Posion perhekeskus
Lasten, nuorten ja perheiden palvelujen kehittämistä Posiolla valtakunnallisen perhekeskustoimintamallin mukaisesti, Lapin Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen tukemana.
Toimintamallin nimi
Lasten, nuorten ja perheiden palvelujen kehittämistä Posiolla valtakunnallisen perhekeskustoimintamallin mukaisesti, Lapin Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen tukemana.
Perhekeskus on kunnan, hyvinvointialueen, seurakuntien ja kolmannen sektorin lasten, nuorten ja perheiden palveluita yhteen kokoava verkosto. Perhekeskuksessa painotetaan monialaista yhteistyötä.
Posion Perhekeskus on monialainen lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointia ja terveyttä edistävä sekä varhaista tukea, hoitoa ja kuntoutusta tarjoava palveluverkosto. Perhekeskus ei siis ole pelkkä yksittäinen rakennus, vaan kattaa alueen monialaiset palvelut lapsille, nuorille ja perheille yhteensovittaen lapsiperheiden sosiaali- ja terveyspalvelut, sivistyspalvelut sekä järjestöjen ja seurakunnan palveluita ja toimintaa. Perhekeskuksen tavoitteena on toimia perheiden turvaverkkona, josta perhe saa tarvitsemansa tuen, avun ja palvelut. Perhekeskus ei siis ole uusi palvelu tai fyysinen rakennus, vaan saumattomassa yhteistyössä toimiva monialainen verkosto, joka kokoaa yhteen jo olemassa olevat lasten, nuorten ja perheiden palvelut. Perhekeskuksen tavoitteena on verkostoida kaikki lapsille, nuorille ja perheille suunnatut palvelut sekä kehittää niitä selkiyttäen palvelurakennetta niin, että jokainen lapsi, nuori ja perhe saa tarvitsemansa avun ja tuen riittävän varhain, kohdennetusti ja koordinoidusti.
Posion perhekeskuskehittämisen kohderyhmää ovat kaikki lapset, nuoret ja perheet sekä koko Posion perhekeskusverkosto. Lisäksi tärkeässä roolissa ovat kehittäjäasiakasryhmät: kehittäjävanhemmat ja kehittäjänuoret.
- Kohderyhmää osallistetaan kehittämiseen kehittäjäasiakasryhmien avulla. Kehittäjäryhmät ovat aktiivisesti mukana Posion perhekeskuskehittämisessä ja edustavat samalla myös muita lapsia, nuoria ja perheitä. Kehittäjäryhmät ovat mukana myös esimerkiksi perhekeskusverkoston työpajoissa, jotta palveluiden käyttäjät saadaan aktiivisesti mukaan palveluiden kehittämiseen.
- Kaikkia kuntalaisia kuullaan erilaisten kyselyiden kautta sekä osana erilaisia tapahtumia. Lisäksi kuntalaisille on tarjottu aikoja, jolloin he voivat tulla tapaamaan perhekeskuskoordinaattoria ja tuomaan ajatuksiaan perhekeskuskehittämiseen liittyen.
- Lapsille ja nuorille on järjestetty Välkkäpiste-toimintaa kaksi kertaa kuussa, johon he ovat voineet tulla tapaamaan perhekeskuskoordinaattoria sekä muita toimijoita ja esittämään toiveita tai ajatuksia perhekeskuskehittämiseen liittyen.
- Verkostoa ja heidän tarpeita ja toiveita kuullaan kaikissa verkoston toiminnoissa: aamukahveilla, työpajoissa, palavereissa tai muissa tapaamisissa.
Kohderyhmää on pyritty tiedottamaan Posion perhekeskuksen sekä muiden toimijoiden toiminnasta mahdollisimman laajasti. Tiedotusta on tehty kunnan verkkosivujen kautta sekä perhekeskuksen Instagram- ja Facebook-sivujen kautta. Lisäksi tietoa on jaettu Wilman ja Daisyn kautta.
Perhekeskuskehittämistä ohjaa THL:n kansalliset linjaukset, joka määrittelee perhekeskuksen palveluiden kokonaisuudeksi. Perhekeskus sisältää lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointia ja terveyttä sekä kasvua ja kehitystä edistävät palvelut sekä varhaisen tuen, hoidon ja kuntoutuksen palvelut. Paikallisella tasolla perhekeskuskehittäminen tapahtuu perhekeskuskoordinaattorin, ohjausryhmän sekä koko paikallisen perhekeskusverkoston toimesta. Lapin Tulevaisuuden sote-keskus hanke tukee perhekeskuskoordinaattoreiden työjaksoja paikallisesti sekä tukee perhekeskuskehittämistä Lapin perheiden palveluiden verkoston sekä perhekeskuskoordinaattorien verkoston kautta. Näiden lisäksi kehittämistyötä tuetaan mm. perhekeskus-työpajojen kautta. Kyseessä on pitkäkestoinen kehittämistyö, joka vie vuosia.
Perhekeskustyö ja –kehittäminen on monialaista työtä, jota arvioidaan ja kehitetään jatkuvasti kohderyhmän tarpeista ja toiveista käsin. Toiminnan sekä toimijoiden työn kuvaus, avaaminen ja toiminnasta tiedottaminen on edellytys kehittämistyölle. Monialaisen työn näkökulmasta tärkeää on, että toimijat tuntevat toisensa ja toistensa työn myös yli organisaatiorajojen. Näin yhteistyön tekeminen helpottuu ja vältytään päällekkäisen työn tekemiseltä. Verkoston välinen yhteistyö on edellytys perhekeskustyön kehittämiselle.
Posion perhekeskuskehittäminen on tiivistänyt verkoston välistä yhteistyötä laajasti, myös yli sektori- ja kuntarajojen. Uusia toimintamalleja on kehitetty tukemaan verkoston jäsenten omaa työtä sekä työntekijöiden välisen yhteistyön tekemistä. Verkosto on kokoontunut yhteen pohtimaan työn ajankohtaisia asioita monissa eri tilaisuuksissa.
Lapsille, nuorille ja perheille on kehitetty laajasti uutta toimintaa heidän tarpeita ja toiveita kuullen. Palvelutarjonnan puutteisiin on pyritty vastaamaan kehittämällä uutta toimintaa yhdessä verkoston kanssa. Lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointia on pyritty tukemaan monin eri toimintojen avulla jo ennen palvelutarpeen syntymistä. Eri toimintojen kautta lapset, nuoret ja perheet ovat päässeet tutustumaan eri palveluihin sekä verkostoitumaan laajasti myös toisten perheiden kanssa. Kehittäjäryhmät ovat olleet tärkeässä roolissa toiminnan ja palveluiden kehittämisessä.
Posion perhekeskuskäsikirja päivitetään kerran vuodessa. Käsikirjassa arvioidaan kuluneelle vuodelle asetettujen tavoitteiden toteutuminen sekä avataan tulevalle vuodelle kirjatut tavoitteet.