Paloko pärheet, kuormittaako arki? -keinoja ja tukea parempaan perhearkeen -vanhemmuuden tuen webinaarit osana Lapin perhekeskuskehittämistä
Osana Tulevaisuuden sote-keskus hankkeen perhekeskusten kehittämistä käynnistettiin koko Lapin vanhemmuuden tuen webinaarit tukemaan vanhemmuutta sekä perheiden jaksamista ja hyvinvointia ennaltaehkäisevästi.
FinLapset kysely on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen organisoima valtakunnallinen kysely. Tämä kysely tuottaa tietoa kaikkien 4-vuotiaiden lasten perheiden terveydestä ja hyvinvoinnista sekä näihin yhteydessä olevista tekijöistä ja tekijöissä ajassa tapahtuneista muutoksista. Kyselyn avulla tuotetaan myös tietoa perheiden palveluiden käytöstä ja palvelukokemuksista. Kysely on suunnattu 4-vuotiaan lapsen perheille ja terveydenhoitajille. Viimeisin FinLapset kysely on toteutettu vuonna 2018.
Terveydenhoitajan arvion mukaan perhe tarvitsee tukea toisen tai molempien vanhempien jaksamisen vuoksi lähes 20% perheistä. Tämä indikaattori tuottaa tietoa niiden lasten osuudesta (%), joiden perhe tarvitsee terveydenhoitajan arvion mukaan vähintään vähän tukea toisen tai molempien vanhempien jaksamisen vuoksi.
Terveydenhoitajan arvion mukaan perhe tarvitsee tukea vanhempien parisuhteen vuoksi lähes 12% perheistä. Tämä indikaattori tuottaa tietoa niiden lasten osuudesta (%), joiden perhe tarvitsee terveydenhoitajan arvion mukaan vähintään vähän tukea vanhempien parisuhteen vuoksi.
Terveydenhoitajan arvion mukaan perhe tarvitsee tukea sosiaalisen tukiverkoston vuoksi reilussa 11% perheistä. Tämä indikaattori tuottaa tietoa niiden lasten osuudesta (%), 31 joiden perhe tarvitsee terveydenhoitajan arvion mukaan vähintään vähän tukea sosiaalisen tukiverkoston vuoksi.
Perhekeskus on monialainen lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointia ja terveyttä edistävä sekä varhaista tukea, hoitoa ja kuntoutusta tarjoava palveluverkosto. Perhekeskus ei siis ole mikään uusi palvelu tai pelkkä yksittäinen rakennus vaan se kattaa alueen monialaiset palvelut lapsille, nuorille ja perheille yhteensovittaen hyvinvointialueiden lapsiperheiden sosiaali- ja terveyspalvelut, kuntien sivistys- ja varhaiskasvatuspalvelut sekä järjestöjen ja seurakunnan palveluita ja toimintaa. Perhekeskuksia kehitetään valtakunnallisen perhekeskustoimintamallin mukaisesti.
Perhekeskuskehittämisen merkittävä osa tapahtuu paikallisella tasolla perhekeskuskoordinaattoreiden ja alueellisten monialaisten verkostojen toimesta. Lapin Tulevaisuuden sote-keskus -hanke tukee perhekeskuskoordinaattoreiden työtä mahdollistamalla paikallisia työskentelyjaksoja, joita on tällä hetkellä Lapissa 9 kunnassa. Perhekeskuskoordinaattoreiden yhteistyön tukena on perhekeskuskoordinaattoreiden verkosto sekä Lapin perheiden palveluiden verkosto.
Perhekeskusten ydintehtävänä on edistää ja seurata lapsen ja perheen terveyttä ja hyvinvointia. Yksi perhekeskuksen tehtävistä on myös tukea vanhemmuudessa ja parisuhteessa. Tavoitteena on siirtää palveluiden painotus ennalta ehkäisevään työhön. Vanhempien webinaarit ovat yksi matalankynnyksen ennaltaehkäisevä keino tukea vanhemmuutta. Webinaareilla pyritään vastaamaan myös perhekeskuksen tehtävään Lapsen, nuoren ja perheen terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen, nostamalla webinaarien aiheiksi perheiltä tulleita hyvinvointiin vaikuttavia toiveita. Webinaarien toteutustapa vahvistaa myös monialaista yhteistyötä.
Kuntien, hyvinvointialueiden ja järjestöjen yhdyspintojen rakentuessa on varmistettava vanhemmuuden tukeminen kaikilla sektoreilla ja vahvistettava monialaista yhteistyötä. Vaikuttava perheiden tukeminen on monialaista, koordinoitua ja lapsiperheiden palvelupolut ja palvelut hyödyntävää. Monialaista yhteistyötä tehdessä eri alojen ammattilaisten osaaminen hyödynnetään perheiden tueksi. Ammattilaiset puhuvat samaa kieltä ja perheille tuleva viesti näin ollen vahvistuu.
Vertaisryhmätoiminnan tarkoituksena on mahdollistaa omien asioiden käsittely toisten samassa tilanteessa olevien kanssa. Vertaistuki osoittaa perheille, että he eivät ole yksin ja ainoita arkipäivän haasteineen. Tämä osaltaan vahvistaa vanhemmuutta sekä vanhempien ja lapsen välistä vuorovaikutussuhdetta. Yhteiskunnalle vertaistuen järjestäminen muun toiminnan tukena on edullinen ja vaikuttava tapa tukea perheitä.
Perheille tehtiin kysely ennen webinaarien alkamista aihe toiveista ja niiden pohjalta suunniteltiin toteutettavat aiheet. Aiheita on myös kerätty perhekeskuksen ammattilaisilta sen mukaan mitä aiheita tai ilmiöitä asiakastyössä on noussut esiin. Webinaarien avulla voidaan nopeastikin reagoida perheiden arjesta nousseisiin haasteisiin tai ilmiöihin. Webinaarit ovat suunnattu sekä pienten lasten että nuorten vanhemmille. Lapin alueella on myös saamen kieltä äidinkielenään puhuvia perheitä, joten heidät on myös huomioitu webinaareja suunniteltaessa.
Webinaarin alustuksen aiheeseen tekee perhekeskusverkoston ammattilainen, jonka jälkeen on mahdollisuus vapaaseen keskusteluun aiheen tiimoilta, joten webinaari on myös vertaistuellinen. Webinaareista olevista aiheen alustuksista tehdään tallenne katsottavaksi kahden viikon ajaksi. Tallenteen linkki löytyy sähköisestä perhekeskuksesta.