PORE - Aluelähtöinen mielen hyvinvoinnin toimintamalli
PORE - Aluelähtöisen mielen hyvinvoinnin toimintamalli on luotu Kajaanin Lohtajan, Huuhkajanvaaran ja Ketun asuinalueella. Mallissa yhdistyvät asukkaiden omat voimavarat, alueen yhteisön ja kulttuurin merkitys ja yhteiskunnan rakenteet. Tavoitteena on edistää mielen hyvinvointia.
PORE - Porukalla parempaan -hankkeen päätavoitteena on ollut Lohtaja-Huuhkajanvaara-Kettu-asuinalueen elinvoiman vahvistaminen ja asukkaiden hyvinvoinnin ja toimintakyvyn edistäminen osallisuutta ja yhteisöllisyyttä hyödyntäen. Hanke on ollut Kajaanin ammattikorkeakoulun, Kajaanin kaupungin sekä Diakonia-ammattikorkeakoulun yhteishanke, jota on rahoittanut Euroopan sosiaalirahasto. PORE-hankkeessa on kehitetty syrjäytymistä ehkäisevä ja mielen hyvinvointia tukeva aluelähtöinen toimintamalli.
Aluelähtöisen mielen hyvinvoinnin toimintamallin lähtökohtana on ollut osallisuus. Osallisuuden merkitys on kasvanut pirstaloituneessa maailmassa. Osallisuutena pidetään kuulumista kokonaisuuteen, jossa ihminen pystyy liittymään erilaisiin hyvinvoinnin lähteisiin ja elämän merkityksellisyyttä lisääviin vuorovaikutussuhteisiin. Osallisuus tarkoittaa myös oman elämänsä mahdollisuuksiin ja toimintoihin sekä palveluihin ja yhteisiin asioihin vaikuttamista.
Aluelähtöisessä toimintamallissa mielen hyvinvoinnin vahvistamisessa onkin osallisuuden, yhteisön ja yhteiskunnan merkitys suuri.
PORE - Aluelähtöisessä mielen hyvinvoinnin toimintamallissa yhdistyy yksilö, yhteisö ja yhteiskunta. Kaikilla näillä tasoilla osallisuus ja yhteiskehittäminen ovat olleet keskiössä.
Kohderyhmänä on ollut Lohtaja, Huuhkajanvaaran ja Ketun asukkaat sekä erityisesti nuoret.
Yhteisön kohdalla Lohtajan, Huuhkajanvaaran ja Ketun asuinalueella koottiin asukkaista, yrityksistä ja toimijoista verkosto. Verkosto oli mukana suunnittelemassa alueelle toimintoja, kuten tapahtumia. Tapahtumissa osallistujilta kerättiin ajatuksia ja palautteita alueen kehittämiseksi. Niiden pohjalta alueella lähdettiin tekemään olohuonetoimintaa, Hyvän mielen perjantaipuuroa. Lohtajan nuorisotalolla 2-4 kuukaudessa perjantaisin tarjottu ilmainen puuroa ja matalan kynnyksen olohuonetoimintaa olivat tekemässä alueen toimijoita, järjestöjä, yrityksiä sekä vapaaehtoisia. Puurolla asiakkailta kerättiin kyselyiden ja haastattelujen avulla ajatuksia toiminnan kehittämiseksi.
Yhteiskunnan kohdalla isoin osallisuuden ja asiakasymmärryksen lähestyminen oli Kajaanin ensimmäinen osallistuva budjetointi, joka keskittyi Lohtajan, Huuhkajanvaaran ja Ketun alueelle. Osallistuvaa budjetointia suunniteltiin Tuumingeilla. Niissä asukkaat saivat olla ideoimassa ja kehittämässä kohteita. Osallistuvan budjetoinnin äänestykseen valikoitui kaksi kehittämiskohdetta, joita kaikki saivat äänestää Kajaanin kaupungin verkkosivuilla. Kajaanin kaupunki oli varannut talousarvioon 50 000 euroa kehittämiskohteeseen. Niin kunnostettiin Vimpelinlammen ja Pieni-Vimpelin aluetta virkistymiskäyttöön.
Yksilön tasolla mallissa on tähdätty osallisuuteen kannustamisen lisäksi voimavarojen vahvistamiseen sekä tukemiseen. Sitä varten on toiminut muun muassa vertaistukiryhmä nuorille, lautapeliryhmä, jonka toiveita ja ajatuksia on kerätty kyselyllä sekä ohjaajan avulla. PORE Elämäni peli -mobiilipeliä yhteiskehitettiin yhdessä nuorten ja nuorten kanssa toimivien ammattilaisten kanssa. Peli on ohjausvälineenä ammattilaisten ja nuorten kanssa.