Omatiimimalli - Hoidon jatkuvuusmalli Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella (RRP, P4, 1)

Omatiimimallin avulla on tarkoitus turvata palvelujen saatavuus ja jatkuvuus. Kaikille Hyva:n asiakkaille on nimettynä omatiimi. Asiakkaat ottavat yhteyttä omaan tiimiinsä, jossa järjestetään sekä kiireetön että kiire vastaanottotoiminta.  

Toimintaympäristö

Omatiimimallin kehittäminen käynnistyi tarpeesta vastata palvelujen saatavuuteen, hoidon oikea-aikaisuuteen sekä jatkuvuuden turvaamiseen. Sote-uudistuksen myötä tulleet uudet organisaatiorakenteet ja polittinen ohjaus määrittelevät kehittämisen suuntaa ja mahdollistavat palvelujen uudistamisen.

Muutoksen mittaaminen

Mittarit:   

Palvelujen saatavuus: Ensi linjassa puhelimessa ja sähköisissä palveluissa ratkaistujen yhteydenottojen määrä ns.ratkaisuaste Palvelujen saatavuus: Takaisinsoittoviive yhteydenotosta takaisinsoittoon 

Hoitoonpääsy: hoitotakuu (14 vrk)                                                                                                                                                                              Hoitoon pääsy: T3 (lääkärit/hoitajat) 

Jatkuvuuden parantuminen: COCI

Toteutussuunnitelma

Kehittämistä tehtiin ensin kahdella terveysasemalla vuonna 2023, joista syntyneen ymmärryksen mukaisesti muut terveysasemat lähtivät suunnittelemaan omaa toiminnanmuutosta omatiimimalliin. Hankkeen avustuksella kehittämistyöstä tehtiin työkirja, jonka tarkoituksena oli jäsentää muille terveysasemille omatiimimallin kehittämisen kannalta huomioitavia asioita. Kevään 2024 aikana pidettiin kehittämispäiviä, joissa käytiin prosessinomaisesti läpi omatiimimallin kehittämisen etenemistä, yhteisiä suuntaviivoja ja tavoitteita.  Syksyn 2024 kehittämispäivissä jäsennettiin yhdessä yhdenmukaisia omalääkärikriteereitä, ja tiivistettiin moniammatillista yhteistyötä mm.päihde- ja mielenterveyspalvelujen kanssa kuvaamalla konsultaatiokanavia sekä keskitettyjä palveluja. Kevään 2025 kehittämispäivissä on keskitytty kiirevastaanoton siirtämiseen omatiimeihin ja tiivistetty moniammatillista yhteistyötä esim. fysioterapian suoravastaanottotoiminnan sujuvoitumiseksi ensilinjassa. Kehittämispäivien lisäksi jokainen terveysasema on kehittänyt omaa toiminnanmuutostaan omissa yksiköissään.  

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmänä ovat kaikki Vantaan ja Keravan terveysasemapalvelujen asiakkaat. Asiakasymmärryksen keräämistä on pyritty tekemään käyntimäärien ja -syiden tarkastelulla, ja hoitoon pääsyn mittaamisella. Kokemusasiantuntijoita on hyödynnetty asiakasviestinnän tukena, jotta muutokset olisivat mahdollisimman ymmärrettäviä asiakkaille.

Ratkaisun perusidea

Omatiimimallin tarkoituksena on taata kaikille terveysasemapalvelujen asiakkaille omatiimi, jossa heidän asiansa hoidetaan. Asiakas ottaa yhteyttä omaan tiimiinsä, jossa asia pyritään ratkaisemaan ensikontaktissa. Tiimissä hoidetaan kiire ja kiireetön vastaanotto sekä omalääkäriä tarvitsevien asiakkaiden asiat turvaamalla hoidon jatkuvuus. Omatiimissä työskentelee lääkäreitä ja hoitajia.  Omatiimin toimintaa tukee tiivis moniammatillinen yhteystyö mm. päihde-ja mielenterveyspalvelujen ja kuntoutuksen kanssa. (päihde- ja mielenterveyspalvelujen kehittämisestä on tehty erillinen kuvaus)

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Toimintamallin kehittämisessä on ollut vahva johdon tahtotila ja tuki henkilöstölle. Kehittämistä on pyritty tekemään yhdessä. Kehittämisessä on ollut selkeä etenemissuunnitelma, jota noudatetaan yhteisesti. Kehittämispäivillä on pyritty viemään kehittämistä prosessina eteenpäin ja samalla mahdollistamaan ajatusten ja ideoiden jakaminen terveysasemien välillä. Jokaisella terveysasemalla on ollut yhteisten kehittämispäivien lisäksi omat, säännölliset kehittämiskokoukset. Hankkeen avustuksella on pystytty irrottamaan jokaiselta terveysasemalta, kuntoutuksesta ja päihde- ja mielenterveyspalveluista henkilöstön työpanosta (1-2hlön/yksikkö) kehittämistyöhön vuonna 2024. 

Omatiimimallin käynnistymisestä on pyritty viestimään asiakkaille useita eri kanavia pitkin, mm. jokaiselle VAKEn asukkaalle 12.6.2024 kotiin jaetun Sydämellä asiakaslehtisen ja verkkosivujen avulla, jotka ovat saavutettavissa 120 eri kielellä. Tiedottamisessa käytettiin apuna kaden kokemusasiantuntijan osaamista syksyllä 2023, jotta tiedottaminen olisi mahdollisimman selkeää ja ymmärrettävää. VAKEn kaksi- ja monikielinen väestö on pyritty huomioimaan osana Omatiimien kehittämistyötä. Omatiimien ruotsinkielisten palveluiden toteutuminen kuvattiin erillisissä työpajoissa. 

Moniammatilliset palvelupolut on tärkeä kuvata saumattomien palvelupolkujen mahdollistamiseksi. Kuntoutuksen osalta vahvistettiin kuntoutuksen palvelujen näkyvyyttä ja parannettiin yhteistyötä terveysasemien omatiimien kanssa. Näin pyrittiin mahdollistamaan omatiimien moniammatillisuuden toteutuminen sekä mahdollisimman sujuvat palvelupolut omatiimeistä kuntoutuksen palveluihin. Kuntoutuksessa on tehty myös palvelupolkujen kuvaamista yhteistyössä sairaalapalvelujen kanssa perusterveydenhuollon ja sairaalapalvelujen yhteistyön tiivistämiseksi.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Omatiimin ruotsinkielisten palvelujen johtamisrakenne, toteutuminen ja toteutumista tukevat toimet ja materiaalit on kuvattu. Kuvaus on viety jokaiselle terveysasemalle tiedoksi. 

Liitteet
Kuva
Palvelupolku - ruotsinkieliset potilaat terveysasemalla