Posion perhekeskus
Lasten, nuorten ja perheiden palvelujen kehittämistä Posiolla valtakunnallisen perhekeskustoimintamallin mukaisesti, Lapin Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen tukemana.
Posion Perhekeskus on monialainen lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointia ja terveyttä edistävä sekä varhaista tukea, hoitoa ja kuntoutusta tarjoava palveluverkosto. Perhekeskus ei siis ole pelkkä yksittäinen rakennus, vaan kattaa alueen monialaiset palvelut lapsille, nuorille ja perheille yhteensovittaen lapsiperheiden sosiaali- ja terveyspalvelut, sivistyspalvelut sekä järjestöjen ja seurakunnan palveluita ja toimintaa. Perhekeskuksen tavoitteena on toimia perheiden turvaverkkona, josta perhe saa tarvitsemansa tuen, avun ja palvelut. Perhekeskus ei siis ole uusi palvelu tai fyysinen rakennus, vaan saumattomassa yhteistyössä toimiva monialainen verkosto, joka kokoaa yhteen jo olemassa olevat lasten, nuorten ja perheiden palvelut. Perhekeskuksen tavoitteena on verkostoida kaikki lapsille, nuorille ja perheille suunnatut palvelut sekä kehittää niitä selkiyttäen palvelurakennetta niin, että jokainen lapsi, nuori ja perhe saa tarvitsemansa avun ja tuen riittävän varhain, kohdennetusti ja koordinoidusti.
Perhekeskuskehittämistä on tehty Posiolla vuodesta 2018 LAPE-työryhmän ja erilaisten työpajojen toimesta. Posion perhekeskuksen valmistelun työryhmään ovat kuuluneet apulaisrehtori, kouluterveydenhoitaja, palveluesimies/koulukuraattori, palvelujohtaja, sosiaalityöntekijä, vapaa-aikasihteeri sekä varhaiskasvatuksen vastaava. Tammikuussa 2023 Posiolla aloitti perhekeskuskoordinaattori, joka koordinoi Posion perhekeskuksen palvelukokonaisuutta ja toiminnan kehittämistä eteenpäin. Kokoaikaisen koordinaattorin tehtävä koettiin tärkeäksi, sillä perhekeskuskehittäminen ja sen koordinointi ovat aikaa vievää työtä, eikä haluttuihin tavoitteisiin päästy ilman kokoaikaista koordinointia niin, että tehtäviä olisi hoidettu verkoston jäsenten toimesta omien työnkuviensa ohella.
Posion perhekeskusverkosto on kasattu aiemmin toimineen LAPE-työryhmän pohjalta laajentaen verkostoa kaikkiin lasten, nuorten ja perheiden palveluihin. Vuodesta 2023 Posion perhekeskuskoordinaattori on jatkanut LAPE-työryhmän tekemää perhekeskuskehittämistä yhdessä koko Posion perhekeskusverkoston kanssa. Posion perhekeskustyöllä ja –kehittämisellä on ollut tärkeä rooli Posion kuntastrategian tukemisessa. Posion kunnan strategiseksi tavoitteeksi on kirjattu ”Perheiden Posio”.
Posion perhekeskusverkostossa on noin 30 jäsentä eri palveluista. Perhekeskusverkosto kokoontuu 2 kertaa vuodessa yhteisiin perhekeskus-työpajoihin. Lisäksi verkostolla on omat puolen tunnin mittaiset Teams-aamukahvit joka toinen perjantai. Aamukahvien tarkoituksena on tehdä verkoston jäseniä ja työnkuvia toisilleen tutuiksi ja näin madaltaa kynnystä yhteistyön tekemiselle. Vuonna 2023 perhekeskusverkosto on saanut kuukausittaiset uutiskirjeet Posion perhekeskuksen ajankohtaisista asioista. Lisäksi asioista tiedotetaan yhteisen Teams –kanavan kautta.
Lisäksi yhteistyötä on tehty laajasti kaikkien Lapin alueen perhekeskusten kanssa. Näin hyviä käytäntöjä ja toimintamalleja on saatu jaettua myös yli kuntarajojen. Osana Lapin alueen perhekeskusten kehittämistä käynnistettiin mm. koko Lapin alueen ”Vanhemmuuden tuen webinaarit”. Webinaarien tarkoituksena on tukea vanhemmuutta sekä perheiden jaksamista ja hyvinvointia ennaltaehkäisevästi.
Tavoitteita Posion perhekeskuskehittämiselle v. 2023 eteenpäin:
- Posion sähköinen perhekeskus
- Posion perhekeskuskäsikirja
- Tiedottaminen
- Tiiviin verkoston ja yhteistyön rakentaminen
- Päällekkäisen työn väheneminen
- Palveluiden ja palvelukokonaisuuden toimivuus lasten, nuorten ja perheiden näkökulmasta
- Uusien tarvittavien toimintamallien ja toimintojen kehittäminen verkostolle sekä lapsille, nuorille ja perheille
- Yhteistyö Lapin alueen perhekeskusten kanssa
- Kehittäjäasiakkaiden ottaminen mukaan toiminnan kehittämiseen
- Posion perhekeskustoiminnan kokonaisuuden kehittäminen yhteisten linjausten mukaisesti
- Kuukausittaiset palaverit ohjausryhmän kanssa
- Kyselyt kuntalaisille
- Kyselyt verkostolle
- Kuluneen vuoden tavoitteiden arviointi yhdessä ohjausryhmän kanssa
Toiminnan vaikuttavuutta arvioidaan kuluneen vuoden tavoitteiden sekä perhekeskustoimintamallin tehtävien ja yhteisten linjausten toteutumisen pohjalta. Lisäksi muutoksien mittaamisessa huomioidaan tavoitteille asetettujen aikataulujen toteutuminen. Tarvittaessa toteutumattomia tavoitteita voidaan miettiä ja aikatauluttaa uudelleen yhdessä ohjausryhmän tai muiden työryhmien kanssa.
Kyselyillä pyritään mittaamaan kehittämistyön tuloksia niin verkoston kuin lasten, nuorten ja perheiden näkökulmasta. Kyselyiden tuloksia hyödynnetään jatkotavoitteiden ja -toimenpiteiden laatimisessa. Jokaiselle vuodelle laaditaan omat vuosittaiset tavoitteet. Tavoitteiden toteutumista arvioidaan Posion perhekeskuskäsikirjan päivityksen yhteydessä yhdessä Posion perhekeskuksen ohjausryhmän kanssa. Arviointi tulee kaikkien nähtäville perhekeskuskäsikirjaan, kun sen päivitetty versio julkaistaan aina vuodenvaihteessa.
Kun perhekeskuskehittämisessä siirrytään kokoaikaisen koordinaattorin työstä verkostoyhteistyönä tapahtuvaan koordinointiin, on tärkeää, että työnjaon ja uuden toimintatavan käyttöönoton jälkeen seurataan jatkosuunnitelmien toteutumista. Siirtymävaiheessa sekä sen jälkeen pidetään useita palavereita vastuuhenkilöiden työtehtävien muutosten onnistumisen takaamiseksi. Kokoaikaisen koordinaattorin työn päättymisen jälkeinen vastuunjako perhekeskuskehittämisen osalta on avattu Posion perhekeskuskäsikirjassa.
Posion perhekeskuskehittämisestä on vuonna 2023 vastannut pääasiallisesti 100 % työajalla työskennellyt perhekeskuskoordinaattori yhdessä koko perhekeskusverkoston kanssa. Perhekeskuskoordinaattorin työtehtäviin on kuulunut muun muassa perhekeskusverkoston kokonaisuuden koordinointi, sähköisen perhekeskuksen päivitys ja julkaisu, perhekeskuskäsikirjasta vastaaminen, verkoston välisen yhteistyön tiivistäminen sekä perhekeskus-työpajojen järjestäminen. Lisäksi tehtäviin on kuulunut laaja tiedottaminen perhekeskustoiminnasta niin verkostolle kuin lapsille, nuorille ja perheille. Työtehtäviin on kirjattu myös verkostotyö paikallisten perhekeskustoimijoiden sekä muiden Lapin alueen perhekeskusten kanssa, perhekeskustoimintamallin selkiyttäminen kuntalaisille ja verkostolle sekä uusien verkoston työntekijöiden perehdyttäminen perhekeskustoimintaan. Lisäksi perhekeskuskoordinaattorin tehtäviin on kuulunut uusien tarvittavien toimintamallisen suunnittelu ja toteutus (sekä verkostolle että lapsille, nuorille ja perheille) sekä tarvittavan tiedon ja osaamisen lisääminen perhekeskusverkostolle. Tehtäviksi on kirjattu myös tiedon kerääminen (esim. kyselyt) sekä kehittäjäasiakasryhmistä vastaaminen.
1.Posion perhekeskusverkoston kehittäminen:
Tärkeänä pohjana toimivan perhekeskuskokonaisuuden rakentamiselle on tiivis, saumattomatta yhteistyössä toimiva verkosto. Posion perhekeskusverkosto on koottu aiemmin Posiolla toimineen LAPE-työryhmän jäsenistä ja siihen on kutsuttu myös lukuisia uusia toimijoita, jotka toimivat lasten, nuorten ja perheiden palveluiden parissa. Verkostoon kuuluu jäseniä niin sosiaali- ja terveyspalveluista, sivistyspalveluista kuin kolmannelta sektorilta. Verkoston kokoamisen jälkeen kehittämistyötä verkoston toimivuuden parantamiseksi on tehty yhteistyössä koko verkoston kanssa. Yhteistyötä on tiivistetty yli sektori- ja organisaatiorajojen yhteisten tapaamisten, aamukahvien ja työpajojen avulla. Lisäksi verkostolla on käytössä yhteinen Teams –kanava yhteistä tiedottamista varten. Lisäksi työtä on tehty pienemmissä työryhmissä ja/tai yksikkökohtaisesti. Perhekeskustyö on pyrkinyt vastaamaan eri toimialojen tarpeisiin järjestämällä mm. yksikkökohtaisia työpajoja tai koulutuksia. Näiden toteutusten pohjalta on laadittu jatkosuunnitelmia ja –tavoitteita, joita on viety eteenpäin erilaisten työryhmien toimesta.
Kehittämistyötä verkoston osalta on tehty myös mm. työntekijäesittelyiden kautta. Verkoston tuntemus ja toisten verkoston jäsenten työnkuvan tutuksi tekeminen madaltaa kynnystä tehdä yhteistyötä ja helpottaa tarvittaessa työparin löytämistä. Toisten verkoston jäsenten työn tunteminen vähentää myös päällekkäisen työn tekemistä sekä auttaa yhteisen asiakkaan palveluista toiseen siirtymistä. Kaksi kertaa vuodessa järjestettyihin perhekeskus-työpajoihin on kutsuttu mukaan koko perhekeskusverkosto. Työpajojen aiheet ovat olleet verkoston tai ohjausryhmän tarpeista nousseita perhekeskuskehittämisen ajankohtaisia aiheita. Työntekijöiden vaihtuessa uudet työntekijät on perehdytetty perhekeskustoimintaan yhteisten tapaamisten sekä perhekeskuskäsikirjan ja sähköisen perhekeskuksen avulla.
On tärkeää, että koko verkosto pysyy ajan tasalla tärkeistä asioista perhekeskuskehittämiseen liittyen. Verkostolle on vuonna 2023 lähetetty kuukausittain uutiskirje perhekeskuksen ajankohtaisista asioista sekä keskeisistä tulevista toiminnoista. Toimivan perhekeskusverkoston kannalta tärkeää on myös yhtenäinen ja selkeä käsitys siitä, mitä perhekeskuskehittäminen Posiolla tarkoittaa. Tähän tarpeeseen on vastattu mm. laatimalla Posion perhekeskuskäsikirja. Lisäksi Posion perhekeskuskoordinaattori on tavannut kasvokkain kaikkia verkoston jäseniä ja tehnyt näin perhekeskustyön kokonaisuutta selkeämmäksi kaikille verkoston jäsenille. Vuonna 2023 perhekeskuskehittämistä on koordinoinut perhekeskuskoordinaattori yhdessä perhekeskuksen ohjausryhmän kanssa. Ohjausryhmään kuuluvat perhekeskuskoordinaattorin lisäksi johtava rehtori, hyvinvointijohtaja sekä vapaa-aikapäällikkö.
2.Lapset, nuoret ja perheet:
Perheiden näkökulmasta perhekeskuskehittämisen tavoitteena on kehittää helposti saavutettava palvelukokonaisuus, jossa palvelut toimivat yhteistyössä, toimivana verkostona, vähentäen korjaavien palveluiden tarvetta vaikuttavampien peruspalveluiden avulla sekä vahvistamalla hyvinvointia jo ennen palvelutarpeen syntymistä. Näin ollen on tärkeää, että lapset, nuoret ja perheet saavat tiedon saatavilla olevista palveluista helposti ja kohdennetusti.
Tähän tarpeeseen on kehitetty Posion sähköinen perhekeskus. Sähköisen perhekeskuksen sivuilta löytyy kootusti tietoa lasten, nuorten ja perheiden palveluista yhteystietoineen, ikäryhmittäin ja elämäntilanteen mukaan jaoteltuna. Sähköisen perhekeskuksen alta löytyy myös Pyydä apua –palvelu. Palvelu on lapsiperheille ja nuorille suunnattu matalan kynnyksen sähköinen palvelukanava, josta voi kysyä neuvoa tai jättää yhteydenottopyynnön. Lisäksi lapsia, nuoria ja perheitä tiedotetaan laajasti Posion perhekeskuksen some-kanavien, kunnan verkkosivujen sekä Wilman ja Daisyn kautta.
Tietoisuuden lisäksi Posion perhekeskustyöllä pyritään vastaamaan palvelukokonaisuuden puutteisiin, jotta pystytään vahvistamaan lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointia jo ennen palvelutarpeen syntymistä. Tähän tarpeeseen on kehitetty mm. kohtaamispaikkatoiminta Perheiden Pirtti yhdessä seurakunnan kanssa. Lisäksi Posion perhekeskus on tarjonnut lapsille, nuorille ja perheille lukuisia erilaisia tapahtumia lisäämään osallisuutta, vahvistamaan hyvinvointia sekä vähentämään syrjäytymistä ja palveluiden ulkopuolelle jäämistä. Toimintaa on toteutettu yhdessä laajan verkostoyhteistyön avulla. Konkreettista toimintaa on pyritty järjestämään kaikki perhekeskuksen tehtävät ja tavoitteet huomioiden.
3. Kehittäjäasiakasryhmät:
Jotta palveluita voidaan kehittää palveluiden käyttäjien tarpeista ja toiveista käsin, on Posiolla toiminut kaksi erillistä kehittäjäasiakkaiden ryhmää: kehittäjävanhemmat ja kehittäjänuoret. Kehittäjäasiakkaiden ryhmien tärkein tavoite on ollut saada palveluiden käyttäjät mukaan palveluiden kehittämiseen. Kehittäjäasiakkaiden ryhmät ovat kokoontuneet perhekeskuskoordinaattorin johdolla noin kerran kuukaudessa sekä pitäneet yhteyttä myös aktiivisten WhatsApp –ryhmien kautta. Ryhmät ovat järjestäneet erilaista konkreettista toimintaa yhdessä perhekeskuksen kanssa, muun muassa erityislasten vanhemmille suunnattu vertaistukiryhmä. Tapahtumien ja muun toiminnan ohella kehittäjäasiakkailla on ollut tärkeä rooli mm. työpajoihin osallistumisessa sekä palveluiden (mm. sähköinen perhekeskus) toimivuuden arvioinnissa.
4. Kustannukset:
Posion perhekeskuskehittämisen budjetti on koostunut perhekeskuskoordinaattorin palkkakustannuksista. Muu rahoitus toimintaan on tullut yhteistyötahojen kautta. Erilaisen toiminnan ja tapahtumien rahoitus on hoidettu laajan verkostoyhteistyön avulla. Näin ollen Posion perhekeskustoiminnan kustannukset ovat hyvinkin maltillisia toiminnan laajuuteen nähden.
Posion perhekeskuskehittämisen kohderyhmää ovat kaikki lapset, nuoret ja perheet sekä koko Posion perhekeskusverkosto. Lisäksi tärkeässä roolissa ovat kehittäjäasiakasryhmät: kehittäjävanhemmat ja kehittäjänuoret.
- Kohderyhmää osallistetaan kehittämiseen kehittäjäasiakasryhmien avulla. Kehittäjäryhmät ovat aktiivisesti mukana Posion perhekeskuskehittämisessä ja edustavat samalla myös muita lapsia, nuoria ja perheitä. Kehittäjäryhmät ovat mukana myös esimerkiksi perhekeskusverkoston työpajoissa, jotta palveluiden käyttäjät saadaan aktiivisesti mukaan palveluiden kehittämiseen.
- Kaikkia kuntalaisia kuullaan erilaisten kyselyiden kautta sekä osana erilaisia tapahtumia. Lisäksi kuntalaisille on tarjottu aikoja, jolloin he voivat tulla tapaamaan perhekeskuskoordinaattoria ja tuomaan ajatuksiaan perhekeskuskehittämiseen liittyen.
- Lapsille ja nuorille on järjestetty Välkkäpiste-toimintaa kaksi kertaa kuussa, johon he ovat voineet tulla tapaamaan perhekeskuskoordinaattoria sekä muita toimijoita ja esittämään toiveita tai ajatuksia perhekeskuskehittämiseen liittyen.
- Verkostoa ja heidän tarpeita ja toiveita kuullaan kaikissa verkoston toiminnoissa: aamukahveilla, työpajoissa, palavereissa tai muissa tapaamisissa.
Kohderyhmää on pyritty tiedottamaan Posion perhekeskuksen sekä muiden toimijoiden toiminnasta mahdollisimman laajasti. Tiedotusta on tehty kunnan verkkosivujen kautta sekä perhekeskuksen Instagram- ja Facebook-sivujen kautta. Lisäksi tietoa on jaettu Wilman ja Daisyn kautta.