Opas ikääntyneen omaishoitajan hyvinvoinnin ja jaksamisen tueksi

Opas on laadittu tukemaan ikääntyneiden omaishoitajien hyvinvointia ja jaksamista

Toimintaympäristö

Ikääntyneiden omaishoito on yksi yhteiskunnallisestikin merkittäväksi nostettu teema. Myös omaishoitajien hyvinvointi on tähän liittyen asia, jonka edistäminen nähdään tärkeänä.

Omaishoitajia koskevien hyvinvointitutkimusten mukaan omaishoidossa on tärkeää pyrkiä edistämään myös omaishoitajien hyvinvointia tilanteessa, johon on myös selkeitä hyvinvoinnin heikentämiseen liittyviä riskitekijöitä. 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat
  • Helsingin kaupunkistrategiassa 2021–2025 Kasvun paikka nostetaan esille, että omaishoidon merkitys ja arvo kasvavat väestön ikääntyessä. Kaupunki huolehtii omaishoitajien jaksamisesta ja tuesta.
  • Laki omaishoidon tuesta sisältää sen, että hyvinvointialueen tulee järjestää omaishoitajan hoitotehtävää tukevia palveluita, kuten valmennusta ja koulutusta hoitotehtävää varten sekä tarvittaessa järjestettävä omaishoitajalle hyvinvointi- ja terveystarkastuksia sekä hänen hyvinvointiaan ja hoitotehtäväänsä tukevia sosiaali- ja terveyspalveluja.
  • Helsingin kaupungilla ikääntyneiden palveluissa toteutetussa ikääntyneiden omaishoidon kehittämishankkeessa haastateltiin asiakkaita ja työntekijöitä. Tässä tuli esille se, että toivottiin ikääntyneille omaishoitajille suunnattua "tietopakettia", jossa myös omaishoitajan hyvinvointi nostettaisiin keskeisenä teemana esille. 
  • Tällaista, oppaan tavoitteisiin suuntaavaa materiaalia Helsingin kaupungilla ei vielä ollut tuotettuna. 
Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet
  • Tavoitteena on edistää omaishoitajien hyvinvointia oppaan avulla siten, että voitaisiin jo ennakolta ehkäistä omaishoitajien hyvinvointia vähentävien riskitekijöiden heikentävää vaikutusta. 
  • Oppaan avulla on tavoitteena tarjota omaishoitajalle tietoa ja motivointia myös hänen omasta hyvinvoinnistaan huolehtimiseen sekä omaishoitotilanteeseen liittyvistä tarpeenmukaisista palveluista. 
  • Tämä lisää omaishoitajan ja myös omaishoidettavan hyvinvointia sekä edistää osaltaan omaishoitajuuden jatkuvuutta, sekä turvallisuutta ja toimivuutta. 
  • Oppaan avulla on myös tavoitteena tarjota työntekijälle lisätyöväline omaishoitajien tapaamiseen ja omaishoitajan hyvinvoinnista keskusteluun. 
Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen
  • Ikääntyneitä omaishoitoperheitä tavataan kaupungin organisaatiossa useissa palveluissa. Lähdimme miettimään sitä, ketkä ovat keskeisiä tahoja varsinkin omaishoitajuuden alkuvaiheessa siinä, että omaishoitajat saavat hyvän alun omaishoitajuuteen.
  • Kehittämistyöhön osallistuivat omaishoitajia omaishoitajuuden alkuvaiheessa kohtaavat sosiaaliohjaajat (omaishoidon toimintakeskus) ja asiakasohjaajat (asiakasohjaus) sekä toimintaterapeutit. Keskeisenä nähtiin asiakkaan näkökulman huomioiminen ja kehittämistyöhön osallistui myös asiakas. Oppilaitosyhteistyön kautta kehittämistyöhön osallistui opiskelija, joka laati oppaan omassa harjoittelujaksollaan. 
Tavoiteltu muutos

Omaishoitajat saavat oman hyvinvointinsa edistämiseen tarpeenmukaista tukea (tietoa ja kannustusta).

Muutoksen mittaaminen

Oppaasta pyydetään palautetta omaishoitajilta, joille opas on jaettu. Lisäksi pyydetään palautetta ammattilaisilta, jotka jakavat opasta omaishoitajille.

Toteutussuunnitelma

Opas jaetaan aloittaville omaishoitajille.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Opas on suunnattu Helsingin kaupungin kanssa omaishoidon toimeksiantosopimuksen tehneille ikääntyneille omaishoitajille. Opasta suunniteltaessa on ollut mukana myös ikääntynyt omaishoitaja sekä heitä kohtaavia sote-ammattilaisia. 

Ideointi

Oppaan sisältöä suunniteltiin yhdessä  ikääntyneitä omaishoitajia kohtaavien sote-ammattilaisten sekä omaishoitaja haastattelemalla. 

Idean valinta

Päädyimme laatimaan ikääntyneille omaishoitajille suunnatun oppaan, koska tällä tavoin arvioimme tarpeenmukaisen tiedon saavuttavan heidät. 

Idean testaus asiakkaalla

Oppaan alustava tavoite tuli ikääntyneiltä omaishoitajilta. Opasta suunniteltaessa ja työstettäessä ikääntyneeltä omaishoitajalta saatiin ideoita sisältöön. Työstämisen loppuvaiheessa asiakaspalaute oli hyvää. 

Ratkaisun testaaminen

Pilotoimme oppaan käyttöä asiakastyössä 6 kk:n ajan. Opas oli käytössä asiakasohjaajilla, omaishoidon toimintakeskuksen sosiaaliohjaajilla sekä toimintaterapeuteilla. Kehittämishankkeessa koottiin saadut kokemukset. 

Kokeilun tavoitteet

Tavoitteena on ollut, että opas jaetaan uusille omaishoitajille niin sanottuna tietopakettina ja samalla myös kannustaen heitä huolehtimana omasta hyvinvoinnistaan. 

Kokeilussa opittua

On tärkeää, että osana kehittämistyötä ovat niin asiakkaat kuin myös heitä kohtaavat ammattilaiset. 

Ratkaisun perusidea

Opas omaishoitajan jaksamisen ja hyvinvoinnin tueksi tarjoaa hyvän työvälineen ammattilaisille tukea ikääntynyttä omaishoitajaa. Se kannustaa ikääntynyttä omaishoitajaa huolehtimaan omasta hyvinvoinnistaan ja tarjoaa myös tietoa tähän. Samalla se voi toimia heitä kohtaavien ammattilaisten työvälineenä keskustelun käymiseen. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Oppaan laatiminen käynnistettiin ikääntyneiltä omaishoitajilta saadun palautteen perusteella. Lisäksi ajatusta oppaasta otettiin keskusteluun myös heitä kohtaavien ammattilaisten kanssa. Ja näiden perusteella opasta lähdettiin kehittämään lähtien liikkeelle arjessa esiintyneistä tarpeista. 

Oppaasta on tiedotettu keskeisiä sidosryhmiä sekä kannustettu oppaan käyttöön osana asiakastyötä. Oppaasta on myös pyydetty palautetta, jotta voidaan tunnistaa mahdolliset päivittämistarpeet. 

Oppaan laatiminen vaatii riittävät resurssit (henkilöstä, aika, osaaminen), jotta se saadaan laadittua. Lisäksi on tärkeää, että oppaan osalta sopia myös siitä, kenen vastuulla oppaan tilaaminen ja mahdollinen päivittäminen on myös jatkossa. Organisaatiolta vaaditaan myös riittävä taloudellinen resurssointi oppaan tilaamiseen myös jatkossa. 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Keskeistä on se, että opasta laadittaessa mukana ovat keskeiset sidosryhmät kuten asiakkaat ja heitä kohtaavat ammattilaiset. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Oppaan avulla voidaan osaltaan edistää ikääntyneen omaishoitajan omasta hyvinvoinnistaan huolehtimista. Samalla opas tarjoaa heitä kohtaaville ammattilaisille toimivan työvälineen ikääntyneen omaishoitajan hyvinvoinnista keskustelemiseen sekä tukemiseen.