Päihtyneiden selviämishuoneen ja -aseman kehittäminen. RRP2.(P4.I1.)

Selviämisasematoiminnan kehittäminen pitkällä aikavälillä ja toiminnan turvaaminen lyhyellä aikavälillä, nykyisillä resursseilla ja RRP- hankkeen tuella. Selviämishuonekokeilu tuottaa tietoa selviämisasemasuunnitelman pohjalle.
 

Toimintaympäristö

Kanta-Hämeen hyvinvointialueella ei ole selkeää päihtyneiden selviämiseen tarkoitettua tilaa. Palvelun tarve on tunnistettu muissa palveluissa ja selviämisasema on mainittu palveluverkkosuunnitelmassa katkaisuhoidon yhteyteen. 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Selviämishuonekokeilulla halutaan selvittää palvelun todellinen tarve. Selviämishuonekokeilu toteutetaan poliisin putkatilojen yhteydessä, joka helpottaa asiakkaiden ohjautumista asiakkaan tarpeen mukaisimpiin palveluihin. Jatkuvuutta pyritään turvaamaan tukemalla asiakasta muiden palveluiden piiriin.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Asiakkaan näkökulmasta selviämishuone on tarkoituksenmukaisempia paikka kuin poliisin putkatila tai terveydenhuollon päivystystila. Tällä pyritään myös ehkäisemään vaaratilanteita, joita voi syntyä yksin kadulla tai muissa julkisissa tiloissa yöpyessä. Taloudellisesti selviämishuone on päivystyspalveluita edullisempi ja yhteiskunnallisesti asettaa asiakkaan saman arvoiseen asemaan muiden palveluiden tarvitsijoiden näkökulmasta. Yhteiskunnallisesti haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten ihmisarvoa tulee nostaa ja yhteiskuntaan integroitumista edistää.

Tavoiteltu muutos

Kokeilulla pyritään luomaan selkeä selviämisasemasuunnitelma, jossa arvioidaan tarpeen lisäksi kustannukset ja luodaan taloudellisin toteutustapa.

Toteutussuunnitelma

Selviämishuonekokeilu toteutetaan lokakuu 2024-maaliskuu 2025 välisenä aikana joka toinen viikonloppu perjantaista sunnuntaihin.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Asiakkaiden kokemuksia kerätään kokeilun aikana.