Perhekeskuskoordinaatio ja perhekeskuskoordinaattorin työnkuva - Etelä-Pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaalle muodostetaan perhekeskusten alueellisesta toimivuudesta, sisältöjen kehittämisestä ja verkostoyhteistyöstä rakennettu kokonaisuus. Perhekeskuskoordinaattorille on luotu työnkuva.

Ratkaisun perusidea

Etelä-Pohjanmaalle muodostetaan perhekeskusten alueellisesta toimivuudesta, sisältöjen kehittämisestä ja verkostoyhteistyöstä rakennettu kokonaisuus. Asiakkaita ovat lapset, nuoret ja perheet. Perhekeskusverkoston ja toiminnan vakiintuessa ja työskentelyn toteutuessa asiakkaat saavat helposti ja varhaisessa vaiheessa tarvitsemansa avun ja tuen kynnyksettömästi. 

Etelä-Pohjanmaalla on kahdeksan perhekeskusta (Suupohja, Ilmajoki, Kurikka, Seinäjoki, Lapua, Kaksineuvoinen, Järvi-Pohjanmaa ja KuusSoTe), jotka toimivat pääosin verkostomaisesti. Perhekeskusrakenteiden ja perhekeskusten johtoryhmien työskentelyn ollessa vahvaa, voidaan sopia yhteisistä toimintatavoista ja tarkastella perhekeskuksen alueellisia palvelutarpeita, ilmiötasoista ja hyvinvointiin liittyvää tietoa sekä työnjakoa ja yhteistä tapaa tehdä työtä.

Perhekeskustoiminnan johtamiseen on muodostettu kaksiportainen verkostojohtamisen ja koordinaation rakenne. Johtotiimi vastaa operatiivisesta johtamisesta ja strategisena johtoryhmänä toimii maakunnallinen Lape-työryhmä. Alueellisesta toiminnasta ja strategiasta vastaa perhekeskuskohtaiset johtoryhmät, jota koordinoi alueen perhekeskuskoordinaattori. 

Perhekeskuskoordinaattoreita alueella on kolme. Perhekeskuskoordinaattorin ydintehtävänä on toimia tiiviissä yhteistyössä kuntien, hyvinvointialueen, järjestöjen, seurakuntien ja muiden lasten, nuorten ja perheiden kanssa toimivien tahojen palveluista vastaavien ja toimintaa ylläpitävien tahojen kanssa. Perhekeskuskoordinaattorin tehtävänä on toimia tiiviissä yhteistyössä alueellisten perhekeskustoimijoiden kanssa koordinoiden alueellisia perhekeskusten johtamisrakenteita viestittäen alueellisista tarpeista ja kehittämistyön etenemisestä. Perhekeskuskoordinaattori vastaa kohtaamispaikkatoiminnan kehittämisestä ja arvioinnista yhdessä muiden toimijoiden kanssa, alueen lasten ja perheiden toiveet huomioiden sekä organisoi kohtaamispaikan toimintaa (kohtaamispaikkaverkostot) muiden toimijoiden kanssa. 

Perhekeskuskoordinaattori kuuluu hyvinvointialueen perhekeskuskoordinaattoreiden verkostoon, osallistuu hyvinvointialueen ja valtakunnan tason perhekeskusverkoston työryhmiin jakaen niissä saamaansa tietoa perhekeskuksen toimijoille.

Perhekeskuskoordinaatiolla varmistetaan alueellisten perhekeskusten ml. kohtaamispaikkojen aktiivinen toiminta ja jatkuvuus. Perhekeskusten toimivuudella turvataan perheiden näkökulmasta yhdenvertaisuuden toteutuminen.