Omaolon kiireettömien tuki- ja liikuntaelinoirearvioiden käsittely kuntoutuspalveluissa (RRP, P4, I1)
Digiterapeutit käsittelevät Omaolossa kiireettömät (P4-P8) alaselän, olkapään ja polven oirearviot. Kun asiakkaan oirearvio lähetetään työjonolle, digiterapeutit tekevät viestitellen hoidon tarpeen arvion ja ohjaavat asiakkaan oikeaan paikkaan.
Kymenlaakson hyvinvointialue sijaitsee Kaakkois-Suomessa kuuden kunnan alueella, jossa on useita eri keskuksia sekä haja-asutusalueita. Kymenlaakson hyvinvointialueella kehitetään uusia palveluita palveluvalikon laajentamiseksi ja palveluiden turvaamiseksi kaikille alueen asukkaille.
Kymenlaakson hyvinvointialueen kuntoutuspalveluihin perustettiin vuonna 2023 Digiterapiakeskus. Digiterapeutit ovat osallistuneet uusien toimintamallien kehittämiseen ja sovellusten käyttöönottoon. Hoidon tarpeen arvion tekeminen fysioterapeuttien toimesta aloitettiin syksyllä 2024. Omaolon oirearvioiden siirtyminen fysioterapeuttien käsiteltäväksi oli yksi ensimmäisistä kehitetyistä toimintamalleista.
Toimintamallin tavoitteena on ohjata tuki- ja liikuntaelinoireisia asiakkaita ensikontaktiin fysioterapeutille, aina kun mahdollista. Fysioterapeutin osaamista oli pitkään toivottu etulinjaan tai lähemmäs sitä, koska keskitetyssä ajanvarauksessa ei työskentele fysioterapeutteja.
Tuki- ja liikuntaelinvaivat ovat hyvin yleisiä väestöllä. Kuntoutuksen ammattilainen on usein paras arvioimaan ja hoitamaan vaivoja. Jos asiakkaan vaivat vaativatkin lääkäriä, voi terapeutti ohjata asiakkaan edelleen kiiretiimiin tai kiireettömään tiimiin hoitajan ja/tai lääkärin arvioon.
Monella hyvinvointialueella ollaan siirtymässä entistä enemmän suoraan fysioterapeutille ohjaukseen tuki- ja liikuntaelinoireisten asiakkaiden kohdalla. Asiakkaan näkökulmasta fysioterapeutin vastaanotolla saa ohjausta ja neuvontaa tuki ja liikuntaelinoireisiin laajemmin kuin esimerkiksi yleislääkärin vastaanotolla.