää on osallistettu kyselyllä, jossa kartoitettiin mm. tuen ja ohjauksen tarpeista, joiden perusteella suunniteltiin tilaisuuden sisältö vuodelle 2024 ja myös seuraaviin tilaisuuksiin saadaan kyselyn tuloksista aiheita.

 

Ratkaisun perusidea

Hetki omaishoidolle tilaisuus – on koulutus- ja ohjaustilaisuus, johon omaishoitajat voivat osallistua paikanpäällä “etäkatsomoissa” tai kotona Teamsin välityksellä. Etäkatsomot järjestettiin eri puolilla hyvinvointialueita omaishoidon parissa toimivissa järjestöissä. Etäkatsomoissa järjestöt/yhdistykset saivat järjestää harkintansa mukaan myös muuta ohjelmaa illan aikana tai esitellä toimintaansa. 

Hetki omaishoidolle tilaisuus järjestetään jatkossa vuosittain. 

Hyvinvointialueen nettisivuille on viety tilaisuuden tallenteet ja muuta koulutuksen ja ohjauksen materiaalia.   

Hetki omaishoidolle – konseptin työnjako: 

  • hankkeella moderaattorin ja tekniikan tehtävät, some/netti-mainonta 

  • järjestöillä mainonnan, puheenvuoron pitäjien rooli sekä etäkahviloiden toteuttamisen rooli

  • hyvinvointialueen vammais- ja ikäpalveluille/henkilöstöllä mainonnan,  etäkahviloiden toteuttamisen ja puheenvuoron pitäjän rooli

Tilaisuudessa oli mahdollisuus osallistua kommentoimalla tai esittämällä kysymyksiä chat-kenttään. Etäkatsomoissa mahdollistettiin keskustelu osallistujien kesken. Tilaisuudesta kerättiin palaute QR-koodilla ja kerättiin suullisesti etäkatsomoissa.

Liitteenä olevassa kuvassa on avattu toimintamallin/"Hetki Omaishoidolle"- tilaisuuden perusidea ja olennaisimmat tekijät.

Liitteet
Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Toimintamallia kehittävässä työryhmässä on hyvä olla ammattilaisista hyvinvointialueelta, omaishoitotyötä tekeviä henkilöitä. Heiltä saa konkreettisia ajatuksia käytännön toteutukseen ja omaishoidon ajankohtaisista aiheista, tiedotettavista asioista. Toimintamallin toteutus on helppoa eikä vaadi erillistä resurssia vaan se on sisällytettävissä ammattilaisten ohjaukseen ja neuvontaan sisältyvään omaan työhön. Toteutus vaatii teknistä osaamista mm. Teamsin tekniset ratkaisut ja hyviä yhteistyökumppaneita, jotta puhujat ja etäpisteet mahdollistuu ilman erillistä korvausta. 

Toimintamallin jalkauttaminen toteutuu vuoden 2025 aikana seuraavan tilaisuuden suunnittelun (kevät 2025) ja toteutuksen (syksy 2025) myötä, jolloin hankeresurssi ei ole vahvasti enää mukana. Toimintamalli todettiin helpoksi ja kevyeksi toteuttaa, mutta samalla mahdollistaa monen osallistumisen. Tilaisuuden tallenteet täydentävät omaishoitajille tarjottavaa koulutusmateriaalia ja mahdollistavat aiheisiin paluun jälkikäteen. Yhteistyö organisaation viestinnän kanssa on tarpeen materiaalin julkaisemisessa ja päivittämisessä nettisivuilla.

 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Toimintamallin käyttöönottoa arvioitaessa kannattaa tutustua myös verkkovanhempainilta –konseptiin. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Toimintamalli koulutuksen ja ohjauksen järjestämiseksi on uusi ja kevyempi tapa kuin aiemmin järjestetyt live-tilaisuudet, joihin omaishoitajien osallistuminen on koettu hankalaksi omaishoidon arjen työn näkökulmasta. Osallistujien määrä tilaisuudessa oli vähäinen, mutta tilaisuuden materiaalit tavoittavat aika- ja paikkariippumattomasti useat omaishoitajat.

Tilaisuudesta kerättiin palaute QR-koodilla ja kerättiin suullisesti etäkatsomoissa. Palautteesta kooste liitteenä.