Opioidikorvaushoitopotilaan digipolku (RRP, P4, I1)
Opioidikorvaushoidon digipolku on tarkoitettu tukemaan potilasta hoidon aikana. Tavoitteena on vahvistaa sitoutumista ja luoda väylä yhteydenpitoon oman hoitotiimin kanssa.
Pirkanmaan hyvinvointialueella opioidikorvaushoitoa toteutetaan sekä omana toimintana miepä-tiimeissä, mutta myös ostopalveluna avohuumehoidon yksiköissä.
Opioidikorvaushoidon digipolun pilotointi aloitetaan Sastamalan ja Nokian miepä-tiimeissä, joissa suurelle osalle potilaista on valikoitunut lääkkeeksi pitkävaikutteinen buprenorfiini-injektio.
Kuukauden tai viikon välein annosteltavat pitkävaikutteiset buprenorfiini-injektiot (Buvidal ja Subutex depot) ovat ensilinjan lääkkeitä korvaushoidossa niiden lääketurvallisuuden, pitkäkestoisen ja tasaisen vaikutuksen, vähäisen väärinkäyttöpotentiaalin sekä potilaan autonomian ja vapauden lisääntymisen mahdollistamisen takia.
Toipumisprosessin tukeminen, muutosvaiheprosessi
Opioidikorvaushoidon digipolkua on ollut kehittämässä työryhmä, joka on koostunut digiosaamisen asiantuntijoista, sekä päihde- ja riippuvuushoidon asiantuntijoista. Tärkeässä roolissa kehittämisessä ovat olleet kliinistä työtä tekevät ammattilaiset, joilla on näkemystä siitä millaisia toiveita ja tarpeita asiakasryhmällä, sekä ammattilaisilla on digipolkuun liittyen.
Organisaatioille mahdollisuus kustannussäästöihin ja laadun parantumiseen.
Ammattilaisten työ kohdentuu sitä tarvitseville. Työn tehostaminen. Puhelinkuorman vähentäminen, kun asiakas viestii suoraan omalle tiimille digipolulla. Informaatio kerättynä yhteen paikkaan, selkeyttää ohjausta. Ammattilaiskontaktit minimiin.
Asiakkaille seurannan helpottuminen ja motivaation lisääntyminen. Informaatio kerättynä yhteen paikkaan.
Kohderyhmäksi valikoitui korvaushoidon injektiopotilaat. Pitkävaikutteinen buprenorfiini-injektio annostellaan yleensä joko noin yhden tai neljän viikon välein. Erityisesti harvemmin annosteltavien injektiohoitojen potilaat saattavat jäädä irralleen hoidosta injektioiden väliaikoina. Digipolun tarkoituksena on tukea hoitoa ja auttaa potilasta itsehoitoon vastaanottokäyntien välillä. Korvaushoidossa olevien ajatellaan lähtökohtaisesti olevan sitoutuneita hoitoonsa, jota digipolku tukee. Digipolku voisi toimia muillakin päihdepotilailla, mutta korvaushoitopotilailla on helppo aloittaa kokeilu hoidon suunnitelmallisuuden vuoksi.
Digipolun suunnittelu 6/24 - 1/25 työryhmässä.
Käyttöönotto 3/25 aluksi kahdella sote-asemalla.