POSOTE20: Kotihoidon kuntouttavan arviointijakson toimintamallit kaupunki- ja maaseutualueille
Kotihoidon palvelut käynnistyvät kuntouttavalla arviointijaksolla.
Lisätietoja antaa Niina Pitkänen (niina.pitkänen@kuopio.fi)
Kuntouttavan arviointijakson, kotiutuksen toimintamallin vahvistaminen ja uudelleen organisointi toteutettiin kaupungin omana projektina osana TulSote Ikäkeskusprojekteja.
Työskentelyn taustalla olivat kokemukset Kuopion kaupungin kotihoidossa 2019 alkaen toteutetusta Kuntouttava arviointijakso toiminnasta. Muutoksen keskeisenä tavoitteena oli keskittämällä toimintaa parantaa palveluiden laatua, vaikuttavuutta ja sujuvuutta sekä vahvistaa henkilöstön osaamista ja kokonaisuuden johtamista. Keskiössä oikea-aikaiset, tasalaatuiset, oikein mitoitetut ja vaikuttavat palvelut asiakkaalle sekä asiakkaan kokemus saamastaan palvelusta.
Toiminnan käynnistymistä edelsi vanhuspalveluiden johdon päätös organisaatiomuutoksesta, jossa hoivapalveluiden kotihoidon kokonaisuudesta eriytettiin hoivapalveluiden operatiiviset tukipalvelut oman alue-esimiehen johdettavaksi. Samalla kotikuntoutuksen koko henkilöstö ja tilapäisten kotihoidon asiakkuuksien sairaanhoitajat siirtyivät kuntouttavan arviointiyksikön palveluesimiehen alaisuuteen.
Kehittämistyön tarkoituksena oli myös tukea kotisairaalan profiloitumista vahvemmin kotisairaalatoimintaan luomalla kuntouttavan arviointiyksikön palveluihin kuntouttavan arviointijakson lisäksi tuetun kotiutumisen palvelu sairaalasta kotiutuville asiakkaille, jotka tarvitsevat lyhytaikaista tukea turvallisen kotiutumisen varmistamiseksi.
Projekti toteutettiin 1.5. 2021–13.6.2022 välisenä aikana yhteistyössä Kuopion kaupungin kotihoidon, palveluohjauksen ja kotikuntoutuksen kanssa. Kehittämistyötä tehtiin projektipäällikön johdolla 1.5.2021 alkaen yhteistyössä lokakuussa 2021 tehtävään nimetyn Kuntouttavan arviointiyksikön palveluesihenkilön ja moniammatillisen/monialaisen projektiryhmän kanssa. Projektissa oli viisi työpakettia, joiden sisällä tehtävät ja vastuut jaettiin asiantuntijuuden ja vastuualueen mukaan projektiryhmän jäsenten kesken. Projektiryhmän jäsenet työstivät omaa osa-aluettaan annettujen tehtävien mukaisesti työskennellen pienryhmissä, jotka koostuivat eri koulutuksen ja kokemuksen omaavista työntekijöistä sekä hyödyntäen kukin oman työyksikön eri ammattiryhmien asiantuntijuutta prosessin eri vaiheiden tarkastelussa. Projektiryhmässä oli edustus kaikista keskeisistä sidosryhmistä. Projektiryhmä kokoontui säännöllisesti x 1 kk:ssa Tammikuulle 2022 saakka.
Kohderyhmänä kuntouttavalle arviointijaksolle ovat Kuopiolaiset ikäihmiset/aikuiset joilla ei ole aiempaa kotihoidon palvelua ja joilla täyttyvät kotihoidon myöntämisperusteet.
Kohderyhmänä tuetulle kotiutumiselle ovat Kuopiolaiset ikäihmiset/aikuiset, jotka tarvitsevat tukea turvalliseen kotiutumiseen erikoissairaanhoidon tai perusterveydenhuollon sairaalan osastoilta ja heillä ei ole aiempaa kotihoidon asiakkuutta.
Asiakasymmärrystä on kerrytetty toteutetulla asiakaskyselyllä aina kuntouttavan arvioitijakson päättyessä aiemman 2019 käyttöönotetun kuntouttavan arviointijakson toimintamallin aikana. Nykyisen kehittämistyön aikana asiakkaiden kokemuksia kuntouttavan arviointijaksosta kysyttiin laadullisella haastattelulla toteuttamalla se kuudelle kuntouttavan arviointijakson asiakkaalle.