Omaolon hyvinvointitarkastustuksen esitiedot osana kansansairauksien hoitoa Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella (RRP2, P4, I1)
Digitaalista Omaolon hyvinvointitarkastusta on kehitetty Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskusohjelmassa vuodesta 2022 alkaen. Nyt tarkoitus on laajentaa hyvinvointitarkastus osaksi kansasairauksien hoitoa koko hyvinvointialueelle.
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue (Pohde) on yksi Suomen 21 hyvinvointialueesta ja myös yksi Suomen laajimmista hyvinvointialueista. Hyvinvointialueen keskiössä on pohjoispohjalainen ihminen ja painopiste on peruspalveluissa ja varhaisessa ongelmien ehkäisyssä. Pohde vastaa noin 416 000 asukkaan hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta Pohjois-Pohjanmaalla. Pohteella on töissä lähes 18 000 ammattilaista, joiden hyvinvointia ja osaamista halutaan vaalia.
Pohde on saanut rahoitusta Suomen kestävän kasvun ohjelman kautta. Ohjelmalla tuetaan hallitusohjelman tavoitteiden mukaisesti ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää kasvua. Ohjelma vauhdittaa kilpailukykyä, investointeja, osaamistason nostoa sekä tutkimusta, kehitystä ja innovaatioita. Tämä on mahdollistanut Pohteella Omaolopalvelun jatkokehittämisen, käyttöönoton ja integroinnin alueen digitaalisiin palveluihin ja ammattilaisten järjestelmiin.
Omaolon hyvinvointitarkastuksen kehittäminen on aloitettu Pohteen alueella Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskusohjelmassa. Ennen RRP2 alkua hyvinvointitarkastus oli otettu käyttöön ikäneuvolan palveluprosessiin ja muutamassa kunnassa omaishoitajien ja työttömien palveluprosesseihin.
Pohteen yhtenä strategisena periaatteena on, että palvelut ovat tarpeenmukaiset ja lähellä saavutettavissa monin eri tavoin. Tavoitteena on parantaa asiakkaiden palvelutarpeeseen pohjautuen palvelujen laatua, vaikuttavuutta ja hoidon jatkuvuutta. Myös henkilöstön osallistaminen ja vaikuttaminen hyvinvointialueen toimintaan ja palvelujen kehittämistyöhön yksi strategiassa mainituista asioista.
Sosiaali- ja terveydenhuollon digitalisaation ja tiedonhallinnon strategian visio kuvaa digitalisuutta sosiaali- ja terveydenhuollon kivijalkana. Strategiassa on neljä päätavoitetta, jotka ovat:
- Henkilön on mahdollista ylläpitää omatoimisesti hyvinvointiaan, toimintakykyään ja terveyttään tietoon perustuvan ennakoinnin ja digitaalisten palvelujen tuella.
- Digitaalinen asiointi on ensisijaista kaikilla hyvinvointialueilla niissä palveluissa, joihin se sopii tai niille asiakkaille, jotka siihen kykenevät.
- Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön työkuormaa on vähennetty hyödyntämällä tietoa paremmin ja ottamalla käyttöön kehittyneitä teknologisia ratkaisuja.
- Johtajilla, päätöksentekijöillä ja tutkijoilla on laaja-alaisesti ja poikkihallinnollisesti käytössä palveluista ja etuuksista kertyvää tietoa.
Lue lisää:
Hyvinvointitarkastus on tarkoitettu yli 15-vuotiaille asukkaille. Terveystarkastuksen taustalla olevat riskilaskurit soveltuvat työikäiselle väestölle (noin 30-70-vuotiaille). Terveystarkastuksen voi yleisesti täyttää myös nuorempi tai vanhempi, mutta silloin kannattaa huomioida, että terveystarkastus ei sovellu näiden ryhmien sairausriskien kartoittamiseen. Eniten käytettyjä kohderyhmiä ovat työttömät, omaishoitajat ja seniorineuvolan tai ikäneuvolan asiakkaat. Muita hyvinvointitarkastuksen kohderyhmiä ovat esimerkiksi elintaparyhmäläiset, lausunnon tarvitsijat, sosiaalitoimen asiakkaat ja monialaisten palveluiden tarpeessa olevat asukkaat.
Hyvinvointitarkastus on tarkoitettu perusterveydenhuollon ja sosiaalihuollon käyttöön (mukaan lukien suun terveydenhuolto). Hyvinvointitarkastusta hyödynnetään useiden terveyden- ja sosiaalihuollon asiakasryhmien kanssa. Hyvinvointitarkastuksen kokonaisuutta voidaan käyttää asukkaan kokonaisvaltaisen tilanteen arvioimisessa ja segmentoinnin välineenä. Hyvinvointitarkastuksen avulla ammattilaisen tuesta hyötyvät asukkaat tunnistetaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.
Lähde: DigiFinlandin oppimisympäristö, hyvinvointitarkastus
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella Omaolon hyvinvointitarkastuksen esitiedot ovat olleet käytössä joissakin yksiköissä ennen jatkokehittämisen aloitusta omaishoitajien ja työttömien terveystarkastuksissa sekä ikäihmisten hyvinvointitapaamisissa. Omaolon hyvinvointitarkastusta jo työssään käyttävien ammattilaisten asiantuntijuutta on hyödynnetty asiakasymmärryksen kartoittamisessa.