Opiskeluhuollon moniammatillisen yhteistyön kehittäminen

Hyvinvointialueen opiskeluhuollon moniammatillisen yhteistyön yhdenmukaistaminen hyödyntämällä perehdytys- ja viestintämateriaalia.

Toimintaympäristö

Sote-uudistus ja sen myötä hyvinvointialueelle siirtyminen on synnyttänyt tarpeen yhdenmukaistaa palveluita hyvinvointialueen laajuisesti. Moniammatillisen yhteistyön tehostamisen yhtenä tavoitteena on parantaa ja nopeuttaa asiakkaan saamaa palvelua. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmänä on esi- ja perusopetuksen sekä toisen asteen koulutuksen oppilaat ja opiskelijat sekä opiskeluhuollon palvelujen henkilöstö. Toimintamallin materiaalit on kehitetty asiakastyötä tekevien asiantuntijoiden kanssa. Kehittämistä on tehty pilottioppilaitoksissa ja asiakkailla on teetetty käyntiarviokyselyjä.

Ratkaisun perusidea

Toimintamallissa yhdenmukaistettiin opiskeluhuollon moniammatillisen yhteistyön toteuttamista yhteisen materiaalin ja videon avulla. Henkilöstölle järjestettiin yhteistyötapaamiset, joissa he jakoivat toimintamalliin liittyviä hyviä käytänteitä ja kehittivät yhteistä työtään. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Toimintamalli, materiaali ja video viedään opiskeluhuollon palvelujen rakenteisiin, perehdytysmateriaaleihin ja kehityskeskusteluihin. Toimintamallin kehittäminen ja yhdenmukaistaminen jatkuu myös projektin jälkeen. 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Opiskeluhuollon moniammatillisen yhteistyön toimintamalli soveltuu opiskeluhuollon palveluihin. Johdonmukainen ja systemaattinen soveltaminen edellyttää oppilaitoksen opiskeluhuollon toimijoilta hyviä yhdessä sovittuja käytäntöjä, yhteistä suunnittelua ja ennalta sovittuja yhteistyötapaamisia. ​

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Kehittämisen osallistavat osuudet ovat mahdollistaneet henkilöstölle hyvien käytänteiden jakamisen moniammatilliseen yhteistyöhön liittyen. Kehittämiseen liittynyt tiedonkeruu on tuottanut näkymän moniammatillisen yhteistyön toteutumisen nykytilaan ja tietoa jatkokehittämisen pohjaksi.