Perhehoitajien etäkahvien tavoitteena on tukea perhehoitajia tarjoamalla vertaistukea ja tietoa eri aihealueista sekä tarjota mahdollisuus keskustella viranhaltijoiden ja muiden perhehoitajien kanssa.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Perhehoitajien saaman tuen lisääminen.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Perhehoitajalla tarpeena saada lisää tukea työssä jaksamiseksi ja osaamisen ylläpitämiseksi.

Tavoiteltu muutos

Tavoitteena oli luoda kanava, joka jäisi elämään perhehoitajien keskinäisen yhteydenpidon välineeksi ja lisäksi aika ajoin myös Siun soten perhehoidon toimialueiden vastuuhenkilöiden info- ja keskustelutilaisuuksia varten. 

Muutoksen mittaaminen

Etäkahveille osallistujien määrä.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Etäkahveille kutsuttiin kaikkien toimialueiden perhehoitajia syksyllä 2021. Vuoden 2023 keväällä etäkahveja jatkettiin ikäalueen perhehoitajien kanssa.  Kohderyhmän kokemuksia ja tarpeita on kartoitettu kyselyllä.

Ratkaisun testaaminen

Syksyllä 2021 aloitettiin kokeilu perhehoitajien etäkahveista Teams-sovelluksen avulla. Etäkahveille kutsuttiin kaikkien toimialueiden perhehoitajia. Tavoitteena oli luoda kanava, joka jäisi elämään perhehoitajien ohjaamana ja lisäksi aika ajoin myös Siun soten perhehoidon toimialueiden vastuuhenkilöiden info- ja keskustelutilaisuuksia varten. Syksyn 2021 aikana eri toimialueiden vastuuhenkilöt pitivät esittelyn omasta toimialueestaan ja olivat vastaamassa perhehoitajia askarruttaviin kysymyksiin. Lisäksi etäkahveilla oli koulutusta surun kohtaamisesta ja lääkehoitotietoutta. Etäkahveille osallistujamäärät olivat kohtalaisen pieniä. Aikaisemmin etäkahvit olivat suunniteltu tapahtuvaksi joka toinen torstai. Etäkahvien kehittämistä jatkettiin saatujen kokemusten pohjalta ja ne jatkuivat syksyllä 2022 kuukausittain.

Keväällä 2023 etäkahveja jatkettiin ikäihmisten perhehoitajien kanssa. Vetovastuussa oli omais- ja perhehoitokeskus Onnelin sosiaaliohjaaja. Osallistujamäärät vaihtelivat 3–7 osallistujan välillä. Kahdella kerralla oli organisaation ulkopuolinen vierailija kertomassa muistisairaiden kanssa työskentelystä sekä ikäihmisten ravitsemuksesta.  Yhdellä kerralla oli järjestetty mahdollisuus vapaaseen keskusteluun perhehoitajien kesken, jolloin he saivat pohtia kysymyksiä perhehoitoon liittyen. Kysymykset tuli lähettää sähköpostilla perhehoitoon. Näihin kysymyksiin vastataan sähköpostilla- kaikille yhteisesti. 

Kevään etäkahvien päätteeksi tehtiin perhehoitajille kysely, jossa kerättiin kokemuksia ja toiveita etäkahveista.

Ratkaisun perusidea

Perhehoitajien etäkahvit toteutettiin Teams-sovelluksessa. Tavoitteena oli luoda kanava, joka jäisi elämään perhehoitajien keskinäisen yhteydenpidon välineeksi ja lisäksi aika ajoin myös Siun soten perhehoidon toimialueiden vastuuhenkilöiden info- ja keskustelutilaisuuksia varten.  

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Toimintamallin juurruttaminen vaatii perhehoitajien osallistamista ja vastuuhenkilön, joka laittaa toiminnan alulle ja on vetovastuussa perhehoitajien paikalle kutsumisen ja ohjelman suhteen.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Toimintamallia voi soveltaa myös muiden toimialueiden perhehoitajille. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Etäkahveihin liittyen loppukysely lähetettiin toukokuun 2023 lopussa 44 perhehoitajalle. Kyselyyn vastasi 8 henkilöä. Puolet vastanneista kertoi osallistuneensa etäkahveille ja ajankohta klo 13–14 oli heille sopiva. Kaikki kyselyyn vastanneet aikovat osallistua, mikäli etäkahvit saavat jatkoa. 62 % vastaajista toivoo etäkahveja pidettäväksi kerran kuukaudessa ja 38 % vastaajista kahden kuukauden välein. 38 % vastanneista osallistui etäkahveille, kun aiheena oli muistisairaiden kanssa työskentely ja ikäihmisten ravitsemus. Jokainen osallistuja kokee aiheiden olleen mielenkiintoisia ja oppineensa uutta näillä kerroilla. Etäkahveilta toivotaan vapaata keskustelua ja kuulumisten vaihtoa, mutta myös jotain tiettyjä aiheita. 

Kyselyyn tulleiden vastausten pohjalta voidaan päätellä, että perhehoitajat kaipaavat säännöllistä yhteydenpitoa työssä jaksamisen tueksi. Toiminnan juurtuminen vie aikaa, eikä vielä olla päästy siihen, että perhehoitajat keskenään järjestäisivät etäkahveja. Yhteisen sopivan ajankohdan löytyminen on myös haastavaa ja perhehoitajat toivoivatkin tallenteiden tekemistä, että voivat päästä osalliseksi toiminnasta, vaikkeivat pystyisi osallistumaan etäkahveille juuri sillä hetkellä.