Omaishoidon sairaanhoitajapalvelun toimintamalli
Yli 65-vuotiaiden ikääntyneiden omaishoidon tuen palvelukokonaisuudessa kokeillaan kotona asumista tukevana palveluna sairaanhoitajapalvelua hoitoisuusryhmä 2 ja 3 asiakkaille vuoden 2024 aikana.
Keski-Uudenmaan (Keusote) hyvinvointialueohjelmassa halutaan ennaltaehkäistä sote-palveluiden palvelutarpeen kasvua ja vähentää palveluiden häiriökysyntää. Lisäksi hyvinvointialueohjelman painopisteinä ovat asiakkaiden tarpeita vastaavien palvelukokonaisuuksien turvaaminen, sekä asiakasvirtauksiin vaikuttaminen.
Hyvinvointialueen selvitysten mukaan omaishoidon asiakkaiden palveluntarve muihin palveluihin nähden on lisääntynyt. Ikääntyneiden asiakkaiden fyysinen ja psykososiaalinen toimintakyky on koronapandemian aikaan heikentynyt. Palveluiden piiriin pääseminen on vaikeutunut ja omaishoitajien kuormitus on lisääntynyt pandemian aiheuttamien omaishoidon vapaiden ja lomien lakkauttamisen tai siirtymisen vuoksi. Omaishoitajien väsyminen johtaa palvelujärjestelmän kuormittumiseen entisestään ja tärkeinä kehitystarpeina Keusoten hyvinvointialueella nähdään omaishoitajien jaksamisen tukeminen. Kestävän Kasvun (RRP2)- hankkeessa kehitetään mataloituneesta toimintakyvystä kärsivien ikääntyneiden palvelutarpeiden täyttymistä ja yhtenä toimenpidekokonaisuutena on omaishoidon palveluiden kehittäminen. Omaishoidon sairaanhoitajapalvelun toimintamalli sijoittuu omaishoidon palveluiden kehittämisen toimenpidekokonaisuuteen.
Omaishoidon sairaanhoitajapalvelu on kohdennettu omaishoidon tuen hoitoisuusryhmän 2 ja 3 asiakkaiden kotona tapahtuviin terveystarkastuksiin ja asiakasryhmän säännölliseen hoidon tarpeen seurantaan. Sairaanhoitajapalvelulla vastataan ikääntyneiden omaishoidettavien lääkäripalveluiden ja hoidontarpeiden kysyntään, sekä tuetaan omaishoitajien jaksamista asiakaslähtöisesti, ennaltaehkäisevästi ja kustannustehokkaasti. Sairaanhoitaja seuraa asiakasryhmän terveydentilaa ja toimintakykyä asiakastarpeiden mukaisesti. Omaishoidon sairaanhoitaja työskentelee moniammatillisessa yhteistyössä lääkäreiden, omaishoidon sosiaaliohjauksen ja muistipalveluiden kanssa, sekä muiden asiakkaan hoidon ja palvelun tarpeiden ja toimintakyvyn seurannan kannalta oleellisten sote-ammattilaisten kanssa (kuten fysioterapeutit).
Omaishoidon tuki on tarkoitettu tilanteisiin, joissa omainen tai muu läheinen toteuttaa päivittäin sitovaa ja vaativaa hoitoa hoidettavan kodissa. Omaishoidon tuen tavoitteena on turvata hoidettavalle hyvä hoito omassa kodissa sekä omaishoitajalle edellytykset toimia hoitotehtävässään. Omaishoidon tuen lisäksi asiakkaalla voi olla muitakin sosiaali- ja terveyspalveluita kotona asumisen tukemiseksi.
Omaishoidon tuen myöntäminen perustuu lakiin omaishoidon tuesta sekä Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen määrittelemiin myöntämisperusteisiin. Omaishoidon tuen lakisääteisenä edellytyksenä on, että hoidon tarpeessa olevan henkilön omainen tai muu läheinen haluaa ja kykenee vastaamaan hoidosta ja huolenpidosta tarvittavien palvelujen avulla.
Valtakunnallinen lääkäripula ja ikääntyneiden kasvava palveluiden tarve aiheuttaa haasteita erityisessä asemassa olevien ja runsaasti sosiaali- ja terveyspalveluita tarvitsevien ikääntyneiden asiakkaiden lääkäripalveluiden toteuttamiseen. Omaishoidettavien kotona pärjäämistä ja arjen toimintakykyä halutaan tukea erilaisin palvelumuodoin ja näin myös lisätä voimavaroja omaishoitajien tehtävässä suoriutumiseen. Toimintakyvyn heikentyessä kotiin vietävien palveluiden tarve lisääntyy ja erityisesti paljon hoitoa ja huolenpitoa tarvitsevien omaishoidettavien asiakkaiden terveydentilaa ja palveluiden tarvetta on tarve sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten toimesta seurata säännöllisesti, jotta voidaan varmistaa riittävät ja oikea- aikaiset palvelut asiakkaalle ja omaishoitajan jaksamisen tueksi. Omaishoidon sairaanhoitaja toimii omaishoidon palveluissa olevien (hoitoisuusryhmä 2 ja 3) asiakkaiden ensisijaisena yhteyshenkilönä asiakkaiden terveydentilaan liittyvissä asioissa ja arvioi asiakkaan tilannetta hoitotyön näkökulmasta.