POSOTE20: Pohjois-Savon hyvinvointialueen etäperhevalmennustoteutuksen suunnitelma

Pohjois-Savon hyvinvointialue on jaettu viiteen perhekeskusalueeseen. Alueet ovat erilaisia, välimatkat ja syntyvyys vaihtelevat alueittain. Tavoitteena on taata kaikille yhteneväiset, tasalaatuiset ja kaikille saatavilla olevat perhevalmennukset.

Toimintaympäristö

Perhevalmennuksen tavoitteena on valmistaa perhettä synnytykseen, imetykseen, lapsenhoitoon ja kasvatukseen sekä vanhemmuuteen. Perhevalmennuksen ensisijainen järjestämisvastuu on neuvolalla ja neuvolan vastuulla on järjestää Valtioneuvoston asetuksen mukaista perhevalmennusta ensimmäistä lastaan odottaville perheille. Perhevalmennuksen tulee olla moniammatillista ja sisältää vanhempainryhmätoimintaa sekä synnytysvalmennus. 

Pohjois-Savon hyvinvointialue on jaettu viiteen perhekeskusalueeseen. Haasteena hyvinvointialueella ovat alueiden syntyvyyden vaihtelu, pitkät välimatkat ja monialaisuuden toteuttamiseen liittyvä työntekijöiden mahdollisuus osallistua ryhmätoiminnan järjestämiseen. Tavoitteena on ollut vastata näihin haasteisiin kehittämällä paremmin saavutettava ja tasapuolisesti järjestetty perhevalmennus kokonaisuuden suunnitelma hyödyntäen digitaalisuutta. 

Etätoteutetulla perhevalmennuksella tuemme myös tehokkaampaa ja paremmin aikaan/paikkaan sitoutumatonta toteutusta. Digipalvelujen lisäämisellä parannamme palvelun saatavuutta ja tasalaatuisuutta asiakkaille, mutta myös tehostamme työtä sekä kohdennamme resursseja paremmin. 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat
  • Alueellisesti tuotettava palvelu tällä hetkellä. Toteutus vaihtelee alueittain. Yhteneväinen ja tasalaatuinen perhevalmennus kaikille asiakkaille.

  • Monialainen perhevalmennus käytössä kunnissa (Suunta - HYTE - Pohjois-Savo (psshp.fi))

    On käytössä 41.7%

    On satunnaisesti/ osassa palveluja käytössä 33.3%

    Ei ole käytössä 16.7%

    On koulutettu, mutta ei vielä käytössä 8.3%

    Haluaisimme kuulla lisää/ emme tunne menetelmää 16.7%

  • Etätoteutuksia toivottu (asiakkaat + ammattilaiset) ja tarve näille on. 

  • Pienillä paikkakunnilla vaikeutta saada ryhmää kasaan ja isoimmilla kaikki halukkaat eivät meinaa mahtua mukaan.

  • Monialainen näkökulma ja järjestöyhteistyö mukaan koko Hyvinvointialueen perhevalmennukseen

  • Yhtenäisen valmennusmateriaalin käyttö, jolla taataan tasalaatuinen perhevalmennus

  • Synnytysvalmennus oma kokonaisuuteensa ja tämän tuottaa synnytyssairaala​

  • Tällä hetkellä synnytysvalmennusvideot perheille​

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Pohjois-Savon hyvinvointialueen alueelliset erot laittavat asiakkaat eriarvoiseen asemaan perhevalmennuksen saatavuuden suhteen. Tavoitteena taata yhteneväiset ja tasalaatuiset perhevalmennukset kaikille asiakkaille koko hyvinvointialueella. 

Työntekijöiden resurssit huomioiden ryhmien järjestäminen vie runsaasti työaikaa. Asiakkaiden omatoiminen ilmoittautuminen perhevalmennuksiin säästää aikaa vastaanotoilla. Etäperhevalmennuksen järjestäminen vähentää työntekijöiden liikkumistarvetta, säännöllisesti toteutettuna ja toteuttamisvuoron kierrättäminen hyvinvointialueen työntekijöiden kesken vähentää perhevalmennusten järjestämiseen tarvittavaa aikaa. Tähän tarvitaan työryhmä, joka koordinoi ja kehittää perhevalmennusta.  

Tavoiteltu muutos

Yhtenäinen ja kaikkien asiakkaiden saatavilla oleva perhevalmennus. 

Muutoksen mittaaminen

Monialainen perhevalmennus käytössä kunnissa (Hyte-kysely 2023)

Toteutussuunnitelma
  • Koko hyvinvointialueen monialainen etäperhevalmennus ensisynnyttäjille ja heidän puolisoille/tukihenkilöille​

  • 4x vuodessa, 2 keväällä, 2 syksyllä​?

  • Aikataulutus sähköinen perhekeskus tai Pohjois-Savon hyvinvointialueen internetsivut

  • Kalenteri jossa aikataulutus ja samalla kalenterin kautta ilmoittautuminen. (samassa synnytysvalmennus ilmoittautuminen ja synnytys sairaalaan tutustumiset, Kys yhteistyö​?)

  • Toteutus yhtenäisellä etätoteutusalustalla koko hyvinvointialueelle

  • Etäperhevalmennuksen pitäjiksi haukkaat työntekijät ja vuoro kiertää, osallistuvat suunnitteluun ja kehittämiseen

  • Mainostus: some, neuvola, seinäjulisteet, kys, monikanavainen viestintä​

  • Systemaattinen asiakaspalautteen kerääminen jokaisen valmennuksen jälkeen, asiakkaiden osallistuminen perhevalmennuksen kehittämiseen

  • Vaihtoehtona raskaana olevan digihoitopolku Terveyskylä 

Perhevalmennuksen sisältö

  1. Neuvola: imetys, ensiviikot vauvan kanssa, terveystottumukset, seksuaalisuus​

  2. Fysioterpia, suunhoito: Liikunta ja synnytyksestä palautuminen, koko perheen suunhoito​

  3. Perheneuvola, neuvolapsykologi, kenellä asiantuntemusta: Parisuhde, vanhemmuus​

  4. Ensikotiyhdistys: vauva pysäkki perhevalmennus?​

  5. Kys: synnytysvalmennus ja sairaalaan tutustuminen​ ?

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmänä ovat kaikki ensimmäistä lastaan odottavat ja heidän puolisonsa. 

Asiakasymmärrystä suunnitelman laatimiseen on koottu Posote20 perhekeskuskehittämishankeen ryhmämuotoisten vanhemmuudentuen piloteissa. Jatkossa etäperhevalmennus toimintaa voidaan kehittää asiakaspalautteita keräämällä. Sekä osallistamalla työntekijöitä kehittämiseen.

Muiden kehittämien ratkaisujen hyödyntäminen

Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueen etäperhevalmennuksesta kysytty tarkemmin heidän kehittäjältään ja sieltä otettu suunnitelmaan mallia. Perhevalmennus - Soite 

Ratkaisun perusidea

Pohjois-Savon hyvinvointialue on jaettu viiteen perhekeskusalueeseen. Haasteena hyvinvointialueella ovat alueiden syntyvyyden vaihtelu, pitkät välimatkat ja monialaisuuden toteuttamiseen liittyvä työntekijöiden mahdollisuus osallistua ryhmätoiminnan järjestämiseen. Tavoitteena on ollut vastata näihin haasteisiin kehittämällä paremmin saavutettava ja tasapuolisesti järjestetty perhevalmennus kokonaisuuden suunnitelma hyödyntäen digitaalisuutta.

Lisäksi on ollut tavoitteena lisätä monialaisuutta sekä järjestöyhteistyötä perhevalmennuksessa. Tulevaisuuteen jää mietittäväksi olisiko vaihtoehtona luoda Terveyskylään raskaana olevan digihoitopolku, joka pitäisi sisällään perhevalmennuksen. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Tämä ideointi on suunnitelma koko Pohjois-Savon hyvinvointialueen etäperhevalmennuksesta. Voidaksemme järjestää hyvinvointialueen laajuista etäperhevalmennusta on saatava etätoteutusalusta, jolla valmennukset voidaan toteuttaa. (tämä tulossa) 

Henkilöstöä on koulutettava etävalmennusten pitämiseen ja tehtävä toimivat ratkaisut asiakkaiden ilmoittautumiseen. Etäperhevalmennukseen liittyen on sovittava järjestöyhteistyöstä sekä yhteistyöstä synnytyssairaalan kanssa. Etäperhevalmennuksen toteutukseen ja sen kehittämiseen on saatava mukaan moniammatillinen asiantuntija tiimi. Etäperhevalmennusta on tärkeä kehittää asiakkaiden ja työntekijöiden kanssa. 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Tämä malli on vasta suunnitelma etäperhevalmennuksen järjestämisestä Pohjois-Savon hyvinvointialueella.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Tämä malli on vasta suunnitelma etäperhevalmennuksen järjestämisestä Pohjois-Savon hyvinvointialueella. Etäperhevalmennuksen pilotti vaiheesta pysyvään toimintaan jäi etäperhevalmennus Pohjoiselle perhekeskusalueelle.