Perhekeskuspalvelut osana sotekeskusta Etelä-Savossa

Etelä-Savon hyvinvointialueen perhekeskuspalveluiden  yhtenäistäminen, rakenteiden luominen  ja yhteistyön tiivistäminen osana SOTE-keskuspalveluita. 

Toimintaympäristö **

Etelä-Savon perhekeskustoiminta on käynnistynyt LAPE muutosohjelman käynnistyessä vuonna 2017 ja se on vakiintunut osaksi lasten, nuorten ja perheiden toimintaa ja palveluja. Sen sisältöjä kehitetään edelleen osana yhteistä työskentelyä ja  Etelä-Savon sote-uudistus hankkeen tukemana. 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Etelä-Savossa perhekeskuspalvelut olivat Sote-palveluiden osalta rakentuneet kolmen eri järjestäjän toimesta erilaisilla toimintatavoille. Etelä-Savon sairaanhoitopiiri Essote, itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosteri ja Pieksämäen kaupunki järjestivät itsenäisesti sosiaali- ja terveyspalvelut ja samoin myös perheiden palvelut. Hanketyön tavoitteena on saada yhtenäinen perhekeskus-konsepti Etelä-Savoon; yhtenäistää palvelupolkuja, asiakasohjauksen väylät, sekä vahvistaa perheiden osallisuutta perheiden palveluiden toteuttamisessa. ( mm. perheiden kyselyjen avulla), lisätä matalankynnyksen palveluiden saatavuutta ja tietoisuutta.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Perhekeskustoiminnan tavoitteena on tarjota varhaista tukea sekä laadukasta ja sujuvaa palvelua, keskittää erityisosaamista sekä tarjota perhelähtöisiä tiloja yhteistyön toteuttamiseen. Hajanaisista toiminnoista ja palveluista rakennetaan lapsi- ja perhelähtöinen kokonaisuus, jossa perhe saa avun helposti ja oikea-aikaisesti. Toiminnalla tavoitellaan perheiden sujuvaa ja hyvää arkea. Perhekeskustoiminta on eri toimijoiden yhdessä muodostama verkostomainen tapa toteuttaa lapsille, nuorille ja perheille suunnattua toimintaa, tukea ja palveluja.  Sähköisen perhekeskuspalvelun kehittämistyö etenee RRP-hankkessa. 

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Palvelualuepäällikkö Milla Ryynänen, sosiaali- ja integraatiojohtaja Marika Huupponen, perhekeskuskoordinaattori Hanna Kokkonen ja Sanna Wirenius,  palvelualuepäällikkö Satu Auvinen, hankepäällikkö Kirsi Leinonen, asiantuntija Taina Paananen

Tavoiteltu muutos

Toiminnalla tavoitellaan perheiden sujuvaa ja hyvää arkea. Perhekeskustoiminta on eri toimijoiden yhdessä muodostama verkostomainen tapa toteuttaa lapsille, nuorille ja perheille suunnattua toimintaa, tukea ja palveluja.

Tavoitteena on myös sosiaali- ja terveyspalveluiden ammattilaisten keskinäisen yhteistyön vahvistaminen, lisäämällä tietoa eri perhekeskuspalveluista ja prosesseista mm. asiakasohjauksentoimintakäsikirjan avulla.

Perhekeskuspäivässä eri perhepalveluissa toimivat ammattilaiset pääsevät yhdessä luomaan Etelä-Savon perhekeskusta.

Perheiden kyselyn avulla saadaan joka vuosi tietoa mitä Etelä-Savon perheet ajattelevat palveluiden saatavuudesta, vaikuttavuudesta ja yhdenvertaisuudesta.

Perhekeskusviestinnän vahvistaminen.

Materiaalin tuottaminen perhekeskustyön tueksi.

 

 

 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Toteutettu perhekeskuskyselyt loppu vuodesta 2020, alkuvuodesta  2022,  loppu vuodesta 2023

Ratkaisun perusidea **

Lasten, nuorten ja perheiden hyvää arkea yhdessä.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Sote-ammattilaiset tunnistavat perhekeskuspalvelut ja hallinnolliset rakenteet mm. Maakunnallinen lasten, nuorten ja perheiden johtoryhmä on toimivia. 

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Perhekeskustyö vaatii resurssointia ja alueellista tuntemusta. Hyvinvointialueen käynnistyessä maantieteellinen eroavaisuudet mm. järjestö ja sivistyspalveluiden osalta tulee ottaa perhekeskustyössä huomioon.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Perheiden kyselyt on toteutettu vuosina 2020, 2022, 2023

Perhekeskus-työpajoja on pidetty

Perhekeskuspalveluiden palveluprosesseja on työstetty mm. kotipalvelun, SHL perhetyön, lastensuojelun perhetyön osalta.

Perhekeskuspäivä on pidetty

Perhekeskusvisiokuvat

Perhekeskusvideo, on työstetty materiaalia 

On hankittu materiaalia perheiden käyttöön

Lapset puheeksi-koulutus

Kansallisessa verkostossa toimiminen