Perhekeskusten alaikäisten päihdetyön malli, Satakunnan HVA (RRP, P4, I1)
Toimintamalli selkiyttää, miten päihteitä käyttävän alaikäisen kanssa perhekeskustasolla toimitaan. Malli muodostuu arviointi- ja interventio-osioista.
Toimintamallin kehittämisen taustalla vaikuttaa huoli nuorten huumekokeilujen yleistymisestä ja huumeisiin liittyvien asenteiden lieventymisestä. Ongelmallisesti huumeita käyttävien nuorten määrä samoin kuin nuorten huumekuolemat ovat lisääntynet (Rönkä ym. 2020). Samanaikaisesti valtakunnan tasolla on havahduttu alaikäisten päihdehoidon puutteisiin. Nykyiset mielenterveys- ja päihdepalvelut eivät tavoita päihteitä käyttäviä nuoria eivätkä pysty aloittamaan palveluja riittävän nopeasti. Nuorilla päihteiden käyttö ja mielenterveyden haasteet liittyvät usein tiiviisti toisiinsa. (A-klinikkasäätiö 2021)
Satakunnan tasolla kouluterveyskyselyissä (2021 ja 2023) nousee esiin, että alkoholin viikoittainen käyttö on Satakunnan nuorilla koko maata yleisempää. Sen sijaan laittomien huumeiden kokeilu on vähän koko maata harvinaisempaa. Palvelutuotannon kanssa käydyistä keskusteluista on käynyt ilmi, että lasten ja nuoren mielenterveys- ja päihdepalveluihin päihteitä käyttäviä alaikäisiä ohjautuu harvoin.
Lähtökohta mallin kehittämiselle tuli palvelutuotannosta, jossa koettiin, että päihteitä käyttävälle alaikäiselle ei löydy sopivia palveluja. Nuoren mielenterveys- ja päihdepalveluissa oli alueellisesti erilaisia käytäntöjä alaikäisten päihdetyön osalta. Hyvinvointialueelle siirryttäessä lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdepalvelut siirtyivät perhekeskuksiin. Lähtötilanteessa nousi ajankohtaiseksi yhtenäistää työskentelyn käytäntöjä ja vahvistaa perhekeskusten monialaista yhteistyötä päihteitä käyttävien alaikäisten kohdalla.
Satakunnan alueella on kuntakohtaisesti kehitetty ehkäisevää päihdetyötä esimerkiksi Pakka-toimintamallia ja Valomerkki-keskusteluja. Tämän toimintamallin kanssa samanaikaisesti kehitetään hyvinvointialueen muutosohjelmassa vakavasti päihteillä oireilevien alaikäisten hoitoa. Perhekeskusten alaikäisten päihdetyön malli sijoittuu näiden tasojen väliin.
Keväällä 2024 tehdyn kyselyn ja työntekijöiden kohtaamisten perusteella on noussut esiin, että päihdetyön osaamisessa on kehitettävää kaikilla palvelutasoilla. Tämän lisäksi on noussut esille tarve selkeille palvelupoluille ja kunkin tahon tehtävien selventämiselle alaikäisten päihdetyössä.
Kohderyhmänä ovat satunnaisesti tai toistuvasti päihteitä käyttävät alaikäiset.