Palliatiivisen hoidon toimenpidekoodit
Toimenpidekoodit on tarkoitettu käytettäväksi soveltuvin osin palliatiivista hoitoa toteuttavissa yksiköissä. Koodien avulla voidaan arvioida hoidon laatua, helpottaa yksiköiden laadun tarkkailua ja parantaa valtakunnallista laadun seurantaa.
Palliatiivisen hoidon ja saattohoidon kehittämiseen on kiinnitetty viime vuosina erityistä huomiota. Palliatiivisen hoidon asiantuntijaryhmä on kartoittanut sosiaali- ja terveysministeriön (STM) toimeksiannosta palliatiivisen hoidon ja saattohoidon nykytilaa Suomessa, antanut suosituksia palliatiivisen hoidon järjestämiseksi sekä ehdottanut toimenpiteitä toiminnan kehittämiseksi.
Yhtenä jatkotoimenpiteenä asiantuntijaryhmä on esittänyt palliatiivisen hoidon ja saattohoidon palveluiden laadun ja saatavuuden seurannan järjestämistä. Järjestelmällinen seuranta toisi esille kehittämiskohteita ja mahdollistaisi toiminnan laadun parantamisen ja vertailun. Toimenpidekoodit ovat yksi tapa kerätä seurantatietoa.
Nykytilanteessa palliatiiviseen hoitoon ja saattohoitoon liittyvää seurantatietoa ei kerätä systemaattisesti. Kerättävä tieto on hajanaista eikä riitä sellaisenaan kattavaan seurantaan.
Kehittämistyön käynnistyessä palliatiivista hoitoa ei oltu erityisesti huomioitu rakenteisessa kirjaamisessa tai esimerkiksi toimenpidekoodeissa. Osa aiemmista toimenpidekoodeista toimii palliatiivisen hoidon kontekstissa, mutta osalle palliatiivisen hoidon tapahtumista ei ollut sopivaa toimenpidekoodia tai ne eivät olleet yksiselitteisesti liitettävissä palliatiiviseen hoitoon.
Palliatiivisen hoidon toimenpidekoodit on valmisteltu asiantuntijatyöryhmän toimesta osana THL:n Palliatiivisen hoidon ja saattohoidon laatutieto -projektia. Valmisteluun osallistui laaja joukko palliatiivisen hoidon asiantuntijoita eri ammattiryhmistä ja organisaatioista ympäri Suomea.
Ehdotetut toimenpidekoodit arvioitettiin palliatiivisen hoidon toimijoilla ja saadun palautteen perusteella alkuperäiseen esitykseen tehtiin tarvittavat korjaukset. Toimenpidekoodien muodostamisesta käytiin keskustelua THL:n kansallisen Koodistopalvelun kanssa prosessin alkuvaiheesta saakka.
- Potilaat saavat entistä parempaa palliatiivista hoitoa ja saattohoitoa
- Tietoa palliatiivisesta hoidosta saadaan jatkossa rakenteisesti
- Kirjaustavat yhtenäistyvät
- Systemaattinen tiedonkeruu mahdollistuu
- Voidaan kuvata ja seurata koko palvelu- ja hoitoketjun toimintaa
- Toimintakäytäntöjä voidaan yhtenäistää
- Yksiköiden ja organisaatioiden oma laadun seuranta tehostuu
- Valtakunnallinen laatukriteereiden seuranta mahdollistuu
Toimenpidekoodien käyttö on vasta alussa. Tulevaisuudessa koodien käyttöä voidaan seurata eri tasoilla ja tarkastella onko asetettuihin tavoitteisiin päästy.
Palliatiivista hoitoa ja saattohoitoa tarjoavat yksiköt voivat suunnitella miten toimenpidekoodien hyödyntäminen ja seuranta kannattaa toteuttaa omassa organisaatiossa ja miten se palvelee parhaiten toiminnan kehittämistä.
Organisaatiot voivat ladata toimenpidekoodit itse käyttöönsä THL:n ylläpitämältä kansalliselta koodistopalvelimelta vuoden 2022 alusta lähtien. Koodit löytyvät myös ruotsinkielisinä.
Työryhmä selvitti projektissa kansainvälisiä palliatiivisen hoidon laatuindikaattoreita ja niiden soveltuvuutta kansalliseen laadunseurantaan. Nämä mallit toimivat uusien toimenpidekoodien rakentamisen pohjana.
Toimivien koodien rakentamiseksi tukea koodien rakentamiseen haettiin THL:n Koodistopalvelulta ja vertailukohtia sekä yhteneväisyyksiä olemassa olevista muiden alojen toimenpidekoodeista.