Porrastettu osastokuntoutus ja kuntoutukseen ohjaaminen Pirhassa

Pirhan porrastetun osastokuntoutuksen ja kuntoutukseen ohjaamisen mallissa pyritään ohjaamaan jatkokuntoutusta tarvitsevat potilaat sujuvammin heidän kuntoutustarpeensa mukaiseen jatkokuntoutusyksikköön. Tässä apuna toimii koordinaattori.

Toimintaympäristö

Pirkanmaan hyvinvointialue (Pirha) ostaa jatkohoitoa ja kuntoutusta yksityiseltä palveluntuottajalta. Alkuvuonna 2024 todettiin, että yksityisen palveluntuottajan toimesta oli toteutunut huomattavasti budjetoitua enemmän osastokuntoutusjaksoja aiheuttaen odotettua isomman laskun. Tämän seurauksena lähdettiin miettimään miten osastokuntoutuksen voisi järjestää Pirhan omana toimintana ja miten voitaisiin parhaiten ohjata jatkokuntoutusta tarvitsevat potilaat suoraan erikoissairaanhoidon akuuttiosastoilta heille soveltuvimpaan jatkokuntoutusyksikköön.

Tavoiteltu muutos

Pirhalla on molemmin puolin sitova, voimassa oleva sopimus yksityisen osastokuntoutusta tuottavan palveluntarjoajan kanssa vuoden 2025 loppuun. Vuodelle 2025 asetettiin tavoitteeksi pitäytyä sopimukseen kirjatussa 77 kuntoutuspaikan ostossa. Vuodesta 2026 eteenpäin tavoitteena on tuottaa moniammatillinen kuntoutus täysin Pirhan omana toimintana ja kilpailuttaa ulkopuolisena ostona vain perustason, Pirhan lähisairaalatoimintaa vastaavaa, osastohoitoa ja -kuntoutusta. Kuntoutukseen ohjaamisen uuden toimintamallin tavoitteena on ohjata jatkokuntoutusta tarvitseva potilas mahdollisimman sujuvasti suoraan hänelle soveltuvimpaan jatkokuntoutusta tarjoavaan yksikköön.    

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmänä neuroalojen (Neurologia ja Neurokirurgia) akuuttiosastoilla hoidossa olevat osastomuotoista jatkokuntoutusta tarvitsevat potilaat. Näiden potilaiden ohjautumista akuuttiosastoilta jatkohoitoon selvitettiin seurantatutkimuksella muutostarpeita selvitellessä. Lisäksi haastateltiin akuuttiosastojen hoitajia, terapeutteja ja lääkäreitä. Uusien kampuskuntoutusyksiköiden kehittämiseen on suunniteltu liitettävän myös asiakasraati. 

Ratkaisun perusidea

Jo olemassa olevan vaativaa ja erittäin vaativaa moniammatillista osastokuntoutusta tarjoavan Neurologisen kuntoutusyksikön ja perustason hoitoa- ja kuntoutusta tarjoavan lähisairaalatason väliin perustetaan perustason keskitettyä moniammatillista kuntoutusta tarjoavat Kampuskuntoutus -yksiköt Pirhan Kampussairaalapaikkakunnille Sastamalaan, Valkeakoskelle ja Tampereelle Hatanpään puistosairaalaan. Näiden yksiköiden kuntoutuspaikat varataan neuroaloilta siirrettäville jatkokuntoutusta tarvitseville potilaille. Eri tasoisiin kuntoutusyksiköihin ohjautumista kehitetään neuroalojen akuuttiosastoilla tavoitteena tuoda aiempaa enemmän esiin hoitajien ja terapeuttien asiantuntemusta jatkohoitopaikan valinnan tueksi. Keinoina kuntoutukseen ohjaamisen kehitystyössä on otettu käyttöön Jatkokuntoutuksen muistilista ja kuntoutuskoordinaattoritoiminta. Uusi toimintakäytäntö sekä eri jatkokuntoutusmahdollisuudet on kuvattu helposti lähestyttävässä muodossa Pirhan intranettiin luodulla sivustolla. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Uusi kuntoutukseen ohjaamisen toimintamalli on kuvattu omille Pirhan intranettiin luodulle sivustolle, jonne johdattava linkki on liitetty Neuroalojen akuuttiosastojen sivuille. Kuntoutuskoordinaattori työskentelee muun henkilökunnan apuna Neuroalojen akuuttiosastoilla uuden toimintamallin alkaessa ja juurruttaa sitä osaksi osastojen arkea. Uusi toimintamalli sekä perustettavien Kampuskuntoutusyksiköiden toimintamallia on esitelty Neuroalojen akuuttiosastojen henkilöstölle yksikkökokouksissa. Asiasta on tiedotettu myös Intranetin uutis-osiossa sekä sähköpostiviestinnän välityksellä.

Itse Kampuskuntoutusyksiköissä prosessia on kehitetty moniammatillisissa työryhmissä. Kehittämistyöhön on osallistunut myös Neurologisen kuntoutusyksikön henkilöstöä. Yhteistyöverkostoja on luotu myös ammattiryhmittäin eri yksiköiden välillä. Toiminnan suunnittelun alkaessa on käynnistetty myös pysyväksi käytännöksi suunniteltu koulutuskokonaisuus.  

Vinkit toimintamallin soveltajille

Uusien jatkokuntoutusyksiköiden perustaminen vaatii resurssien suunnittelua sekä osaamisen varmistamista sekä koulutuksen, että samantyyppisen prosessin mukaisesti toimivan yksikön toimintaan tutustumisen myötä. Jotta yksikkö toimisi suunnitellun prosessin mukaisesti vaatii tämä prosessia johtavilta toimijoilta sitoutumista ja muutosjohtamistaitoja. 

Jatkokuntoutukseen ohjaamisen toimintamallia on tarkoitus soveltaa jatkossa myös ortopedisten potilaiden jatkokuntoutuksen suunnittelussa. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Sastamalan ja Valkeakosken Kampuskuntoutusyksiköt aloittavat toimintansa 3.2.2025. Molemmissa yksiköissä varataan 10 sairaansijaa neuroaloilta ohjattaville osastomuotoista jatkokuntoutusta tarvitseville potilaille. Yksiköiden prosesseja on kehitetty siten, että ne mahdollistavat moniammatillisen työskentelyn. Hatanpään puistosairaalan vastaavan yksikön kehittämistyö on aloitettu ja yksikön on tarkoitus aloittaa toimintansa syksyllä 2025. Kuntoutukseen ohjaamisen uuden toimintakäytännön pilotointi alkaa 3.2.2025 ja toimintamallin käytettävyyttä arvioidaan suunnitellusti toukokuussa 2025.