Päihtyneiden selviämishuoneen ja -aseman kehittäminen. RRP2.(P4.I1.)
Selviämiseen tarkoitetun tilan tarpeen selvitys Kanta-Hämeessä ja selviämishuone kokeilu.
Kanta-Hämeen hyvinvointialueella ei ole selkeää päihtyneiden selviämiseen tarkoitettua tilaa. Palvelun tarve on tunnistettu muissa palveluissa ja selviämisasema on mainittu palveluverkkosuunnitelmassa katkaisuhoidon yhteyteen.
Selviämishuonekokeilulla halutaan selvittää palvelun todellinen tarve. Selviämishuonekokeilu toteutetaan poliisin putkatilojen yhteydessä, joka helpottaa asiakkaiden ohjautumista asiakkaan tarpeen mukaisimpiin palveluihin. Jatkuvuutta pyritään turvaamaan tukemalla asiakasta muiden palveluiden piiriin.
Selviämishuonekokeilun lisäksi alueen päivystyksellisten palveluiden ammattilaisia on haastateltu raporttiin.
Kanta-Hämeen alueella päästään pohtimaan selviämiseen tarkoitetun tilan perustamista ja tekemään päätöksiä asian edistämisen suhteen.
Mittausta ei voida tehdä, koska toiminta ei ole vakiintunut.
Selviämishuonekokeilu toteutetaan lokakuu 2024-maaliskuu 2025 välisenä aikana joka toinen viikonloppu perjantaista sunnuntaihin. Haastattelut ja alueen tarpeen arvioinnista tuotettava raportti julkaistaan 3/2025.
Asiakkaiden kokemuksia kerätään kokeilun aikana.
Selviämishuonekokeilu Poliisin putkatilojen yhteydessä Hämeenlinnassa 10/2024-2/2025. Raporttiin on kuvattu muiden alueiden toteutusta.
Selviämishuonekokeilun pohjalta sekä alueen päivystyksellisiä palveluita haastateltaessa tuotetaan raportti, jossa arvioidaan selviämiseen tarkoitetun tilan tarvetta Kanta-Hämeessä.
Idea valikoitui Poliisin ehdotuksen pohjalta. Tilatarjouksen myötä päätettiin kokeilla selviämishuonetta Poliisin tiloissa.
Selviämishuonekokeilu käynnistyi lokakuussa 2024.
Selviämishuone on avoinna joka toinen viikonloppu perjantaista sunnuntaihin.
Selviämishuoneen resurssi tulee katkaisuhoidon yksiköstä, joten osaaminen oli vahvaa henkilöstöllä.
Poliisin tiloissa on kaksi erillistä huonetta, joissa kokeilua toteutetaan.
Päivystyksellisten palveluiden haastattelu ja taloudellisten vaikutusten arviointi raporttiin.
Palaute asiakkailta on ollut hyvää. Asiakkaat ovat kokeneet selviämishuoneen turvallisena tuttujen ammattilaisten hoidossa ja parempana tilana selviämiseen kuin Poliisin putkatilan.
Asiakas tulee joko ensihoidon tai poliisin tuomana selviämishuoneelle. Pääpaino viikonlopuissa. Kotiutuminen tapahtuu asiakkaan voinnin selviydyttyä. Asiakkaiden tarpeet ovat määrittäneet tarvitseeko hän hoidollisempaa paikkaa, jolloin on kuljetettu terveydenhuollon päivystykseen tai haastava käytös, jolloin on toimitettu Poliisin putkatilaan.
Tavoitteena luoda kattava selvitysraportti kokeilusta tulevan suunnittelun pohjalle.
Kokeilu on tuottanut ymmärrystä, että, jos halutaan korvata selviämiseen tarkoitetulla tilalla terveyspalveluiden hoidollisemman yksikön palvelua niin tähän ei selviämishuone vastaa. Poliisin tiloissa on ollut haasteita erinäisten tiloille ominaisten piirteiden vuoksi. Selviämiseen tarkoitetun tilan tulee olla muun ympärivuorokautisen terveydenhuollollisen toiminnan yhteydessä, koska tällöin muihin asioihin (kuten resurssiin, välineisiin ym) on synergiaetu. Lisäksi toiminnan tulee palvelulla HVA ja asiakkaan tarpeita vahvemmin, joten hoidollisemmalle yksikölle on tarve useiden päihteiden yhtäaikaisen käytön vuoksi.