Päijät-Hämeen alueen perhekeskustoimintaa kehitetään verkostomaisena kymmenen kaupungin/kunnan alueella. Fyysiset perhekeskukset täydentävät verkostomaista rakennetta.

Toimintaympäristö **

Päijät-Hämeen alueen perhekeskustoimintaa kehitetään kymmenen kunnan alueella. Yhden ison kaupungin lisäksi alueella on pienempiä kaupunkeja ja kuntia sekä maaseudun pieniä harvaan asuttuja kuntia. Tämä edellyttää perhekeskustoimintamallilta joustavuutta taipua hyvin erilaisiin toimintaympäristöihin.

Päijät-Hämeen alueeseen kuuluvat:

  • Asikkala
  • Hartola
  • Heinola
  • Hollola
  • Iitti
  • Kärkölä
  • Lahti
  • Orimattila
  • Padasjoki
  • Sysmä

Päijät-Hämeen perhekeskustoimintamalli perustuu kuntakohtaisiin perhekeskusverkostoihin. Osassa alueen kunnista on fyysisiä perhekeskuksia, jotka täydentävät alueensa perhekeskusverkoston toimintaa. Kaikissa kunnissa on tarjolla kohtaamispaikkatoimintaa lapsiperheille yhteistyössä kuntien, sote-palveluiden ja järjestötoimijoiden tuottamana.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Alueen perhekeskustoimintaa ohjaa LAPE-yhteistyöryhmä, jossa on edustajat jokaisesta Päijät-Hämeen kunnasta, hyvinvointialueen toimialajohtoa, seurakuntien, järjestöjen ja oppilaitosten edustajat sekä Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen lape- ja perhekeskuskehittäjä-asiantuntijat. Monialaisella yhteistyörakenteella varmistetaan osaltaan lape- ja perhekeskuskehittäminen ja maakunnallisen lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman toimeenpano.

Perhekeskuksen johtotiimi valmistelee perhekeskustoiminnan alueellisesti käsiteltävät asiat. Tähän kuuluu osallistujia tulevan hyvinvointialueen palveluista, kaksi seudullisen sivistystoimijoiden verkoston nimeämää sivistys-/hyvinvointijohtajaa sekä seurakuntien ja järjestöjen nimetty edustaja.

Perhekeskuskoordinaatio järjestetään lapsiperhepalvelujen uudessa linjaorganisaatiossa arjen tuen palvelujen kolmen esimiehen toimesta. Lisäksi perhekeskustoimintaan liittyvää kohtaamispaikkatoimintaa ja viestintää koordinoidaan Päijät-Hämeen hyvinvointialueen toimesta.

Päijät-Hämeen perhekeskustoimintamallia ohjaa THL:n linjausten lisäksi yhteinen perhekeskuskäsikirja. Yhdessä luotu alueellinen lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma on keskeinen osa perhekeskustoimintaa ja asettaa yhteiset tavoitteet toiminnalle. Vuosille 2022-2025 suunnitelma sisältää neljä hyvinvoinnin kärkeä tavoitteineen ja toimenpiteineen. Yhteisinä toimintaperiaatteina Päijät-Hämeen lasten ja nuorten hyvinvointityössä ovat yhdenvertaisuus, kumppanuus ja oikea-aikaisuus. Tämän suunnitelman arviointi on osa perhekeskustoimintamme arviointia.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Lasten, nuorten ja perheiden tukea tulee tarjota heidän arkiympäristöissään. Tämä edellyttää tiivistä yhteistyötä hyvinvointialueen, kuntien ja kolmannen sektorin kesken. Monia lapsiperheiden sosiaali- ja terveyspalveluita on keskitetty Lahden fyysiseen perhekeskukseen, josta ne jalkautuvat Päijät-Hämeen alueelle. Kuntalaisen näkökulmasta voi olla vaikea hahmottaa palveluiden saatavuutta erityisesti alueen reunoilla. Perhekeskus-käsitteen mielletään liittyvän fyysisiin perhekeskuksiin, mikä hämmentää osaltaan keskustelua yhteisestä perhekeskustoiminnasta.

Perhekeskustoiminnan kehittäminen etenee Päijät-Hämeen kunnissa eri tahtiin ja resurssit perhekeskuskehittämiseen vaihtelevat kuntakohtaisesti.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Päijät-Hämeen perhekeskustoimintamallia kehitetään yhteistyössä LAPE-yhteistyöryhmän, perhekeskusvastaavien ja muiden perhekeskustoimijoiden kanssa.

Perhekeskustoiminnasta alueella vastaaville käytännön tason toimijoille käynnistettiin verkostotapaamiset syksyllä 2022. Tämän verkoston tarkoituksena on mahdollistaa keskustelu perhekeskuskehittämisestä, hyvien ideoiden jakaminen ja vertaiskehittämisen mahdollisuudet. Yhteinen keskustelu mahdollistaa hyvien käytäntöjen leviämisen Päijät-Hämeen alueella. Keskustelujen myötä vahvistuu myös yhteinen ymmärrys perhekeskustoiminnasta ja sen kehittämismahdollisuuksista.

Tavoiteltu muutos

Kehittämistyöllä tavoitellaan Päijät-Hämeen perhekeskustoimintamallin ja siihen liittyvien rakenteiden selkiyttämistä. Tavoitteena on tuottaa helposti hahmotettava toimintamalli, josta jokainen perhekeskustoimija hahmottaa oman roolinsa perhekeskusverkostossa: vastuut, tehtävät ja yhteiset tavoitteet.

Toteutussuunnitelma

Aiemmin koottu perhekeskuskäsikirja päivitetään visuaaliseen muotoon Päijät-Hämeen perhekeskustoimintamallin kuvaukseen, johon tieto jäsennetään selkeästi hahmotettavaan muotoon.  Samalla käydään yhteistä keskustelua kehittämisen tarpeista yhteisessä perhekeskustyössä.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Perhekeskustoiminnan kohderyhmää ovat lapset, nuoret, lasta odottavat ja lapsiperheet. Myös perhekeskusverkostotoimijat kuuluvat kohderyhmään.

Ideointi

Ensimmäiseksi tehtäväksi muotoutui perhekeskusverkoston kuvaus.  Yhteistä keskustelua käynnistettiin pelkistetyn luonnoksen pohjalta. Ajatusta perhekeskusverkoston toimijoiden visuaalisesta kuvaamisesta ja luonnosta ajatuksesta esiteltiin laajasti eri verkostoissa: niin kuntakohtaisissa verkostoissa kuin hyvinvointialueen verkostoissa. Kommentit kerättiin ja kuvaa täydennettiin näiden perusteella. Saimme yhteistyöhön mukaan taiteilijan toteuttamaan visuaalista muotoilua. Lopullinen versio muotoutui vuorovaikutuksessa Päijät-Hämeen alueen perhekeskustoimijoiden kanssa. 

Päijät-Hämeen perhekeskustoimintamalli rakentuu tämän perhekeskusverkosto-kuvan ympärille.

Liitteet
Kuva
Päijät-Hämeen perhekeskusverkoston kuva
Päijät-Hämeen perhekeskusverkoston kuva
Idean konkretisointi ja visualisointi

Päijät-Hämeen perhekeskustoimintamallin keskiössä on perhekeskusverkosto, jonka ympärille jäsennellään perhekeskustoiminnan kokonaisuus. Ajatuksena on, että yhteen diaan on kuvattu toimintamallin kokonaisuus. Toiminnan tarkempia yksityiskohtia avataan seuraavilla dioilla. 

Liitteet
Kuva
Päijät-Hämeen perhekeskustoimintamalli luonnos
Päijät-Hämeen perhekeskustoimintamalli luonnos
Idean testaus asiakkaalla

Ensimmäiset muokkaukset tehtiin perhekeskuksen johtotiimin kommenttien pohjalta. Toimintamalli on jaettu perhekeskuksen toimijoille tarkasteltavaksi ja kommentoitavaksi. Yhteistä työstämistä jatketaan Päijät-Hämeen lape-yhteistyöryhmässä alkuvuodesta 2024.

Ratkaisun perusidea **

Päijät-Hämeen perhekeskustoimintamalli jäsentää perhekeskustoiminnan kokonaisuutta alueella. Aloitussivulle on koostettu kokonaisuuden kuvaus perhekeskusverkostokuvan ympärille. Tämän pohjalta avataan tarkempi sisältö seuraaville sivulle ja kehitetään perhekeskustoimintaa yhdessä alueen perhekeskustoimijoiden kanssa.