Forssan seudun aikuispsykiatrian toteuttamaa mielenterveys- ja päihdetyön kotihoitoa, jonka tavoitteena on tukea asiakasta sitoutumaan hoitoon ja viedä palvelut lähelle asiakasta.

Toimintaympäristö **

Valtioneuvoston mukaan heikossa asemassa olevia mielenterveys- ja päihdeongelmiin apua tarvitsevia tavoitetaan etsivän ja jalkautuvan, paikallisissa yhteisöissä, arjessa ja verkostoissa tapahtuvan työskentelyn kautta. Yhteistyö mielenterveys-, hoito-, vieroitus- ja sosiaalipalveluiden kanssa on olennaista, jotta asiakkaat tavoitetaan ja he saavat oikea aikaista sekä vaikuttavaa hoitoa. Oikea aikainen ja vaikuttava hoito vähentää raskaampien palveluiden tarvetta sekä on inhimillisempää asiakkaan kannalta. Oikea aikaisella puuttumisella ja hoidolla vältetään isompien ongelmien syntyminen. Nämä säästävät niin yhteiskunnan resursseja kuin asiakkaan mahdollista kärsimystä, kun hoito viivästyy tai se ei ole oikea aikaista. (Wahlbeck, Hietala, Kuosmanen, McDaid, Mikkonen, Parkkonen, Reini, Salovuori & Tourunen 2018.)

Palveluihin tulisi myös päästä mahdollisimman nopeasti ilman suuria viivytyksiä. 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Forssan seudulla aloitettiin kehittämään psykiatrisia avopalveluja siirryttäessä raskaammista palveluista kevyempiin palveluihin. Tavoitteena oli kehittää korvaavia palveluja ympärivuorokautisen osastohoidon loputtua seudulta. Alueelta puuttui täysin kotiin vietävien mielenterveys- ja päihdepalveluiden kokonaisuus. Kotiin vietäviä palveluja oli toteutettu hajanaisesti eri aikuispsykiatrian yksiköistä sekä perustason mielenterveys- ja päihdepalveluista.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Osa mielenterveys- ja päihdetyön asiakkaista tarvitsee jalkautuvia kotiin vietäviä palveluja mm. tilanteissa, joissa hoitoon sitoutuminen on hankalaa, koska kodista lähteminen on vaikeaa tai siihen ei pysty ilman apua. Asiakkaat, joilla ei ikäihmisten kotihoidon palvelun kriteerit täyty, jäävät vaille palvelua tai he ovat väärässä palvelussa asiakkaana. Kotiin vietävä kuntouttava hoito tukee asiakasta sitoutumaan hoitoon ja sitä kautta palaamaan takaisin palveluiden piiriin.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Psykiatrian kotitiimissä työskentelee aikuispsykiatrian sairaanhoitajia, mielenterveyshoitajia sekä sosiaalityöntekijä. Lääkäri on konsultoitavissa. Kehittämisestä vastaava henkilö hoitaa palvelun markkinoimisen ja kehittämisen jatkokoordinoinnin. 

Tavoiteltu muutos

Uuden toimintamallin ja palvelun luominen ja kokeilu hyvinvointialueella. Toimintamallia on tarkoitus laajentaa koko hyvinvointialueelle.

Muutoksen mittaaminen

Asiakasmääriä tarkkaillaan ja asiakkaille toteutetaan asiakaskysely puoli vuosittain. Myös sidosryhmille (lähettäville tahoille) laaditaan kysely ensimmäisen puolen jälkeen ja jatkossa noin vuosittain. 

-Asiakasmäärät

-Hoitojakson pituus

-Jatkohoito/hoidon päätös

Toteutussuunnitelma

Uusi palvelu ja toimintamalli otetaan käyttöön Forssan seudulla 2.1.2024 alkaen. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Aikuispsykiatrian asiakkaille toteutettiin kysely syksyllä 2023, jonka pohjalta psykiatrian avopalveluja lähdettiin kehittämään kyselyn pohjalta nousseiden tarpeiden pohjalta. Jatkossa palvelun sisällöstä ja toimivuudesta toteutetaan säännöllisesti asiakaskysely palvelun piiriin kuuluville asiakkaille sekä yhteistyötahoille.