POSOTE20: Vanhemmuuden universaalin ryhmämuotoisen tuen kehittäminen Pohjois-Savossa

Osana Pohjois-Savon Tulevaisuuden sotekeskus-hanketta kehitetään perhekeskustoimintaan liittyen vanhemmuuden ryhmämuotoista tukea. Toimintaa on tavoitteena järjestää tulevalla hyvinvointialueella jatkumona lapsen odotusajasta aina kouluikään saakka. 

Toimintaympäristö

Vanhemmuuden universaalin ryhmämuotoisen tuen kehittäminen on osa POSOTE20 tulevaisuuden sotekeskus hanketta ja osa perhekeskuskehittämistä. Perheiden hyvinvointi vajeita tunnistettiin LAPE-muutos ohjelmassa ja niiden perusteella valittiin vaikuttavia tai näytön omaavia ryhmämuotoisia vanhemmuuden tuen menetelmiä. 

POSOTE20 Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeessa edistettävät ryhmämuotoisen tuen menetelmät ovat muotoutuneet LAPE-kaudella seuraavanlaisesti:​

  • Monialaiset perhevalmennukset​
  • Vahvuutta vanhemmuuteen -ryhmät​
  • Monialaiset ryhmäneuvolat ​
  • Monialaiset vanhempainillat varhaiskasvatuksessa ja kouluilla​
Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Universaalin ryhmämuotoisen vanhemmuuden tuen saatavuus vaihtelee alueellisesti, tarkoituksena on yhtenäistää saatavuus ja ryhmämuotoisen tuen muodot Pohjois-Savon hyvinvointialueella.  

  • Suunnitelma siitä, kuinka universaaleja ryhmätoimintoja voidaan toteuttaa siten, että ne olisivat kaikkien perheiden ja vanhempien saatavilla Pohjois-Savossa​

  • Haasteina pitkät välimatkat, suuret erot syntyvyydessä ja syntyvyyden vaihtelu, ryhmiin osallistumisen aktiivisuus, eri työntekijöiden mahdollisuus osallistua ryhmätoimintojen järjestämiseen (monialaisuuden toteutumisen mahdollisuus)​

  • Yhtenä ratkaisuna on lisätä etä- ja hybriditoteutusta osaksi ryhmämuotoisia toimintoja​

Liitteet
Kuva
Etäisyydet ja syntyvyys
Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Tavoitteena tarjota ennaltaehkäisevää tukea. Lisätä vanhemmuuden tukea sekä lisätä yhteisöllisyyttä ja vertaistukea. Tavoitteena on myös parantaa palvelujen satavuutta sekä saavutettavuutta. Vahvistaa vanhemmuuden ryhmämuotoista tukea osana perhekeskuspalveluja. Edistää julkisen sektorin ja järjestöjen välistä yhteistyötä perheiden tukemisessa.  

Tavoiteltu muutos

Painopisteenä vastata Pohjois-Savolaisten hyvinvointivajeeseen ja siirtää painopistettä ennaltaehkäisevään toimintaan. 

Ryhmämuotoisilla toiminnoilla edistetään perheen terveyttä ja hyvinvointia, parisuhteen toimivuutta sekä lapsen ja vanhemman välistä vuorovaikutusta.  Ryhmämuotoisella toiminnalla myös lisätään perheiden vertaistukea sekä yhteisöllisyyttä.

Muutoksen mittaaminen
  • Ryhmämuotoisten menetelmien käytön lisääntyminen hyvinvointialueella 
  • Ryhmämuotoista tukea saatavilla aikaisempaa paremmin (menetelmät käytössä hyvinvointialueella) 
  • Menetelmä koulutetut työntekijät
  • Osallistuneiden perheiden määrä
  • Asiakas palautteet
Toteutussuunnitelma

Hankkeen aikana on tehty motivointia, viestintää ja toimintojen aloitusta yhdessä perhekeskusverkoston kanssa. Hankkeen toimesta on koulutettu vahvuutta vanhemmuuteen menetelmäosaajia ja koulutusta on tulossa vielä vuoden 2023 aikana. 

Monialaista vanhempainiltaa on pilotoitu hankkeenaikana. Monialaista perhevalmennusta on pilotoitu kahdella perhekeskus alueella lähitapaamisena sekä etätapaamisena. 

Suunnitelma ryhmämuotoisten vanhemmuuden tuen menetelmistä on tehty ja se on kirjattu perhekeskustoimintasuunnitelmaan. 

Liitteet
Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Pohjois-Savon perhekeskuksissa kehitettävän universaalin ryhmämuotoisen vanhemmuuden tuen kohderyhmänä ovat perhekeskusverkoston asiakkaat. 

Asiakasymmärrystä on kerätty valtakunnallisista tilastoista, vanhemmuuden ryhmämuotoisen tuen maakunnallista kehittämistä varten tehdyllä asiakas kyselyllä sekä pilotoinneista asiakas palautteilla. 

 

Ideointi

Ryhmämuotoisen universaalin vanhemmuuden tuen toteutus suunnitelma ehdotus.

Pohjois-Savon hyvinvointialueen etäperhevalmennustoteutuksen suunnitelma.

Liitteet
Ratkaisun perusidea

Ryhmämuotoisilla toiminnoilla edistetään perheen terveyttä ja hyvinvointia, parisuhteen toimivuutta sekä lapsen ja vanhemman välistä vuorovaikutusta.  

Ryhmämuotoisen universaalin ryhmämuotoisen tuen järjestämisen suunnitelmalla tuodaan ryhmämuotoisen vanhemmuuden tuen menetelmät yhtenäisiksi koko hyvinvointialueelle. Suunnitelman avulla niitä on tarkoitus toteuttaa niin, että ne on tasavertaisesti saatavilla kaikille asiakkaille sekä toteutettu yhtenäisesti Pohjois-Savon hyvinvointialueella. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Perhevalmennuksen etätotutusta jatketaan pohjoisella  palvelualueella sekä perhevalmennusta on alettu kehittämään eteläisellä alueella. Näiden pilottien jatkuminen vahvistaa toimintojen laajentamista muille perhekeskusalueille.  Vanhemmuuden universaalien ryhmämuotoisten tuen menetelmien tiimoilta on kontaktoitu työntekijöitä, joiden yhteystiedot on toimitettu juurruttaja kehittäjälle. Etäperhevalmennus kehittäjäryhmä,  jatkaa toimintaansa. Tähän ryhmään voisi lisätä tarvittavia tahoja liittyen koko hyvinvointialueen etäperhevalmennussuunnitelman mukaisesti.  

Ryhmämuotoisten universaalien vanhemmuudentuen menetelmien tasalaatuinen, tasavertainen ja yhtenäinen saatavuus koko hyvinvointialueella tarvitsee alueelliset sekä hyvinvointialueen laajuiset työryhmät. Näissä ryhmissä voidaan tuoda yhteen kokemuksia ja vinkkejä omista alueellisista ratkaisuista sekä kehittää yhdessä hyvinvontialuetasoisesti toimintoja. Vahvuutta vanhemmuuteen koordinaatioryhmää ollaan kasaamassa ja alueellisia työryhmiä liittyen ryhmämuotoisiin menetelmiin on jo alueilla toiminnassa. Jatkossa ryhmämuotoisten menetelmien juurruttamis- ja jalkauttamistyötä on syytä viedä eteenpäin ja siihen panostaa.  Posote20 hankkeesta juurruttamisesta vastaava kehittäjä toimii tässä tukena ja apuna hyvinvointialueelle.  

Vinkit toimintamallin soveltajille

Etätotutukset vaativat osaamista työntekijöiltä sekä yksilöllistä koulutusta etätoimintaan. Hyvinvointialueelle tarvitaan yhtenäinen etäyhteysalusta ryhmämuotoisten etätapaamisten järjestämiselle. Asiakkaiden ilmoittautuminen ja osallistuminen tulee suunnitella huolellisesti niin, että se on toimivaa ja tietoturvallista. Ryhmien mainonta tulee tehdä tehokkaasti sekä monikanavaisesti. Ryhmien aikataulutusta niin, että ne ovat asiakkaiden nähtävillä esim. hva internet sivustolla on suunniteltava. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Lähtötilanne hankkeen menetelmien juurruttamisesta vastaavan kehittäjän tekemässä kyselyssä kesä 2022:

Monialaiset perhevalmennukset käytössä 10 kunnassa.

Monialaiset ryhmäneuvolat käytössä 9 kunnassa.

Monialaiset vanhempainillat käytössä 9 kunnassa. (aktiivisesti 6) 

(Tiedot 18 kunnasta) 

 

Hyte-menetelmäkyselyt Suunta - HYTE - Pohjois-Savo (psshp.fi) Vuoden 2022 tulokset tulossa.

Asiakas- ja työntekijäkyselyt piloteista. Pilotin jälkeen etäperhevalmennus jäänyt pysyväksi toimintamalliksi pohjoiselle perhekeskus alueelle sekä eteläisellä perhekeskusalueella perhevalmennusta kehitetty lisää.