Palliatiivinen terveyssosiaalityö, Keusote-HUS yhteistyö

Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote) ja HUS Hyvinkään sairaala muodostavat palliatiivisen keskuksen. HUS terveyssosiaalityö antaa palvelua Keusoten palliatiiviselle osastolle ja Keusoten kotisairaalan erityistason hoidon piiriin kuuluville työikäisille asiakkaille. 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Yhteistyö käynnistyi rakenteellisen sosiaalityön vaikuttamisen tuloksena. 

HUS Hyvinkään sairaalalla ja Keusotella on yhteinen sairaalarakennus, jossa toimii perusterveydenhuollon sekä HUSin erikoissairaanhoidon yksiköitä. Terveyssosiaalityön palvelut ovat ulottuneet kaikille HUSin erikoissairaanhoidon yksiköille, mutta samassa rakennuksessa toimivan Keusoten palliatiivisen osaston asiakkaat jäivät palvelun ulkopuolelle organisatorisesta rajan vuoksi. 

Yhteistyön käynnistymiseen päädyttiin yhteisen selvittämistyön kautta, johon osallistuivat Keusoten terveys- ja sosiaalipalveluiden edustajat sekä HUSin edustajat.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Palliatiivisen osaston asiakkailla voi olla terveyssosiaalityön tarve, mutta ei välttämättä sosiaalihuollon sosiaalityön tarvetta. Työskentely palliatiivisen osaston asiakkaiden kanssa edellyttää nopeaa reagointia, kun asiakas tai henkilökunta havaitsee sosiaalityön tarpeen. Terveyssosiaalityössä on mahdollista reagoida palvelutarpeeseen nopeasti.  

Terveyssosiaalityöntekijän konsultaatiopyynnöt tulevat henkilökunnan kautta. Asiakas tai hänen omaisensa voi olla suoraan yhteydessä terveyssosiaalityöntekijään ensimmäisen palvelukontaktin jälkeen. 

Tavoiteltu muutos

Palliatiivisten osaston ja kotisairaalan asiakkaiden sosiaalityön palveluiden saavutettavuus sujuvan sote-yhteistyön kautta. 

Muutoksen mittaaminen

Terveyssosiaalityön palvelujen dokumentointiin käytetään RS-koodeja, joten näiden seuraaminen palliatiivisella osastolla ja kotisairaalassa on ollut luontevaa. RS-koodien tilastoinnin kautta olemme saaneet informaatiota siitä minkälaista työtä asiakkaiden ja omaisten kanssa on tehty ja saatu työn sisältöä esiin paremmin.

Tilastoissa vuonna 2022 korostuvat seuraavat RS-koodit: RS313 Yhteistyö perheen ja läheisten kanssa, RS221 Toimeentuloa ja sosiaalivakuutusta koskeva ohjaus ja neuvonta sekä RS121 Suppea sosiaalisen tilanteen arviointi. RS122 Laaja sosiaalisen tilanteen arviointi, RS210 Asiakkaan tukeminen elämäntilanteessaan, RS211 Psykososiaalinen keskustelu, RS 212 Kriisikeskustelu, RS222 Sosiaali-, terveys- ja kuntoutuspalveluja koskeva ohjaus ja neuvonta, RS223 Asiakkaan oikeusturvaa ja potilaan oikeuksia koskeva ohjaus ja neuvonta, RS224 Yleinen ohjaus ja neuvonta, RS 230 Asiakkaan avustaminen, RS310 Yhteistyö, koordinointi ja verkostotyö, RS311 Sosiaali-, terveys- ja kuntoutuspalvelujen ja tukimuotojen koordinointi sekä RS314 Monialainen, moniammatillinen yhteistyö. 

Terveyssosiaalityön palvelu on kohdistunut Keski-Uudenmaan kaikkiin kotikuntiin. Tilastollisesti tarkasteltuna  terveyssosiaalityön työskentely painottuu omaisten kanssa tehtävään työhön asiakkaan kuoleman jälkeen. 

Hyvinvointialueen sosiaalihuollon kanssa tehtävää yhteistyötä tehdään verrattain vähän. Yhteistyö painottuu asiakkaan kuoleman jälkeiseen aikaan esimerkiksi seuraavissa tilanteissa: omaisitta kuolleiden asioiden selvittelyyn liittyvissä tilanteissa sekä hautaamiseen liittyvissä asioissa. Eniten yhteistyötä tehdään terveydenhuollon henkilöstön kanssa.

Terveyssosiaalityön nimikkeistö on tarkoitettu terveyssosiaalityöntekijöiden palvelujen dokumentoinnin ja sähköisen potilaskertomuksen rakenteisen kirjaamisen työvälineeksi. Se yhtenäistää terveyssosiaalityön käsitteiden käyttöä ja termistöä. http://www.kunnat.net/fi/asiantuntijapalvelut/soster/nimikkeistot-luokitukset/kuntoutus-erityistyontekijoiden-nimikkeistot/Sivut/default.aspx

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Yhteistyön alkuvaiheen lähtöajatuksena oli, että terveyssosiaalityö painottuu työikäisiin asiakkaisiin. Tilastojen (2022) kautta voidaan havaita, että suurin asiakasryhmä on ollut työikäiset asiakkaat.

Terveyssosiaalityön palvelu koetaan asiakkaiden ja terveyspalveluiden osalta tarpeelliseksi. Terveyssosiaalityön palvelun määrää on päätetty lisätä vuonna 2023. Yhteistyö sekä kehittäminen jatkuvat edelleen.