Opas vanhemmuuden tueksi ehkäisemään lapsen väkivaltaista käyttäytymistä, Vantaan ja Keravan hyvinvointialue ( RRP, P4, I1)

 Kyseessä  on selkeä  ja vahvaan tietopohjaan perustuva opas myönteisen vuorovaikutuksen tueksi tilanteissa, joissa lapsella/ nuorella on väkivaltaista käyttäytymistä. Oppaassa annetaan tietoa myös turvallisesta  puuttumisesta väkivaltatilanteisiin.

Toimintaympäristö

Väkivallan ehkäisyssä olennaista on toiminta, ennen kuin käyttäytymismalli  on jo päässyt vakiintumaan. Siksi lapsen kasvatuksessa tulee puuttua lapsen toimintaan, kun hän käyttää väkivaltaa. Lisäksi vanhemmilta ja kasvattajilta vaaditaan rohkeutta ja keinoja rajata väkivaltaista käyttäytymistä. Opas on kirjoitettu siitä näkökulmasta, että yhteiskunnassa puhutaan tällä hetkellä lapsista, jotka eivät kunnioita aikuisia ja käyttäytyvät yhä väkivaltaisemmin sekä varhaiskasvatuksessa että koulussa. Oppaassa annetaan tietoa väkivallasta, sen mahdollisista syistä sekä keinoista puuttua lapsen tai nuoren väkivaltaiseen käytökseen. 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Opas on jatkumoa Väkivallaton VAKE -toimintamallille sekä Matkaeväitä-kurssille. Tässä oppaassa kohteena on vanhemmat ja aikuiset, jotka kasvattavat lapsia ja nuoria. 

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Väkivaltaisen käyttäytymisen ehkäisy on välttämätöntä, jotta lapset ja nuoret saavat kasvu- ja oppimisrauhan ja lisäksi turvallisuus lapsiryhmissä sekä perheissä varmistetaan.  Turvallinen kasvu- ja oppimisympäristö on perusedellytys, joka aikuisten tulee varmistaa lapsille ja nuorille. 

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Oppaan kirjoittajat ovat työskennelleet pitkään väkivallan ehkäisytyössä ja oppaan tavoitteita on mietitty laajan ammattilaisjoukon kanssa. Tekstin tarkistajina ja oikolukijoina on moniammatillinen tiimi. 

Tavoiteltu muutos

Tavoitteena on, että opas saavuttaisi vanhemmat jo varhaisessa vaiheessa, esimerkiksi neuvolassa, jolloin vanhempi tai kasvattaja voisi seurata oppaan ohjeita lapsen kasvaessa ja puuttua näin jo varhaisessa vaiheessa mahdollisiin väkivaltatilanteisiin. Tavoitteena on myös, että ammattilaiset voisivat hyödyntää opasta työskennellessään lasten ja/tai vanhempien kanssa. 

Toteutussuunnitelma

Opas on valmis joulukuussa 2024, jonka jälkeen se lähtee graafikolle, taittoon ja painatukseen. Tavoite on, että opas on valmis alkuvuodesta 2025, jonka jälkeen sitä voidaan markkinoida.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmänä on vanhemmat ja kasvattajat sekä ammattilaiset, jotka kasvattavat lapsia tai tukevat vanhempia.