POSOTE20: Vanhemmuuden universaalin ryhmämuotoisen tuen kehittäminen Pohjois-Savossa
Osana Pohjois-Savon Tulevaisuuden sotekeskus-hanketta kehitetään perhekeskustoimintaan liittyen vanhemmuuden ryhmämuotoista tukea. Toimintaa on tavoitteena järjestää tulevalla hyvinvointialueella jatkumona lapsen odotusajasta aina kouluikään saakka.
Vanhemmuuden universaalin ryhmämuotoisen tuen kehittäminen on osa POSOTE20 tulevaisuuden sotekeskus hanketta ja osa perhekeskuskehittämistä. Perheiden hyvinvointi vajeita tunnistettiin LAPE-muutos ohjelmassa ja niiden perusteella valittiin vaikuttavia tai näytön omaavia ryhmämuotoisia vanhemmuuden tuen menetelmiä.
POSOTE20 Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeessa edistettävät ryhmämuotoisen tuen menetelmät ovat muotoutuneet LAPE-kaudella seuraavanlaisesti:
- Monialaiset perhevalmennukset
- Vahvuutta vanhemmuuteen -ryhmät
- Monialaiset ryhmäneuvolat
- Monialaiset vanhempainillat varhaiskasvatuksessa ja kouluilla
Universaalin ryhmämuotoisen vanhemmuuden tuen saatavuus vaihtelee alueellisesti, tarkoituksena on yhtenäistää saatavuus ja ryhmämuotoisen tuen muodot Pohjois-Savon hyvinvointialueella.
-
Suunnitelma siitä, kuinka universaaleja ryhmätoimintoja voidaan toteuttaa siten, että ne olisivat kaikkien perheiden ja vanhempien saatavilla Pohjois-Savossa
-
Haasteina pitkät välimatkat, suuret erot syntyvyydessä ja syntyvyyden vaihtelu, ryhmiin osallistumisen aktiivisuus, eri työntekijöiden mahdollisuus osallistua ryhmätoimintojen järjestämiseen (monialaisuuden toteutumisen mahdollisuus)
-
Yhtenä ratkaisuna on lisätä etä- ja hybriditoteutusta osaksi ryhmämuotoisia toimintoja
Painopisteenä vastata Pohjois-Savolaisten hyvinvointivajeeseen ja siirtää painopistettä ennaltaehkäisevään toimintaan.
Ryhmämuotoisilla toiminnoilla edistetään perheen terveyttä ja hyvinvointia, parisuhteen toimivuutta sekä lapsen ja vanhemman välistä vuorovaikutusta. Ryhmämuotoisella toiminnalla myös lisätään perheiden vertaistukea sekä yhteisöllisyyttä.
- Ryhmämuotoisten menetelmien käytön lisääntyminen hyvinvointialueella
- Ryhmämuotoista tukea saatavilla aikaisempaa paremmin (menetelmät käytössä hyvinvointialueella)
- Menetelmä koulutetut työntekijät
- Osallistuneiden perheiden määrä
- Asiakas palautteet
Hankkeen aikana on tehty motivointia, viestintää ja toimintojen aloitusta yhdessä perhekeskusverkoston kanssa. Hankkeen toimesta on koulutettu vahvuutta vanhemmuuteen menetelmäosaajia ja koulutusta on tulossa vielä vuoden 2023 aikana.
Monialaista vanhempainiltaa on pilotoitu hankkeenaikana. Monialaista perhevalmennusta on pilotoitu kahdella perhekeskus alueella lähitapaamisena sekä etätapaamisena.
Suunnitelma ryhmämuotoisten vanhemmuuden tuen menetelmistä on tehty ja se on kirjattu perhekeskustoimintasuunnitelmaan.
Pohjois-Savon perhekeskuksissa kehitettävän universaalin ryhmämuotoisen vanhemmuuden tuen kohderyhmänä ovat perhekeskusverkoston asiakkaat.
Asiakasymmärrystä on kerätty valtakunnallisista tilastoista, vanhemmuuden ryhmämuotoisen tuen maakunnallista kehittämistä varten tehdyllä asiakas kyselyllä sekä pilotoinneista asiakas palautteilla.
Ryhmämuotoisen universaalin vanhemmuuden tuen toteutus suunnitelma ehdotus.
Pohjois-Savon hyvinvointialueen etäperhevalmennustoteutuksen suunnitelma.