Rajatun lääkkeenmääräämishoitajan parempi hyödyntäminen

 Tehdään lääkkeenmääräämishoitajan työnkuva näkyväksi ja paremmin hyödynnettäväksi.

Projektiaika 05/2021-02/2022, kehittäminen jatkuu organisaation omana toimintana.

On osa meneillään olevaa opinnäytetyötä (YAMK) Taru Luukkola & Markus Tuulikallio.

Toimintaympäristö **

Sairaanhoitajan tehtävänkuvia laajentamalla on pyritty hallitsemaan kasvavia terveydenhuollon kustannuksia ja vastaamaan lisääntyneeseen hoidon tarpeeseen väestön ikäjakauman muuttuessa. Uusien työtapojen käyttöönotossa sekä työnjaonmalleissa korostuvat asiantuntijuus, yhteistyö ja muutoksen suunnittelun tärkeys. 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Tulevaisuuden sote-keskus –ohjelman tavoitteena on parantaa peruspalveluiden saatavuutta, oikea-aikaisuutta, jatkuvuutta sekä lisätä monialaisuutta ja yhteentoimivuutta. Asiakas ohjataan tarpeiden perusteella sujuvasti oikean ammattilaisen luo ja panostetaan ennaltaehkäisy ja ennakointi.

 

 

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Projektin tarve on lähtenyt rajatun lääkkeenmääräämishoitajien tarpeesta ja vastaamaan asiakkaiden hoidon tarpeeseen (tuleva hoitolaki).

Projekti on osa opinnäytetyötä (YAMK).

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Projekti toteutettiin työpajojen avulla.

Ratkaisun perusidea **

Lääkkeenmääräämishoitajan parempi hyödyntäminen -projekti keskittyi LMEP-hoitajien ammattiosaamisen näkyväksi tekemiseen ja sujuvan asiakasohjauksen kehittämiseen. Sairaanhoitajan tehtävänkuvia laajentamalla on pyritty hallitsemaan kasvavia terveydenhuollon kustannuksia ja vastaamaan lisääntyneeseen hoidon tarpeeseen väestön ikäjakauman muuttuessa. Projektin tarve nousi LMEP-hoitajilta: He kokivat jäävänsä yksin osaamisen kanssa ja eivät pysty hyödyntää osaamista parhaalla mahdollisella tavalla sekä kynnys työtehtävän aloitukseen kasvoi.

Päätavoitteena oli, että ”tehdään lääkkeenmääräämishoitajan työnkuva näkyväksi ja paremmin hyödynnettäväksi.”

Projektia toteutettiin työpajojen avulla ja kehittämiskohteet lähtivät ammattilaisten tarpeesta. Etelä-Savon hyvinvointialueella LMEP-hoitajia on 37, joista projektiin osallistui 22 (59 %) [Valviran rekisteri 9/2021]. Lisäksi työpajoihin osallistui terveysasemien lääkäreitä ja esihenkilöitä.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Opinnäyteyön tekijät ovat Pieksämäen hyvinvointikeskuksen henkilökuntaa, ja heidän innostamana työyksikkö hyötyi kehittämistyöstä eritoten, uudet hoitopolut otettiin käyttöön  ja LMEP-hoitajien tehtävänkuvia uudistettiin sekä vastuulääkäri nimettiin.

Projektissa luotiin Etelä-Savon hyvinvointialueelle rajatun lääkkeenmääräämishoitajien verkosto​ ja tehtiin hoitajien työnkuvia näkyviksi​ sekä kuvattiin erilaisia asiakaspolkuja (6 kpl).​ Osassa kunnissa hoitajat pääsevät lääke-esittelyihin yhdessä lääkäreiden kanssa sekä itsehoitovalmisteiden hyllyreunakoulutukset apteekissa.

Projektin myötä hyvinvointialueella kiirevastaanottoa tehostettiin LMEP-hoitajilla ja digitaalisessa sote-keskuksessa hyödynnetään LMEP-osaamista. Digitaalisessa sote-keskuksesssa on nimetty LMEP-hoitajien vastuukehittäjät , joiden vastuulla on mm. hyvinvointialueen verkostotyö. Verkostossa jäseniä 40 (10/2023).