Perhekeskustiimi tarjoaa varhaista tukea lapsiperheille. Toimintamalli luo rakenteen monitoimijaiseen perhekeskusverkostotyöhön. 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Päijät-Hämeen alueella on tarve vahvistaa varhaisen vaiheen monialaista tukea lapsiperheille. Alueella on olemassa verkostorakenteita ja toimintamalleja verkostomaiseen työhön, mutta niiden toiminta vaihtelee kuntakohtaisesti ja ne on pääsääntöisesti suunnattu vahvan tuen tarpeisiin. 

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Asiakas: Tarpeena on luoda ketterästi toimiva rakenne vastaamaan perheiden moninaisia tarpeita. Erityinen huomio kiinnitetään perheen tilanteen kokonaisvaltaiseen hahmottamiseen ja perheen vahvaan osallisuuteen. Oikea-aikainen tuen tarjoaminen on inhimillistä.

Ammattilaiset: Osa perhekeskuksen sote-palveluista on keskitetty Lahden perhekeskukseen, josta ammattilaiset jalkautuvat Päijät-Hämeen alueelle. Tarvitaan rakenteita ja selkeyttä monialaiseen verkostomaiseen työhön.

Organisaatio ja yhteiskunta: Kustannusten nousun hillitsemiseksi tarvitaan vaikuttavia varhaisen tuen muotoja. 

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Perhekeskustiimiä on konseptoitu lapsiperhepalveluiden ja kuntoutuksen päälliköiden kesken. Kehittämisessä on huomioitu Päijät-Hämeen hyvinvointialueen asiakkuuksien segmentoinnin malli. Kehittämällä suunnitelmallisen tuen vaihetta voidaan asiakkaita tukea varhaisemmin ja näin vähentää raskaampien palveluiden tarvetta. Monialaisten rakenteiden kehittämisellä vahvistetaan ammattilaisten yhteistyötä ja voidaan tukea työssä jaksamista.

Kehittämistyön eri vaiheissa mukana on ollut laaja joukko perhekeskuksen henkilöstöä ja Päijät-Hämeen alueen varhaiskasvatuksen edustajia. Henkilöstökokemuksen kerääminen laajalta ammattilaisjoukolta ja yhteiskehittäminen monialaisesti varmistaa eri näkökulmien huomioimisen kehittämistyössä. Osallisuus yhteisten toimintamallien kehittämisessä motivoi ja sitouttaa yhteistyöhön.

Pilottiryhmässä mukana oli neuvolan terveydenhoitajia, arjen tuen palveluiden perheohjaajia ja lapsiperheiden kotipalvelun lähihoitaja, alaikäisten mielenterveys- ja perheneuvolapalveluiden psykologi ja sairaanhoitaja, perhesosiaalityön sosiaalityöntekijä sekä esihenkilöitä lasten ja nuorten hyvinvoinnin tulosyksiköstä.

Liitteet
Tavoiteltu muutos

Tavoitteena on perheiden tuen tarpeisiin varhaisesti tukea tarjoava monialaisen yhteistyön rakenne. Perhekeskusajattelun mukaan tuki tulee tarjota lähelle lasta, arjen kasvuympäristöön. Yhteistyötä tulisi tehdä vahvasti varhaiskasvatuksen ja muiden lapsen lähellä arjessa toimivien kanssa.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kehittämistyössä on haastateltu kokemusasiantuntijoita. Heillä oli kokemuksia siitä, että varhaisen vaiheen tukea voi olla vaikea saada ja sitä voi joutua etsimään useasta eri palvelusta. Saman tarinan kertominen eri palveluissa on vanhempien kokemusten mukaan raskasta. Perheiden useiden palveluiden tarpeen lisäksi esiin nousi vanhemman jaksamisen tukeminen haastavassa tilanteessa. 

Ideointi

Perhekeskuksen sote-ammattilaisilta kerättiin kokemustietoa monialaisesta yhteistyöstä. Ammattilaisilla oli vahva näkemys siitä, että monialainen verkostotyö tukee perheitä ja selkiyttää heille tarjottua tuen kokonaisuutta. Monialaisen yhteistyön aloittaminen nousi esiin haasteena. Henkilöstö vaihtuu ja on vaikea tietää, kehen olla yhteydessä. Toisen työtä ei välttämättä tunneta, jolloin voi olla vaikea löytää sopivaa palvelua lapsen tai perheen haasteisiin.

Idean valinta

Perhekeskuksen monialaisen tuen malli muotoutui Perhekeskustiimi-toimintamalliksi Päijät-Hämeen perhekeskusalueille. Kehittämistyö suuntautui alle kouluikäisten lasten perheiden tukemiseen. Päijät-Hämeen hyvinvointialueen segmentoinnin mallin mukaan monialaista tukea tarjotaan asiakkaan tarpeen mukaan ja perhekeskustiimi tarjoaa tuen lapsille, nuorille ja perheille varhaisemmassa, suunnitelmallisen tuen vaiheessa monialaisena yhteistyönä.

Perhekeskustiimimallin tavoitteena on tiivistää yhteistyötä kuntien sivistyspalveluihin kutsumalla mukaan lapsen arjessa mukana olevat toimijat.

Kolmannen sektorin palveluiden hyödyntämiseen kiinnitetään erityistä huomiota perhekeskustiimityössä.  Tavoitteena on vahvistaa perheiden ohjaamista järjestötoimijoiden tuottamiin palveluihin ja toimintaan. 

Ratkaisun testaaminen

Perhekeskustiimimallia pilotoitiin elo-joulukuussa 2023 eteläisellä perhekeskusalueella.  Pilotin tavoitteena oli kokeilla alueellista tiimirakennetta ja yhteisen ajan kalenteroinnin hyödyntämistä tiimityöskentelyssä. Pilotin tarkoituksena oli sopia konkreettiset käytännöt tiimin työskentelyn mahdollistumiseksi. Pilottiin osallistui terveydenhoitajia Lahden eteläiseltä alueelta ja Hollolasta, arjen tuen perheohjaajia ja kotipalvelun lähihoitaja, alaikäisten mielenterveys- ja perheneuvolapalveluiden pikkulapsitiimin psykologi ja sairaanhoitaja ja perhesosiaalityön sosiaalityöntekijä. 

Kokeilun tavoitteet

Tavoitteena oli kokeilla tiimityön rakenteita, ennakkoon kalentereihin sovittua aikaa ja sovitulla alueella työskentelyä tiiminä. Alkutavoitteena oli sopia työskentelyn käytännöt, kuten yhteisen suunnitelman runko. Tavoitteena oli päästä kokeilemaan tiimityötä käytännössä perheiden kanssa.

Kokeilussa opittua

Pilotti osoitti uudenlaisen toimintamallin jalkauttamisen käytäntöön vaativan aikaa ja yhteistä työstämistä. Suunnitelmallinen yhteistyö sosiaali- ja terveyspalveluissa edellyttää yhteistä keskustelua ja sopimista kirjaamiskäytäntöjen ja erilaisten toimintatapojen osalta.

Tässä pilotissa ei vielä päästy konkreettiseen asiakastyöhön.

Ratkaisun perusidea

Idea oli yksinkertaisuudessaan monialaisten tiimien muodostaminen perhekeskusalueille ja yhteisen monialaisen työskentelyajan kiinnittäminen kalentereihin yhteisen työn sujuvoittamiseksi. Systeeminen työote huomioi perheen tilanteen kokonaisvaltaisesti ja ottaa perheen vahvasti mukaan yhteistyöhön.

Perhekeskuksen monialaisen tuen malli muotoutui Perhekeskustiimi-toimintamalliksi Päijät-Hämeen perhekeskusalueille. Päijät-Hämeen hyvinvointialueen segmentoinnin mallin mukaan monialaista tukea tarjotaan asiakkaan tarpeen mukaan ja perhekeskustiimi tarjoaa tuen lapsille, nuorille ja perheille varhaisemmassa, suunnitelmallisen tuen vaiheessa monialaisena yhteistyönä. Henkilöstö muodostaa perhekeskusalueille tiimit, joissa ydintoimijoina ovat neuvolan terveydenhoitajat, arjen tuen palveluiden perheohjaaja ja varhaiskasvatuksen edustaja. Perheen tarpeen mukaan tiimi täydentyy kuntoutuksen, alaikäisten mielenterveys- ja perheneuvolapalveluiden tai muiden tarvittavien palvelujen ammattilaisilla. Olennaista työssä on perheen vahva osallisuus ja vanhemmuuden tukeminen. 

Perhekeskustiimimallin tavoitteena on tiivistää yhteistyötä kuntien sivistyspalveluihin kutsumalla mukaan lapsen arjessa mukana olevat toimijat.

Kolmannen sektorin palveluiden hyödyntämiseen kiinnitetään erityistä huomiota perhekeskustiimityössä.  Tavoitteena on vahvistaa perheiden ohjaamista järjestötoimijoiden tuottamiin palveluihin ja toimintaan. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Perhekeskustiimimallin kehittäminen jatkuu Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen päättymisen jälkeen. Pilottia jatketaan vuonna 2024.