Perhekeskustiimi tarjoaa varhaista tukea lapsiperheille. Toimintamalli luo rakenteen monitoimijaiseen perhekeskusverkostotyöhön. 

Toimintamallin nimi
Perhekeskustiimi
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Perhekeskustiimi tarjoaa varhaista tukea lapsiperheille. Toimintamalli luo rakenteen monitoimijaiseen perhekeskusverkostotyöhön. 

Toteutuspaikka
Päijät-Hämeen hyvinvointialue, eteläinen perhekeskusalue
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Päijät-Hämeen hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Toimintamallin kokonaisuus

Tekijä

Elina Tanskanen

Luotu

13.12.2023

Viimeksi muokattu

25.01.2024
Ratkaisun perusidea

Idea oli yksinkertaisuudessaan monialaisten tiimien muodostaminen perhekeskusalueille ja yhteisen monialaisen työskentelyajan kiinnittäminen kalentereihin yhteisen työn sujuvoittamiseksi. Systeeminen työote huomioi perheen tilanteen kokonaisvaltaisesti ja ottaa perheen vahvasti mukaan yhteistyöhön.

Perhekeskuksen monialaisen tuen malli muotoutui Perhekeskustiimi-toimintamalliksi Päijät-Hämeen perhekeskusalueille. Päijät-Hämeen hyvinvointialueen segmentoinnin mallin mukaan monialaista tukea tarjotaan asiakkaan tarpeen mukaan ja perhekeskustiimi tarjoaa tuen lapsille, nuorille ja perheille varhaisemmassa, suunnitelmallisen tuen vaiheessa monialaisena yhteistyönä. Henkilöstö muodostaa perhekeskusalueille tiimit, joissa ydintoimijoina ovat neuvolan terveydenhoitajat, arjen tuen palveluiden perheohjaaja ja varhaiskasvatuksen edustaja. Perheen tarpeen mukaan tiimi täydentyy kuntoutuksen, alaikäisten mielenterveys- ja perheneuvolapalveluiden tai muiden tarvittavien palvelujen ammattilaisilla. Olennaista työssä on perheen vahva osallisuus ja vanhemmuuden tukeminen. 

Perhekeskustiimimallin tavoitteena on tiivistää yhteistyötä kuntien sivistyspalveluihin kutsumalla mukaan lapsen arjessa mukana olevat toimijat.

Kolmannen sektorin palveluiden hyödyntämiseen kiinnitetään erityistä huomiota perhekeskustiimityössä.  Tavoitteena on vahvistaa perheiden ohjaamista järjestötoimijoiden tuottamiin palveluihin ja toimintaan. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kehittämistyössä on haastateltu kokemusasiantuntijoita. Heillä oli kokemuksia siitä, että varhaisen vaiheen tukea voi olla vaikea saada ja sitä voi joutua etsimään useasta eri palvelusta. Saman tarinan kertominen eri palveluissa on vanhempien kokemusten mukaan raskasta. Perheiden useiden palveluiden tarpeen lisäksi esiin nousi vanhemman jaksamisen tukeminen haastavassa tilanteessa. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Perhekeskustiimimallin kehittäminen jatkuu Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen päättymisen jälkeen. Pilottia jatketaan vuonna 2024.

Kansikuva
Päijät-Hämeen hyvinvointialueen tunnus (sydämet)

Kehittämisen vaihe

Valmis