Osallisuuskierros Lasten ja nuorten kuntoutus, Pohjois-Karjalan hyvinvointialue

Siun soten ja perhekeskustoimijoiden yhteistyössä järjestämä lasten ja nuorten kuntoutuksen kaikille avoin osallisuuskierros, jossa kuntalaisten oli mahdollista tulla kehittämään lasten ja nuorten kuntoutuksen palveluja. 

Toimintaympäristö **

Lasten ja nuorten kuntoutuksen perustason palvelujen kehittäminen kuuluu Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskusohjelmaan 2020-2023 Monialaisuus ja yhteentoimivuus -kokonaisuuteen. Siinä on tavoitteena monialaisten palvelukokonaisuuksien käyttöönotto sote-keskustoiminnassa. Palvelujen kehittäminen toteutetaan uudistamalla toimintatapoja ja edistämällä ihmislähtöisiä palvelukokonaisuuksia.  

Alueellisena haasteena on sosioekonomisten ongelmien kasaantuminen osalle lapsiperheitä sekä lasten, nuorten ja perheiden palvelujen painottuminen korjaaviin palveluihin. Lasten ja nuorten kuntoutuspalvelut ovat jakautuneet eri toimialueille. 

Lähtökohtana on, että lapsi, nuori ja perhe on aktiivinen toimija. Lasten ja nuorten kuntoutuksessa vahvistetaan lapsen kehitysympäristön asiantuntijuutta sekä edistetään toimintatapoja ja rakenteita, jotka mahdollistavat yhteisöllisen kuntoutuksen. Vaikutamme siihen, että työtekijöiden vastuunjaot selkeytyvät ja yhteinen asiakasymmärrys lisääntyy, ja työntekijöiden osaaminen vahvistuu.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Pohjois-karjalan hyvinvointialuestrategian visiona on ”Yhdessä tehden vaikuttavimmat palvelut”. 

Haluamme vahvistaa strategisten tavoitteiden mukaisesti lasten, nuorten ja perheiden osallisuutta kuntoutukseen kuuluvien palvelujen ideoinnissa, suunnittelussa ja arvioinnissa, jotta palvelujen saatavuus, saavutettavuus ja oikea-aikaisuus paranevat. Toiminnan lähtökohtana on ennaltaehkäisy sekä hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistäminen yhteistyössä asukkaiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa.  Toiminta on pitkäjänteistä ja tulevaisuuteen katsovaa ja päätöksenteko lapsen edun mukaista. Edistämme kehittämistyössä verkosto- ja yhdyspintayhteistyötä. Huolehdimme henkilöstön riittävyydestä, osaamisesta, työhyvinvoinnista ja sitoutuneisuudesta.

  

 

 

 

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen kuntalaisten, lasten, nuorten ja perheiden ajatuksia, näkemyksiä ja tulevaisuuden toiveita sekä kehittämisideoita liittyen lasten ja nuorten kuntoutuspalvelujen kehittämiseen.

Lähtökohtana on ollut  

  • Lasten ja nuorten perustason kuntoutuksen palvelujen kehittäminen ​

  • Aito ja arvostava kohtaaminen ja kuuleminen sekä näkemysten ja tarpeiden selvittäminen ​

  • Lapset, nuoret ja perheet ovat osallisina kuntoutukseen kuuluvien palvelujen ideoinnissa, suunnittelussa ja arvioinnissa ​

  • Osallistaminen mahdollistaa kehittämisen ja tukee kehittämistyötä  ​

  • Asiakkailla on vaikutusta palveluprosessiin ​

  • Lasten ja nuorten kuntoutuksen palvelut toimisivat paremmin, oikea-aikaisemmin ja asiakkaan tarpeisiin vastaten ​

  • Moniammatillinen tiedon rakentuminen ja yhteinen asiakasymmärrys

  • Monitoimijuuden vahvistaminen

Tavoiteltu muutos

Lasten ja nuorten kuntoutuspalveluita kehittäessä on tärkeää, että lapset, nuoret ja perheet ovat osallisina kuntoutukseen kuuluvien palvelujen ideoinnissa, suunnittelussa, toteutuksessa ja arvioinnissa. Näin asiakkailla on vaikutusta palveluprosesseihin ja siihen, että kuntoutuksen palvelut toimisivat paremmin, oikea-aikaisemmin ja asiakkaan tarpeisiin vastaten. ​

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Lapset, nuoret ja perheet sekä monitoimijainen perhekeskusverkosto.

Ratkaisun perusidea **

Siun sote järjesti perhekeskustoimijoiden kanssa tammi-maaliskuussa 2023 osallisuuskierroksen, jossa kuntalaisten oli mahdollista tulla kehittämään lasten ja nuorten kuntoutuksen palveluja. Osallisuuskierroksen aikana järjestettiin 10 kaikille avointa keskustelutilaisuutta eri puolilla maakuntaa. Tilaisuuksissa oli mahdollista osallistua toiminnallisiin tehtäviin ja haastatteluun sekä vastata sähköiseen kyselyyn. 

 Osallisuuskierros oli osa lasten ja nuorten kuntoutuksen osaamiskeskuksen kehittämistä ja toteuttamista.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Osallisuuskierroksen aikana keräsimme tietoa anonyymisti toiminnallisen haastattelu avulla, sähköisellä kyselyllä sekä juttelemalla ihmisten kanssa. Kerättyä tietoa hyödynnetään kokonaisuudessaan lasten ja nuorten kuntoutuksen palvelurakenteen kehittämisen hankeosiossa. Tietoa pystytään hyödyntämään käynnissä olevissa piloteissa (kuntoutussuunnitelma ja kuntoutusohjaus), olemassa olevien palveluiden kehittämisessä ja tulevaisuuden palvelujen suunnittelussa.

Linkki osallisuuskierroksella toteutettuun Toiminnallinen haastattelu -toimintamallin kuvaukseen Toiminnallinen haastattelu | Innokylä (innokyla.fi)