Palvelujen laadun varmistaminen - V-S hyvinvointialueen eli Varhan ikääntyneiden kotona asumista tukevien palvelujen asiakas- ja läheispalaute
Toimintamallin tarkoituksena on ikääntyneiden kotona asumista tukevien palveluiden asiakas- ja läheispalautteen kehittäminen.
Vanhuspalvelulaki (980/2012) sekä Sosiaali-ja terveysministeriön laatusuositus hyvän ikääntymisen turvaamiseksi ja palvelujen parantamiseksi 2020–2023 (Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisuja 2020:29) velvoittavat asiakaskokemuksen mittaamiseen ja laadun arviointiin sosiaalihuollon palveluissa. Palvelujen laadun riittävyyden arviointiin hyvinvointialueen on kerättävä säännöllisesti palautetta palveluja käyttäviltä ja heidän läheisiltään. Palveluja on kehitettävä palautteen perusteella. Lisäksi palvelujen laadun seurannan osalta hyvinvointialueen on huolehdittava, että asiakkaalla on tieto kyselyn tarkoituksesta ja mahdollisuus vastata.
Hyvinvointialueella ei ollut aiemmin yhtenevää ikääntyneiden kotona asumista tukevien palvelujen asiakaspalautemallia, käytännöt vaihtelivat suuresti 27 kunnan tai kuntayhtymän välillä. Tarve kohdennetulle, yhtenevälle, vertailukelpoiselle ja ajantasaiselle ikääntyneiden kotona asumista tukevien palvelujen asiakaspalautetoimintamallille tunnistettiin. Tavoitteena on ottaa käyttöön palautetoimintamalli, mikä mahdollistaa ketterän, helppokäyttöisen ja käyttäjäystävällisen palautteen keruun huomioiden asiakaskunnan erityispiirteet. Asiakaspalautteen keruu tapahtuu lähellä asiakasta, asiakkaan omassa asuinympäristössä asiakastapahtuman yhteydessä.
Kerätty tieto mahdollistaa tilanteen, jossa ikääntyneiden kotona asumista tukevat palvelut saavat juuri omaan tarpeeseensa sopivan tiedon palautteista. Palautekooste tuottaa selkeän tiedon kuvaajien ja mittareiden välityksellä avaintoimijoille, joiden avulla tunnistetaan organisaatio- ja/tai yksikkötason onnistumisia tai kipupisteitä ja niiden pohjalta tehdään vaadittavia toimenpiteitä. Keskeistä toimintamallissa on eri toimijoiden vastuut ja tehtävät, jotka ovat selkeästi määriteltyjä.
Tilannekohtainen asiakas- ja läheispalautetoimintamalli pohjautuu hyvinvointialueen strategisiin tavoitteisiin ja arvoihin sekä kansallisiin ohjeistuksiin.
Ikääntyneiden mahdollisuudet ja valmiudet sähköisisten palvelujen käyttöön vaihtelevat paljon ikäryhmittäin. Ikääntyneillä tulisi olla tarjolla käyttäjäystävällisiä laitteita, ohjelmistoja ja sovelluksia, joiden suunnittelussa iäkkäiden tarpeet ja kokemukset on otettu huomioon. Samalla haavoittuvassa asemassa olevien osallisuutta sähköisiin kuten palautejärjestelmien vastaamiseen on tuettava. Ikääntyneiden palveluita käyttävän asiakkaan on tärkeä tulla kuulluksi. Hänelle on annettava mahdollisuus osallistua ja vaikuttaa palvelujensa suunnitteluun ja toteutumiseen.
Keskeinen näkökulma on palvelujen laatuun asiakkaan oma kokemus. Se voi poiketa muiden toimijoiden tai läheisten näkemyksestä. Asiakaskokemusta kysyttäessä tulee varmistaa, että asiakas voi vastata itsenäisesti tai kevyellä avustuksella luottamuksellisesti ja anonyymisti.
Varsinais-Suomen hyvinvointialueen eli Varhan ikääntyneiden kotona asumista tukevien palvelujen palvelutarpeen arvioinnin, omaishoidon tuen ja kotihoidon asiakkaat sekä näiden palvelujen työntekijät sekä sidosryhmät.
Asiakasymmärrystä pyrittiin lisäämään ikääntyneistä koostuvan asiakasraadin avulla sekä aiemmin kerätyn asiakaspalautteen ja tutkitun asiakaskokemustiedon pohjalta. Näiden avulla pyrittiin luomaan kuva asiakkaan tarpeista, odotuksista sekä palvelujen käytöstä ja niihin liittyvistä haasteista. Asiakasraati koostui hyvinvointialueen ikääntyvistä henkilöistä, joilla oli keskeinen rooli toimintamallin asiakaspalauteväittämien määrittelyssä. Asiakasraatiin osallistuvien ikäihmisten kanssa työstettiin sähköisessä asiakaspalautteessa huomioitavat erityispiirteet, huomioitiin puheominaisuus, palautetiedon saatavuus ja höydyllisyys sekä asiakkaan palautteiden koko, väritys ja määrä. Osallisuuden edistäminen
Asiakas- ja läheispalautteiden kysymysten tai väittämien valinta tulee olla tarkkaan harkittu ja kohdentua oikein. Kyselyssä osa kysymyksistä tulee olla täysin samoja, joten tuloksia voi verrata eri palvelujen välillä. Myös ikääntyneiden erityspiirteisiin kuten puheominaisuuden käyttömahdollisuuteen tulee kiinnittää huomiota.
Palautteen keruussa käytettävät väittämät rakentuivat ikääntyneiden palveluiden palvelutarpeen arvioinnista, omaishoidosta ja kotihoidosta vastaavien ammattilaisten/asiantuntijoiden ja asiakasraadin yhteistyön tuloksena. Väittämät pyrittiin pitää selkeinä ja lyhyinä, jotta vastaaminen olisi mahdollisimman nopeaa. Väittämät muodostuivat yleisväittämästä, joka pohjautui hyvinvointialueen ja kansallisiin asiakaspalauteväittämiin, erityisväittämästä ja palvelukohtaisesta väittämästä. Väittämien muoto, määrä ja järjestys pidettiin samoina palvelusta riippumatta. Asiakaspalautteen toimintamallin toteutuksessa ja pilotoinnissa oli kaiken kaikkiaan mukana lähes 1800 henkilöä.
Tilannekohtaisella asiakas- ja läheispalautteen toimintamallilla pyritään kehittää asiakasymmärrystä mahdollisimman reaaliaikaisesti tuotetulla asiakkailta kerätyllä datalla, analysoinnilla ja havainnoilla, jotka koskevat asiakkaan kokemusta omasta palvelusta.