Psykososiaalisten palveluiden liikkuvan tuen (LiiTu) ja lastensuojelun jälkihuollon yhteistyö Porin perusturvassa

Psykososiaalisten palveluiden liikkuva tuen (LiiTu) ja lastensuojelun jälkihuolto päättivät syksyllä 2021 lähteä kehittämään ja vahvistamaan yhteistyötään Porin perusturvassa. Tavoitteena on perustason tiimityön vahvistaminen.

 

Toimintaympäristö

Kytkentä tulevaisuuden sote-keskukseen palveluvalikkoon:

• Liikkuvan, jalkautuvan tuen palveluita tullaan tarvitsemaan enenevissä määrin, kun laitoshoidon / ympärivuorokautisen hoidon tarvetta pyritään vähentämään.

• Nuorten tuen ja palveluntarpeet ovat lisääntyneet, tarvitaan uudenlaisia avauksia.

• Jälkihuollon ikärajan nosto aiheuttaa tarvetta kehittää ja tiivistää toimintaa, löytää uudenlaisia tapoja toimia.

--> Nämä havainnot on huomioitu myös mm. Tulevaisuuden sote-keskus –ohjelmassa ja alueellisessa TULOSTE-kehittämisessä.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

• Liikkuva Tuki eli LiiTu = Jalkautuvan työn malli, joka tukee, auttaa ja ohjaa yksilöllisesti asiakasta mahdollisimman itsenäiseen pärjäämiseen ja osallisuuteen omassa arjessaan. Asiakasta tuetaan sekä asiakkaan kotona ja kodin ulkopuolella muissa asiakkaan toimintaympäristöissä. LiiTu-työ on tavoitteellista, lyhytkestoista ja yksilölliseen asiakassuunnitelmaan pohjautuvaa. Palvelu on asiakkaalle maksutonta, eikä siihen vaadita lähetettä. Palvelun tavoitteena on ehkäistä syrjäytymistä, vähentää sairaala- ja laitosmaisen hoidon tarvetta. LiiTu on suunnattu 18 - 65 –vuotiaille Porin perusturvan alueen mielenterveys- ja päihdekuntoutujille, neuropsykiatrisille asiakkaille tai elämänhallintakriisissä oleville asiakkaille.

 

• Lastensuojelun jälkihuolto =  Kokonaisvaltainen tuki, jota lapselle tai nuorelle tarjotaan  sijaishuollon tai pitkän avohuollon sijoituksen päättymisen jälkeen. Jälkihuollon tarkoituksena on tukea lapsen kotiutumista sijaishuollosta tai auttaa aikuistuvaa nuorta saavuttamaan riittävät valmiudet itsenäisen elämän aloittamiselle. Palvelun tavoitteena on nuoren tai lapsen tukeminen, syrjäytymisen ehkäiseminen Jälkihuolto on tarkoitettu 0-25-vuotiaille. Enemmistö asiakkaista on täysi-ikäisiä.

 

Kehittämisen tavoitteena on perustason tiimityön vahvistaminen. Lisäksi tavoitteena tietoisuuden lisääminen toisen toimintatavoista, oman toiminnan ja työn kehittäminen.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Millaisiin asiakkaiden tarpeisiin tai ilmiöihin vastaamiseksi toimintaa kehitetään:

• Itsenäistymisvaiheessa olevien nuorten tukeminen: Taustalla pitkään jatkunut nuorten pahoinvoinnin lisääntyminen, nuorten tarve (liikkuville) palveluille. Jälkihuollon asiakkailla korostuvat arkeen vaikuttavat mielenterveysongelmat sekä päihteiden käyttö. Jälkihuollon ikäraja on vastikään nostettu 21 v. à 25 v, suunnitteilla jälkihuollon yksikkö. LiiTun asiakkaista 17 % on alle 25-vuotiaita ja 9 % on myös jälkihuollon asiakkaita - Tarvetta olisi varmasti enemmän näissä asiakasryhmissä.

• Yhteistyön kehittäminen: Taustalla havainto LiiTun ja jälkihuollon löyhästä tai puuttuvasta yhteistyöstä / tiedonkulkusta sekä tiedon puute toisen toimintatavoista. Jälkihuollon asiakkaat voivat saada LiiTun kautta aiempaa tiiviimpää tukea arkeensa sekä tarvittaessa lääkehoidon tukea. Kummankin palvelun henkilöstö hyötyisi yhteistyön tiivistämisestä: Toisen vahvuuksien hyödyntäminen sekä asiakkaiden että oman työn kehittämisen hyväksi, lisää mahdollisuuksia yhteiseen reflektioon. LiiTu:n toimintaa ohjaa toipumisorientaatio, jälkihuollon toimintaa ohjaa systeeminen työtapa – Mitä opittavaa meillä olisi toisiltamme? Porin perusturvassa on suunnitteilla jälkihuollon yksikkö sekä liikkuvan / kotiin annettava jälkihuollon kehittäminen. Yhteistyö tukee suunnittelua ja kehittämistyötä, LiiTun ammattilaisten osaamista mm. liikkuvan palvelun toteuttamisen saralla voidaan hyödyntää uuden palvelun kehittämisessä.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Ketkä tekevät ja keitä mukana:

• Porin perusturvan psykososiaaliset palvelut, LiiTun tiimi

• Porin perusturvan lastensuojelun sijais- ja jälkihuollon ammattilaiset

 

Mukana:

• Sosiaalialan osaamiskeskus Pikassos

Tavoiteltu muutos

Kehittämisen tavoite: Perustason tiimityön vahvistaminen. Lisäksi: Tietoisuuden lisääminen toisen toimintatavoista, oman toiminnan ja työn kehittäminen

Muutoksen mittaaminen

Pilotin arviointi:

  • Asiakkaiden kokemukset
  • Henkilöstön kokema hyöty
  • Yhteistyön (yhteydenottojen, yhteisten asiakkaiden) määrän ja sisällön kehitys
  • Kustannusvaikuttavuus (ostopalveluiden väheneminen, verrattava suhteessa saavutettuun hyötyyn
Toteutussuunnitelma

Miten käytännössä toteutetaan / etenemissuunnitelma / aikataulu:

• Aloituspalaveri 22.10.2021

  • Tarjotaan LiiTusta mahdollisesti hyötyville ja siitä kiinnostuneille jälkihuollossa oleville nuorille yhteistä tutustumistapaamista (nuori, jälkihuolto & LiiTu)
  • Yhteinen tapaaminen, kun jälkihuollossa oleva nuori aloittaa LiiTun piirissä
  • Matalan kynnyksen konsultointimahdollisuus tarvittaessa
  • LiiTun ammattilainen mukaan jälkihuollossa olevan nuoren (LiiTun asiakas tai palvelua harkitseva) systeemiseen tiimiin
  • Henkilöstön yhteiset tapaamiset: Liikkuvan jälkihuollon kehittämispalaveri, sijais- ja jälkihuollon tiimipalaveri

• Seurantapalaveri 18.3.2021

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Jälkihuollon piirissä olevat nuoret (18-25 v.), jotka voivat hyötyä liikkuvasta psykososiaalisten palveluiden tuesta.

Sekä LiiTun että jälkihuollon ammattilaisilla on vahva ymmärrys omien asiakkaidensa tilanteista. Yhteistä on mm. tarve usein herätellä asiakkaan motivaatiota, pyrkimys vahvistaa asiakkaan osallisuutta sekä asiakkaan toimijuuden tukeminen.

Sekä LiiTu että jälkihuolto ovat vapaaehtoisia, ja pitkälti asiakkaan ehdoilla eteneviä palveluja. On täysin asiakkaan päätettävissä, tehdäänkö hänen asiassaan yhteistyötä näiden kahden palvelun välillä.

Ideoitu, miten kokemusasiantuntijoita voisi hyödyntää palveluiden piirissä ja / tai kehittämistyössä. Ideoitu, että LiiTu voisi esitellä toimintaansa nuorten ryhmätilanteissa, joista nuoret voisivat itse laittaa korvan taakse tämän palvelumuodon ja olla myöhemmin tarvittaessa yhteydessä.