POSOTE20: Ikäihmisten matalan kynnyksen ohjauksen ja neuvonnan toimintamalli Kuopiossa
Ikäihmisten neuvonta palvelee eri kanavissa ja tarjoaa matalan kynnyksen ohjausta ja neuvontaa kaupungin ja yritysten tuottamista palveluista sekä kolmannen sektorin toiminnasta. Tarvittaessa asiakkaalle tehdään ajanvaraus asiakasohjaukseen palvelutarpeen arviota varten.
Väestö ikääntyy ja ikääntyneiden määrä kasvaa. Neuvonnan tehtävänä on tukea ikääntyneiden kotona asumista ja tunnistaa asiakkaidensa tiedon ja palvelun tarpeet.
Ratkaisuja etsitään yhdessä asiakkaiden kanssa aina kevyemmästä päästä alkaen. Tarvittaessa neuvonnassa tehdään ajanvaraus asiakasohjaukseen palvelutarpeen arviointia varten.
Lähtötilanteessa vanhusten palveluohjauksessa toimi puhelinohjaus (78 % neuvontayhteydenotoista) ja sähköposti (21 %). Tiedettiin, että omaiset (49 % neuvontayhteydenotoista) ovat meihin yhteydessä useinmiten, asiakkaat itse (34 %) heitä harvemmin ja ammattilaisten osuus oli 17 % yhteyttä ottaneista neuvonta-asiakkaista. Kokemuksemme oli, että meihin ollaan yhteydessä hyvin myöhäisessä vaiheessa, kun asiakkaan toimintakyky on jo merkittävästi alentunut ja tilannetta on vaikea ratkaista muuten kuin kaupungin palveluilla. Työntekijöitä oli kaksi ja puhelinaika oli arkisin klo 9-15, jolloin asiakkaat pystyivät jättämään takaisinsoittopyyntöjä. Työntekijät purkivat pääsääntöisesti eilisen ja sitä edeltävän päivän takaisinsoittoja päivän aikana. Neuvonnassa annettiin matalan kynnyksen neuvontaa, tehtiin palvelutarpeen arviointia puhelimessa, tehtiin palvelutarpeen arviointipyyntöjä asiakasohjaukseen (kotikäyntipyyntö) ja myönnettiin palveluita, kuten tukipalveluita ja kotihoidon tilapäistä palveluseteliä. Lähtötilannetta kuvaa myöhässä oleminen, asiakkaiden tilanteet tulivat meille tietoon myöhäisessä vaiheessa, ja toisaalta neuvonnassa toimittiin myös hieman myöhässä, kun aina purettiin edellisen tai sitä edeltävän päivän puheluita. Asiakasohjaus oli myös ruuhkautunut ja kotikäyntityönä tehtävissä palvelutarpeen arvioinneissa oli paikoin pitkiäkin viiveitä, vaikka lain mukaan arvio tulisi aloittaa seitsemän arkipäivän sisällä.
Asiakkaiden itsenäistä tiedon hankintaa parannetaan kehittämällä www.kuopio.fi sivujen sisältöä ja ottamalla käyttöön Tarjoomo-osuuskunnan sähköinen palveluhakemisto alueen toimijoista.
Palveluohjauksen toimintaa ja matalankynnyksen ohjaus- ja neuvontapalvelua kehitetään käynnistämällä etäpalvelu ja avaamalla kasvokkain palveluun palvelupiste. Viestitään kuntalaisille uusista palvelukanavista. Tavoitteena vuodelle 2021 on, että 60 % tulleista yhteydenotoista voidaan ratkaista matalankynnyksen palvelussa. Tavoite muuttuu, kun toimintamalli vakiintuu. Lopullinen tavoite 80-90%.
Vahvistamalla matalankynnyksen ohjaus- ja neuvontapalvelua (2 htv) pystytään hallitusti kohdentamaan palveluohjauksen resursseja myös paljon palvelua tarvitsevien palveluiden koordinointiin ja rinnalla kulkemiseen.
Seurataan toiminnanohjausjärjestelmän avulla yhteydenottomääriä ja niiden jakautumista eri palvelukanavien välillä. Löytävätkö asiakkaat uudet palvelukanavat? Yhteydenotoista kirjataan toiminnaohjausjärjestelmään myös yhteydenoton syy, lisätään "Ohjattu Tarjoomoon" syyvalikoimaan ja seurataan sen kehitystä.
Selvitetään miten voidaan mitata tavoitteen toteutumista "60 % yhteydenotoista ratkaistaan neuvonnassa".
Neuvontapalvelun kehittäminen
- avataan kasvokkainen palvelupiste ja chat vuoden 2021 aikana
- selkeytetään neuvonnan ja asiakasohjauksen välinen työnjako
- kehitetään tilastointia ja määritellään potilas/asiakastietojärjestelmän rooli neuvontatyössä
- koulututetaan neuvonnan henkilöstö ratkaisukeskeisen työotteen periaatteilla
- kokeillaan ryhmäviestintää (infoja kolmannen sektorin tilaisuuksissa)
- osallistetaan ikäihmiset neuvontapalvelun kehittämiseen
Viestintä:
- luodaan viestinnällinen ilme neuvontapalvelulle ja tehdään esite
- jaetaan esitettä yhteistyhökumppaneiden toimipisteisiin (mm. sairaaloiden osastot)
- tehdään Facebook-sivu Ikäihmisten neuvonnalle
- kokeillaan uutiskirje-viestintää
- mainostetaan kasvokkain-palvelupistettä eri kanavissa (ViikkoSavo/Tarjoomo-osuuskunnan liite x 2, linja-autojen ja kaupungin näytöt)
- kasvokkainpisteen avajaisviikolla yritetään näkyä mahdollisimman paljon mediassa
Asiakkaita osallistettiin monin tavoin keväällä 2022.
- Haamuasiointi neuvonnassa: Rekrytoimme kuusi ikäihmistä asioimaan haamuasiakkaina (Mystery shopping) ikäihmisten neuvontapisteellä. Heidät opastettiin etukäteen kiinnittämään huomiota erilaisiin asioihin, kuten opasteisiin, tiloihin, tunnelmaan, vuorovaikutustilanteeseen palveluohjaajan kanssa sekä palvelukokemukseen kokonaisuutena. He kävivät oman aikataulunsa mukaan kysymässä neuvonnasta jotain heille tärkeää asiaa, ja kirjasivat käynnistä omia kokemuksiaan ja tuntemuksiaan ylös. Kokemukset purettiin ryhmähaastattelussa. Haamuasiakkaat saivat palkinnoksi lipun teatteriin, kuntolaaksoon tai musiikkikeskukselle.
- Kehittäjät jalkautuivat kauppakeskuksee kahtena aamupäivänä, ja kysyivät ohikulkeneilta ikäihmisiltä kommentteja
- Ikäihmisten neuvonnan viestinnällisestä ilmeestä, minkälaisia ajatuksia herättä?
- Ikäihmisten neuvonnassa kokeiluluontoisesti järjestetyistä tapahtumista, mitkä tapahtumat kiinnostavat? Saivat myös ehdottaa tapahtumia.
- Miten he ovat varautuneet vanhuuteen? Miten vanhuuten voi tai kannattaisi varautua?
- Lisäksi pilotoitiin asiakaspalautekyselyä, johon THL oli tehnyt kansallista määrittelytyötä. Asiakaspalautekysely sisälsi mm. kysymyksen "Kuinka todennäköisesti suosittelisit saamaasi palvelua läheiselle tai ystävällesi?" (NPS-luku) asteikolla 1-10. Kyselyyn saatiin vastauksia hyvin vähän, mutta kysymys näyttäisi soveltuvan ihan hyvin myös julkisessa neuvontapalvelussa käytettäväksi.
Tärkeimmät opit:
- osallistetaan ikäihmiset jatkossa jo uuden palvelun tai esimerkiksi esitteen suunnitteluvaiheessa. Nyt me suunnittelimme ja avasimme tilat ja kysyimme palautetta vasta sen jälkeen. Samoin toimimme esitteen kanssa. Hyödyllisempää olisi tehdä jo suunnittelutyö yhdessä asiakkaiden kanssa.
- Esimerkiksi tiloja suunnitellessa olisi hyvä saada suunnittelemaan ja testaamaan heterogeeninen joukko erilaisia ihmisiä, jotka käyttävät erilaisia apuvälineitä. Sillä tavoin tiloista saataisiin toimivat ja yhdenvertaiset.
- kerätyllä asiakasymmärryksellä (datalla) voidaan perustella asioita ja muutostarpeita
Keskitetty neuvonta- ja asiakasohjausmalli KAAPO-malli oli taustalla kehitystyössämme. KAAPO-malli oli kehitetty vuosina 2016-2019 ikäihmisten kotihoitoa ja omaishoitoa kehittävässä kärkihankkeessa (I&O). Keskitetty neuvonta ja asiakasohjaus - THL
Neuvonnan toimintatapoja kehittäessämme benchmarkkasimme mm. Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän järjestämää neuvontapalvelua, jonka tuottaa Luona Oy ja tutustuimme myös PHHYKYn asiakasohjauksen toimintatapaan. Lisäksi tutustuimme Siilinjärven, Ylä-Savon soten ja Varkauden tapaan tuottaa neuvontapalvelu.