Pirhassa on päivitetty Eksoten kotikuntoutusmallia mukaileva yhtenäinen kotikuntoutuksen malli, jonka tavoitteena on työskentelytapojen ja kotikuntoutusprosessin yhtenäistäminen. 

Toimintaympäristö

Kehittäminen liittyy Pirkanmaan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveydenhuollon toiminta-alueeseen, kotikuntoutuksen kokonaisuuteen. Mallin ja ohjautumisen perusteiden kautta toimintaa pyritään yhtenäistämään ja saamaan asiakasnäkökulmasta yhdenvertaiseksi asuinpaikasta riippumatta. Ammattilaisille mallin kautta saadaan palveluihin liittyviä yhtenäisiä linjauksia ja suuntaviivoja.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Pirkanmaan kotikuntoutusmalli on laadittu siten, että asiakas on keskiössä. Päivitettyyn malliin on tarkemmalla tasolla eritelty asiakkaan ja työntekijän polku ja myös sisältöjä on tarkennettu. Pirhassa kehitetään asiakaspalautteen keruuta, josta voitaneen erotella kotikuntoutukselle suunnattua tarkempaa palautetta ja sen pohjalta jatkaa kehittämistä.

Ratkaisun perusidea

Pirkanmaan kotikuntoutuksen malli on rakennettu yhdessä Pirkanmaan hyvinvointialueen edustajista koostuneen kotikuntoutuksen työryhmän kanssa v. 2021 ja sitä on päivitetty vuoden 2023 aikana kotikuntoutuksen työryhmän toimesta. Kotikuntoutuksen työntekijöiden näkemyksiä on huomioitu mallia päivitettäessä. Päivitettyyn malliin on tarkemmalla tasolla eritelty asiakkaan ja työntekijän polku ja myös sisältöjä on tarkennettu. Päivitetty malli korvaa aiemman mallin syksystä 2023 alkaen.

Kotikuntoutusmallin tarkoituksena on ohjata ja auttaa työntekijöitä työskentelytapojen yhtenäistämisessä ja sitä voidaan käyttää myös osana uuden työntekijän perehdytystä. Malli avaa kotikuntoutuksen sisältöä myös muille sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille. Mallissa kuvataan kotikuntoutuksen etenemisprosessi sisältäen seuraavat vaiheet:

1.) Palvelutarpeen tunnistaminen ja kuntoutustarpeen arvio
2.) Moniammatillinen toimintakyvyn arvio, kuntoutussuunnitelman laatiminen
3.) Kuntoutumisvaihe
4.) Loppuarvio
5.) Jatkohoitoon ohjaus
6.) Seuranta

Pirkanmaan kotikuntoutuksen työryhmä on myös määritellyt yhtenäiset kotikuntoutukseen ohjautumisen perusteet Pirkanmaan hyvinvointialueelle. Aiemmin kotikuntoutusta on pääasiassa tarjottu kotihoidon asiakkaille. Jatkossa kotikuntoutusta tarjotaan kaikille niille Pirkanmaan asukkaille, joilla ilmenee toimintakyvyn laskua ja joille on perusteltua tehdä kuntoutustarpeen arvio kotioloissa tai lähiympäristössä. Ohjautumisen perusteiden kautta turvataan palvelujen yhdenvertaisuutta ja saatavuutta.  

Kotikuntoutuspalveluihin pääsemiseksi ei siis enää edellytetä kotihoidon asiakkuutta. Arvioitaessa kotikuntoutuksen tarvetta oleellista on, että asiakkaan avovastaanottokäynti on haastava toteuttaa, eikä käynnissä ole muita vastaavia terapioita. Päivitetyt ohjautumisen perusteet otetaan käyttöön syksystä 2023 alkaen.

Myös kotikuntoutuksen asiakasmaksuja varten on tuotettu asiakasmaksutaulukko yhtenäistämään laskutuskäytäntöjä. Kotikuntoutusmallin yhteyteen on tuotettu myös muita tukimateriaaleja kuten kotikuntoutuksen hoitotakuuohje ammattilaiselle. Kotikuntoutuksen ryhmätoimintaa koskeva selvitystyö on tehty syksyllä 2023 ja sen perusteella on tarkoitus jatkaa kotikuntoutuksen ryhmätoiminnan yhtenäistämistä tulevaisuudessa. Kotikuntoutuksen videovastaanottojen lisäämistä tullaan myös kehittämään jatkossa.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot
  • PirSOTE-hankkeessa rakennettiin Pirkanmaan kuntien edustajista koostuvan kotikuntoutuksen työryhmän voimin yhteinen Pirkanmaan kotikuntoutusmalli vuonna 2021 ja sitä on päivitetty vuosina 2022-2023. Mallin tarkoituksena on ollut raamittaa kunnissa tapahtuvaa kotikuntoutusta entistä yhtenäisempään suuntaan ja siten taata asukkaille yhdenvertaisempia kotikuntoutuksen palveluja. Pirkanmaan kotikuntoutusmallin rakentamisessa hyödynnettiin Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveydenhuollossa käytössä ollutta mallia. Eksoten henkilökunta on esitellyt omaa kotikuntoutuksen mallia Pirkanmaan kotikuntoutuksen työryhmälle 5/2021.
  • Kotikuntoutusmalli rakennettiin yhteisesti ja käyttöön ottoa on tuettu työpajatyöskentelyn ja säännöllisten kuntakierrosten avulla v.2021-2022 aikana. Mallin rakentamisen alkuvaiheessa kunnille tehtiin kotikuntoutuksen toimintaan perustuva esitietokysely. Tulosten perusteella hahmoteltiin kotikuntoutusmalli, jota kuntien kommenttien ja yhteiskeskustelujen pohjalta muokattiin. Mallin käyttöön oton tukemiseen on järjestetty kuntien vertaiskehittämisen tilaisuuksia, jossa kunnat ovat saaneet kuvata käyttöön oton 'risuja ja ruusuja'. Myös Jamboard-alustaa on hyödynnetty työskentelyn ja käyttöön oton tukena. 
  • Pirkanmaan kotikuntoutusmallin käyttöönottoa on seurattu hankkeen aikana kysymällä säännöllisesti v. 2021-2022 aikana 15:sta Pirkanmaan hyvinvointialueella aiemmin toimineelta yhteistoiminta-alueelta, että ‘’Onko Pirkanmaan kotikuntoutusmalli otettu käyttöön alueellanne?’’  Kaikki 15/15 aluetta ilmoittivat 5/2022 ottaneensa mallin käyttöön.
  • Vuonna 2023 mallin ulkoasu päivitettiin, sisältöjä tarkennettiin ja mukaan lisättiin asiakkaan polku.
Vinkit toimintamallin soveltajille

Kotikuntoutuksen malli ja kotikuntoutukseen ohjautumisen perusteet ovat käytössä Pirkanmaan hyvinvointialueella kaikissa kunnissa. Ne on hyödynnettävissä sekä kotikuntoutuksen että muiden sote ammattilaisten kesken, niin kotihoidon kuin ei-kotihoidon asiakkaiden osalta. Lisäksi näitä voidaan hyödyntää perehdytysmateriaalina. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Pirkanmaan kotikuntoutusmallin käyttöönottoa on seurattu hankkeen aikana kysymällä säännöllisesti v. 2021 aikana 15:sta Pirkanmaan hyvinvointialueella aiemmin toimineelta yhteistoiminta-alueelta, että ‘’Onko Pirkanmaan kotikuntoutusmalli otettu käyttöön alueellanne?’’ Kaikki 15/15 aluetta ilmoittivat 5/2022 ottaneensa mallin käyttöön.

Yhdessä tehty kotikuntoutusmalli on yhtenäistänyt alueiden kotikuntoutuskäytäntöjä.