Pre diabeteksen riskissä olevien tunnistaminen ja prosessimallinnuksen käyttö hoitoon ohjauksessa hyödyntäen digitaalista hoitopolkua (RRP, P4, I1)

Pre diabeteksen riskissä olevat tunnistetaan ja ohjataan palveluiden piiriin. Palvelussa on mahdollista valita sopiva itsehoito-ohjelma, ottaa yhteys terveydenhuollon ammattilaiseen digitaalisesti ja saada lisäohjausta. 

Toimintaympäristö

Kanta-Hämeessä on aiemmin painopiste ollut sairauksien raskaissa ja kalliissa palveluissa ja on tunnistettu tarvetta siirtää painopistettä ennalta ehkäiseviin ja kevyisiin palveluihin.

Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että tyypin 2 diabeteksen puhkeamista voidaan ehkäistä tai viivyttää kiinnittämällä huomiota elintapoihin. Kanta-Hämeessä on eniten ylipainoisia muihin suomalaisiin verrattuna, mikä lisää riskiä sairastua diabetekseen. Tiedetään että tyypin 2 diabetesta edeltää usein metabolinen oireyhtymä

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Kanta-Hämeessä yleisenä strategisena tavoitteena on mm. järjestää vaikuttavat palvelut asukkaille siirtämällä painopistettä raskaista palveluista ennaltaehkäisevään ja ennakoivaan työhön. Diabetesriskissä olevien asiakkaiden tunnistaminen ja hoitaminen liittyy useaan strategiseen painopisteeseen alueellamme. Sähköisten palveluiden laajentaminen liittyy autamme sopivalle polulle - painopistealueen teemaan vahvasti. Asiakas ohjataan digipolulle kun riski on tunnistettu. Sen avulla järjestämme vaikuttavaa palvelua ja asiakas saa hoitoa polulla tarpeen vaatimalla tavalla. Osaamme ennakoida - painopistealueen tavoite täyttyy kun estämme diabeteksen puhkeamista vaikuttavalla elintapaohjauksella.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Toimintamallilla tavoitellaan tunnistamaan alueelta kaikki pre diabetes riskissä olevat asukkaat ja ohjaamaan heidät ennaltaehkäisevien palveluiden piiriin ja toteuttamaan elintapahoitoa, jolla estetään diabeteksen puhkeaminen. Riskiasiakkaita myös seurataan ja uudelleen ohjataan, jotta hoidon jatkuvuus turvataan.

Toimintamallia kehitetään vuoden 2024 aikana ja sen käyttöä lisätään digitaalisten välineiden käytön alkamisen myötä aina  6/2025 hankekauden loppuun saakka.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Mukana kehittämisessä on hyvinvointialueen diabetesyhteistyöryhmä ja muita alueen ammattilaisia. Yhteistyötä tehdään digitaalisten välineiden toimittajien kanssa, joiden avulla toiminta mahdollistuu.

Tavoiteltu muutos

Digipolulla on tavoitteena tehostaa ja vahvistaa palvelujen sujuvuutta sekä yhtenäistää alueella toteutettavaa hoitoa​. Sen avulla voidaan optimoida perinteisiä hoitoprosesseja sekä luoda palveluketjuja joissa yhdistyy SO -PTH- ESH. Digipolulla voidaan säästää ammattilaisten aikaa ja antaa aikaa kiinteille vastaanottokäynneille mm. muistuttamalla automaattisesti asiakasta ja ammattilaista seuranta-ajankohdasta​. Polun avulla voidaan sujuvoittaa asiakkaan prosessia(esitiedot, omahoito-ohjeet, seuranta tiedot(pilvi), ammattilaisen kanssa tapahtuvaa yhteydenpitoa)​. Polun avulla asiakkaalla on aina mahdollisuus saada ketterästi yhteys omatiimiin, oma-ammattilaiseen (turvallinen viestinvälitys)​ kun hänelle sellainen on nimetty. Polku mahdollistaa yksilöllisen hoidon sekä ohjaavaan otteen polulla joka "räätälöiden" kirjaston avulla vastaamaan asiakkaan hoidon tarpeita sisältäen tarvittaessa kiinteät käynnit.​ Se saattaa digitaitoiset polulle sekä ohjata itsenäiseen omahoitoon .

Muutoksen mittaaminen
  • Käyttäjämäärät diabetesriskissä olevan polulla.

  • Pudokkaat – prosenttiosuustavoite sille, kuinka moni lopulta jättää esim. seurannat käymättä muistutusviesteistä huolimatta​

  • Laaturekisterin kautta​ diagnoosikirjauksien kattavuuden nousu​ sekä toimenpidekoodimäärät

  • HYTE-koodien käytön trendi​ valtakunnallisista tilastoista

  • Asiakas- ja henkilöstökysely otoksena kerran polun alettua.

Toteutussuunnitelma

Ensin tulee kuvata diabetesriskissä olevan prosessi ja se miten se omalla hyvinvointialueella tullaan toteuttamaan kentällä. Sen jälkeen löytää sopiva digitaalinen sovellusalusta jolla digipolku toteutetaan. Sovitaan alueella yhteisesti mitä materiaaleja polustolle laaditaan ja millaista ohjantaa siellä tarjotaan ja mitä sillä tavoitellaan. Työstetään materiaali polustolle  käyttövalmiiksi. Ammattilaisten koulutuksesta tulee huolehtia ja sen jälkeen tehdä jalkautus kentän työntekijöille. Poluston mainostus alueen asukkaille on tärkeää jotta tavoitetaan riskissä olevat eri keinoin. Juurrutuksesta huolehtiminen ja jatkotyöstö sekä poluston materiaalien säännöllinen tarkistaminen ajan tasalle ovat tärkeitä jatkossa huolehdittavia asioita.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmänä ovat ammattilaiset ja diabetesriskissä olevat asiakkaat. Ammattilaisten asiakaskokemusta on kerrytetty yhteistyöryhmän kautta osallistaen ja HYTE yhteistyötä tehden sisältöjen osalta. Asiakkaita ei ole päästy vielä osallistamaan. Asiakkaille suunnitteilla asiakaskokemuksesta kysely ja kehittämistä jatketaan kertyneen asiakaskokemustiedon kautta.

Ratkaisun perusidea

Pre diabeteksen riskissä olevat asiakkaat tunnistavat itsensä riskitestin avulla ja heitä pyritään ohjaamaan diabetesriskissä olevan polulle itsenäisesti mainostamisen ja ammattilaisten ohjaamisen kautta. Digipolulla heidät ohjataan palveluiden piiriin. Palvelussa on mahdollista valita sopiva itsehoito-ohjelma, ottaa yhteys terveydenhuollon ammattilaiseen digitaalisesti ja saada lisäohjausta. 

Liitteet
Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Alueella on käyttöönotto vaiheistettu siten, että ensin uusi alusta otetaan käyttöön digiklinikan ammattilaisten toimesta ja toteutetaan pilottimuodossa. Nähdään toimivuus ja toiminnalliset haasteet ja korjataan ne. Kun pilottiaika on ohi ja korjaukset uuteen alustaan saatu valmiiksi voidaan siirtyä suunnittelemaan juurrutusta ja aikatauluttaa koulutukset. Suunnitellaan ja toteutetaan koko alueen avovastaanoton ammattilaisten koulutus digipolun käyttöönotosta. Ammattilaisten työaikaa jyvitetään toteuttamaan elintapaohjantaa digipolulla. Jalkautetaan koulutusten kautta toimintaa ja tarjotaan tukea alueen ammattilaisille käyttöönoton myötä. Polun jatkopäivityksestä on huolehdittava ja määriteltävä vastuut.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Toimintamalli soveltuu käytettäväksi 18vuotiaista alkaen oleville asukkaille.  Palveluun voidaan ohjata asiakkaita sekä SO- että TE palveluista. 

Ennen käytäntöön vientiä tulee toimintamalli testata alustalla jolla polku tuotetaan ja varmistaa digialustan toimivuus, jotta käyttöönotossa ei tulisi yllättäviä ongelmia.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Alueella aiemmin ei ole ollut yhtenäistä diabetesriskissä olevan prosessia. Asiakkuuksia on löytynyt aiemmin satunnaislöydöksinä toiminnan kautta. Uuden prosessin ja digipolun myötä asukkaat pääsevät itse tunnistamaan oman riskinsä ja hakeutumaan hoidon piiriin diabetesriskissä olevan polun kautta ja saamaan elintapahoitoa, jolla voidaan ehkäistä diabeteksen puhkeaminen.