Perhekeskuksen kohtaamispaikkaverkoston koordinointi haja-asutusalueen kunnassa
Avoimen kohtaamispaikkatoiminnan tarjonta haja-asutusalueella lähipalveluperiaatteella edellyttää alueen eri toimijoiden yhteistyötä, toiminnan yhteen sovittamista sekä sopimista yhteisistä toimintaperiaatteista.
Vihti on maantieteellisesti laaja kunta, joka muodostuu useasta aktiivisesta taajamasta ja kylästä. Vihdin palvelut ovat keskittyneet Nummelaan ja välimatkat eri kylien (taajamien) välillä ovat pitkät. Vihdin väkiluku vuonna 2021 oli 29 239. Siitä alle 15-vuotiaiden osuus oli 17,8% ja 15-64 vuotiaiden osuus 61,8%. Vihtiin on viime vuosina muuttanut uusia lapsiperheitä lähikunnista alhaisempien asumiskustannusten perässä. Vuonna 2020 lapsiperheitä Vihdissä oli 8171 ja Vihdin syntyvyyden enemmyysluku (2021) oli 39 joka kuvastaa myös lasten määrän kasvua. Asuntokuntia Vihdissä oli vuonna 2021 yhteensä 13284.
Vihdissä on käynnistetty syksyllä 2021 lapsiperheiden avoimen kohtaamispaikkatoiminnan kehittäminen yhteistyössä kunnan, Karviaisen kuntayhtymän, MLL:n, seurakunnan, Länsi-Uudenmaan sote-hankkeen ja muiden järjestöjen toimesta. Tämä toimijaverkosto haki yhteisen hankerahoituksen, joka mahdollisti kohtaamispaikkatoiminnan koordinaation kehittämistyön. Kohtaamispaikkatoiminnan koordinaation toteuttajatahoksi valittiin kolmannen sektorin järjestöedustaja. Koordinaattorin työn tueksi käynnistettiin alueellinen kohtaamispaikkatoiminnan laaja verkosto.
Kehittämisen taustalla on valtakunnallinen linjaus lapsiperheiden palveluiden uudistamisesta perhekeskusmallin mukaisesti. Perhekeskus on monialainen palveluverkosto, jonka yhtenä osana kehitetään kohtaamispaikkatoimintaa. Vihti on osa Länsi-Uudenmaan hyvinvointialuetta . Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen perhekeskuksen kohtaamispaikkatoiminnalle on määritelty omat toimintaperiaatteet, jotka otetaan käyttöön koko alueella.
Vihdissä perhekeskuksen kohtaamispaikkatoimintaa toteutetaan verkostomaisesti ottaen huomioon olemassa oleva toiminta sekä paikalliset olosuhteet. Alueella toimivat MLL:n paikallisyhdistyksen perhekahvilat, seurakunnan perhekerhot sekä kunnan avoin päiväkoti Annantien perhetupa. Eri toimijat ovat tehneet jo aiemmin yhteistyötä, mutta riittämättömien resurssien vuoksi toiminnassa on ollut päällekkäisyyttä eikä tieto toiminnasta ole aina tavoittanut perheitä. Nyt tarkoituksena on verkoston avulla laajentaa toimintaa myös niihin kyliin, joissa sitä ei aiemmin ole ollut. Näin toiminta olisi saavutettavissa mahdollisimman monelle perheelle lähialueella.
Kohtaamispaikkatoiminnan koordinaation avulla yhteensovitetaan haja-asutusalueen kohtaamispaikkatoimintaan järjestävien tahojen toimintaa. Vahvistetaan perheiden hyvinvointia tukemalla vanhempien jaksamista ja tarjoamalla vertaistukea ammatillisen tuen rinnalle. Lisäksi tarjotaan lapsille mielekästä tekemistä.
Kohtaamispaikkatoiminnan verkoston työskentelyä arvioidaan itsearviointina. Sähköinen kysely toteutetaan vuosittain. Kyselyn koonti käsitellään verkoston kokouksessa.
Kohtaamispaikkatoimintaa arvioidaan toteuttamalla kaksi kertaa vuodessa asiakaskysely kohtaamispaikoissa. Saatuja tuloksia hyödynnetään toiminnan kehittämistyössä sekä hyvinvointikertomustyöskentelyssä.
Tavoitteena on koordinaation avulla saada lapsiperheiden kohtaamispaikkatoimintaa mahdollisimman laajalti koko kunnan alueelle.
Koordinaation tueksi on käynnistetty alueellinen kohtaamispaikkatoiminnan verkosto, jossa laaja-alaisesti lapsiperheiden kanssa toimivia ammattilaisia (hyvinvointialue, kunta, eri järjestöt). Verkoston säännölliset kokoontumiset vahvistavat tiedonkulkua, mahdollistaa alueilla syntyvien ilmiöiden ja heikkojen signaalien tunnistamista sekä niihin nopeaa reagointia.
Lapsiperheiden palvelujen jalkautumisella kohtaamispaikkoihin mahdollistetaan esim perhekeskuksen ammattilaisten matalan kynnyksen kohtaamiset perheiden kanssa. Koordinointi yhteensovittaa jalkautumista mm. aikataulut ja toimipisteet. Näihin matalan kynnyksen kohtaamisiin on tuotettu infopaketti jalkautuvan ammattilaisen tueksi.
Kohtaamispaikkatoimijoiden työryhmän säännölliset kokoontumiset ovat tarpeellisia perheitä kohtaaville ammattilaisille esim. avoimen varhaiskasvatuksen ohjaajat, seurakunnan lastenohjaajat sekä vapaaehtoisille jotka toimivat mm MLL:n perhekahviloissa. Vihdissä kirjaston toimijat ovat mukana myös tässä työryhmässä sillä työryhmän yhteistoimintana järjestetään perheille maksuttomia tapahtumia kirjastojen tiloissa. Viestinnän tueksi kootaan Vihdin yhteinen Perhekalenteri jossa tiedot kausittaisista maksuttomista tapahtumista perheille. Vuonna 2022 toteutettiin koululaisten kesäloma-ajan Perhekalenteri, joka sai positiivien palautteen sekä perheiltä että eri toimijoilta.
Viestinnän merkitys haja-asutusalueella suuri, jotta mahdollisimman moni lapsiperhe saa tietoa oman alueen kohtaamispaikkatoiminnasta. Viestinnän tueksi on luotu viikko-ohjelma, johon koottu kaikki Vihdin kohtaamispaikkaryhmät . Viikko-ohjelmaa jaetaan kunnan ja eri toimijoiden verkkosivuilla sekä sosiaalisen median eri kanavissa. Viikko-ohjelma päivitetään elo- ja tammikuussa.
Viestinnässä hyödynnämme Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen perhekeskuksen kohtaamispaikkatoiminnan logoa. Logo otettu käyttöön Vihdissä syksyllä 2022. Logon avulla perheet tunnistavat toiminnan kuuluvan osaksi tätä kohtaamispaikkaverkostoa. Vuoden 2023 aikana logo tulee käyttöön koko Länsi-Uudenmaan alueella joten perheen muuttaessa hyvinvointialueen sisällä he tunnistavat kohtaamispaikkatoimintaan kuuluvat ryhmät.
Perhekeskuksen kohtaamispaikkatoiminnan tavoitteena on tavoittaa Vihdin lapsiperheitä laajasti koko kunnan alueella. Tämän vuoksi koordinaation ja kohtaamispaikkaverkoston työskentelyn tueksi on tärkeä osallistaa kohtaamispaikkojen kävijät mukaan kehittämistoimintaan.
Perheiden osallisuutta mahdollistetaan jatkuvalla asiakaspalautteen keräämisellä eri toimintapisteissä ja kauden aluksi toteutettavilla ideariihillä kohtaamispaikoissa.
Kaksi kertaa vuodessa kerättävien asiakaskyselyiden avoimia vastauksia hyödynnetään asiakasymmärryksen lisäämisen tukena. Lisäksi saatuja kehittämisideoita ja - toiveita käsitellään sekä kohtaamispaikkaverkostossa että kohtaamispaikkatoimijoiden työryhmässä.