Rakenteellisen sosiaalityön kehittäminen, Helsinki (RRP, P4, I3)

Toimintamallin tavoitteena on vahvistaa rakenteellisen sosiaalityön kehittämistä ja paikkaa Helsingin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialalla.

Toimintaympäristö

Sosiaalihuoltolaki (7 §, ks. myös 7a–10 §) velvoittaa Helsingin kaupunkia ja hyvinvointialueita huolehtimaan sosiaalista hyvinvointia ja sosiaalisia ongelmia koskevan tiedon välittymisestä ja sosiaalihuollon asiantuntemuksen hyödyntämisestä hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi. ​

Sosiaalihuoltolain 7 § (1301/2014)mukaan rakenteellisen sosiaalityön tehtävänä on:

  • tuottaa tietoa asiakkaiden tarpeista ja niiden yhteiskunnallisista yhteyksistä sekä palvelujen vaikutuksista
  • määritellä tavoitteelliset toimet ongelmien ehkäisemiseksi ja korjaamiseksi
  • tuoda sosiaalihuollon asiantuntemus osaksi eri toimialojen suunnittelua sekä yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa tehtävää kehittämistä.
Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Rakenteellista sosiaalityötä kehitetään vuosina 2023-2025 osana Suomen Kestävän kasvun ohjelmaa (RRP). Osahankkeen kokonaistavoitteena on vahvistaa rakenteellisen sosiaalityön kehittämistä ja paikkaa Helsingin sosiaali-, terveys-ja pelastustoimialalla. Rakenteellisen sosiaalityön kehittäminen Helsingissä kytkeytyy THL:n koordinoimaan Rakenteellisen sosiaalityön raportoinnin kehittäminen -kokonaisuuteen.

Rakenteellisen sosiaalityön kehittäminen ei ole Helsingissä mikään uusi juttu. Esimerkiksi sosiaalista raportointia on kehitetty Helsingissä mm. yhteisessä kehittämishankkeessa Heikki Waris -instituutin kanssa vuosina 2002–2003 sekä sosiaali- ja terveysviraston pilottihankkeessa vuosina 2015–2016. Lisäksi sosiaalista raportointia on kehitetty ja kehitetään edelleen aktiivisesti yksittäisissä sosiaali- ja terveystoimialan yksiköissä, kuten etsivässä lähityössä, gerontologisessa sosiaalityössä ja Itäkadun perhekeskuksessa.

Liitteet
Tavoiteltu muutos

Osahankkeen kokonaistavoitteena on vahvistaa rakenteellisen sosiaalityön kehittämistä ja paikkaa Helsingin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialalla. 

Tavoitteet tarkemmin: ​

  • Helsinki on osallistunut THL:n koordinoimaan kansallisen rakenteellisen sosiaalityön tiedontuotannon pilotointiin​

  • Helsingissä on laadittu rakenteellisen sosiaalityön toteutusuunnitelma​

  • Helsingissä on kuvattu rakenteellisen sosiaalityön kokonaisuus, rakenteellista sosiaalityötä tukevat rakenteet sekä vastuunjako​.

Muutoksen mittaaminen

Osahankkeen etenemistä ja tavoitteiden toteutumista seurataan säännöllisesti projektinhallinnan työkalun avulla ja hankkeen arviointikyselyn avulla.​

Lisäksi seurataan:​

  • Helsinki osallistuu THL:n rakenteellisen sosiaalityön verkoston toimintaan: toteutunut kyllä/ei ​

  • Helsinki on osallistunut kansalliseen rakenteellisen sosiaalityön tiedontuotannon pilotointiin: toteutunut kyllä/ei​

  • Helsingissä on laadittu rakenteellisen sosiaalityön toteuttamissuunnitelma: toteutunut kyllä/ei​

  • Rakenteellisen sosiaalityön kokonaisuus on kuvattu: toteutunut kyllä/ei​

  • Mahdollisiin työpajoihin ja/tai kokeiluihin osallistuneiden palaute (esim. haastattelut, fokus-ryhmäkeskustelut, kyselyt)​