Omatiimimalli - Hoidon jatkuvuusmalli Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella (RRP, P4, 1)
Omatiimimallin avulla on tarkoitus turvata palvelujen saatavuus ja jatkuvuus. Kaikille Hyva:n asiakkaille on nimettynä omatiimi. Asiakkaat ottavat yhteyttä omaan tiimiinsä, jossa järjestetään sekä kiireetön että kiire vastaanottotoiminta.
Omatiimimallin kehittäminen käynnistyi tarpeesta vastata palvelujen saatavuuteen, hoidon oikea-aikaisuuteen sekä jatkuvuuden turvaamiseen. Sote-uudistuksen myötä tulleet uudet organisaatiorakenteet ja polittinen ohjaus määrittelevät kehittämisen suuntaa ja mahdollistavat palvelujen uudistamisen.
Mittarit:
Palvelujen saatavuus: Ensi linjassa puhelimessa ja sähköisissä palveluissa ratkaistujen yhteydenottojen määrä ns.ratkaisuaste Palvelujen saatavuus: Takaisinsoittoviive yhteydenotosta takaisinsoittoon
Hoitoonpääsy: hoitotakuu (14 vrk) Hoitoon pääsy: T3 (lääkärit/hoitajat)
Jatkuvuuden parantuminen: COCI
Kehittämistä tehtiin ensin kahdella terveysasemalla vuonna 2023, joista syntyneen ymmärryksen mukaisesti muut terveysasemat lähtivät suunnittelemaan omaa toiminnanmuutosta omatiimimalliin. Hankkeen avustuksella kehittämistyöstä tehtiin työkirja, jonka tarkoituksena oli jäsentää muille terveysasemille omatiimimallin kehittämisen kannalta huomioitavia asioita. Kevään 2024 aikana pidettiin kehittämispäiviä, joissa käytiin prosessinomaisesti läpi omatiimimallin kehittämisen etenemistä, yhteisiä suuntaviivoja ja tavoitteita. Syksyn 2024 kehittämispäivissä jäsennettiin yhdessä yhdenmukaisia omalääkärikriteereitä, ja tiivistettiin moniammatillista yhteistyötä mm.päihde- ja mielenterveyspalvelujen kanssa kuvaamalla konsultaatiokanavia sekä keskitettyjä palveluja. Kevään 2025 kehittämispäivissä on keskitytty kiirevastaanoton siirtämiseen omatiimeihin ja tiivistetty moniammatillista yhteistyötä esim. fysioterapian suoravastaanottotoiminnan sujuvoitumiseksi ensilinjassa. Kehittämispäivien lisäksi jokainen terveysasema on kehittänyt omaa toiminnanmuutostaan omissa yksiköissään.
Kohderyhmänä ovat kaikki Vantaan ja Keravan terveysasemapalvelujen asiakkaat. Asiakasymmärryksen keräämistä on pyritty tekemään käyntimäärien ja -syiden tarkastelulla, ja hoitoon pääsyn mittaamisella. Kokemusasiantuntijoita on hyödynnetty asiakasviestinnän tukena, jotta muutokset olisivat mahdollisimman ymmärrettäviä asiakkaille.