Raskauden ehkäisyn palvelupolku
Raskauden ehkäisyn palvelupolku on palvelu jo itsessään.
Se on toimintamalli, joka kokoaa raskauden ja seksitautien ehkäisyyn tarvittavat tiedot ja palvelut helposti asiakkaan saataville.
SAFE SEX, IHAN ILMASEX!
Sosiaali- ja terveysministeriö, Terveyden ja hyvinvoinninlaitos sekä Väestöliitto ovat suositelleen nuorten maksutonta ehkäisyä jo vuosien ajan. Sanna Marinin hallitusohjelman mukaisesti toteutetaan alle 25-vuotiaiden maksuttoman ehkäisyn kokeilu osana tulevaisuuden sosiaali-ja terveyskeskusohjelmaa vuosien 2022-2023 aikana.
Kanta-Hämeen alueella asuu noin 22 500 13-24 vuotiasta nuorta, jonka Llisäksi Kanta-Hämeessä opiskelee kohderyhmään kuuluvia, alle 25 vuotiaita nuoria, muista maakunnista.
Kokeilun tavoitteena on parantaa maksuttoman ehkäisyn saatavuutta Kanta-Hämeessä valtionavustuksen turvin niin että tasavertaisuus nuorten välillä kasvaisi, eikä maksuttoman ehkäisyn saanti riippuisi asuinpaikkakunnasta, vaan kaikille Kanta-Hämeessä asuville sekä opiskeleville alle 25-vuotiaille nuorille tarjotaan raskauden sekä seksitautien ehkäisyyn tarvittavat tuotteet sekä palvelut maksutta.
Kokeilun jälkeen, vuoden 2024 alusta maksuttoman ehkäisyn jatko Kanta-Hämeessä on vielä auki. Kanta-Hämeen hyvinvointialueen aluevaltuuston tulee päättää vuoden 2023 aikana, tuleeko alle 25-vuotiaiden maksuttomasta ehkäisystä vakituinen toimintatapa.
Maksuttoman ehkäisyn saatavuus vaihteli Kanta-Hämeessä runsaasti ennen kokeilun alkua asettaen nuoret eriarvoiseen asemaan asuinpaikasta riippuen.
-
Joissakin kunnissa (Janakkala, Riihimäki, Loppi, Hausjärvi) maksuton ehkäisy oli saatavilla 25 ikävuoteen asti, toisissa kunnissa (Forssa, Humppila, Jokioinen, Tammela, Ypäjä) 20 ikävuoteen asti ja joissakin kunnissa oli vielä eri ikärajoja. (Hämeenlinna alle 21 v. vain pitkäaikainen ehkäisy) ja yhdessä kunnassa ei maksutonta ehkäisyä tarjottu nuorille lainkaan (Hattula).
-
Ehkäisykäyntien (sekä aloitukset että kontrollit) sisällöt sekä saatavilla oleva ehkäisytuotevalikoima vaihteli kunnasta toiseen.
-
Kanta-Hämeessä panostetaan nyt järjestämistapojen ja toimintamallien yhtenäistämiseen ja henkilöstön seksuaaliterveys- ja seksuaalikasvatusosaamisen vahvistamiseen, jotta tulevaisuuden sote-keskus-ohjelman tavoitteet palveluiden yhdenvertaisen saatavuuden ja saavutettavuuden osalta mahdollistuvat.
Maksuttoman ehkäisyn kehittämisen tueksi Tulevaisuuden sote-keskus-hankkeen maksuttoman ehkäisyn suunnittelija Outi Koskinen keräsi yhteen kaikista Kanta-Hämeen kuntien edustajista muodostuvan työrukkasen.
Työrukkasessa on innokkaita ja aktiivisia ehkäisypalveluiden ja oman työnsä kehittäjiä, jotka haluavat työskennellä asiakaslähtöisesti ja yhteiseksi hyväksi.
Maksuttoman ehkäisyn palvelupolun tavoitteena on tyytyväinen asiakas!
Asiakas joka saa raskauden sekä seksitautien ehkäisyyn tarvittavat tiedot yhdestä paikasta.
Maksuttoman ehkäisyn palvelupolun tavoitteena on myös tyytyväinen ehkäisytyötä tekevä ammattilainen !
Hän saa laadukasta ehkäisypalvelua toteuttaakseen raskauden sekä seksitautien ehkäisyyn tarvittavat tiedot (sisältää myös kirjaamis- ja tilastointiohjeet) yhdestä paikasta.
Miten asiakkaat löytävät palvelupolun ? - Polun käyntitiedot
Miten ammattilaiset käyttävät palvelupolkua - Kysely
Palvelupolun julkaisemisen jälkeen markkinointi on tärkeää. Asiakkaiden on löydettävä polulle :)
Tätä varten tehtiin pieniä videoita sosiaalisen median kautta tehtävään markkinointiin.
Työrukkasen ammattilaiset markkinoivat palvelupolkua omissa työyhteisöissään, että tieto tavoittaa kaikki ehkäisytyötä tekevät ammattilaiset.
Järjestettiin myös verkkovälitteinenjulkistamistilaisuus, mihin kutsuttiin kaikki ehkäisytyötä tekevät ammattilaiset.
Järjestettiin myös 5 palvelupolkuklinikkaa, missä polkua esiteltiin ja jaettiin vinkkejä sen käyttöön.
Asiakaslähtöisyys ja asiakkaiden osallisuus on tärkein asia !
Palvelupoulun kehittämisessä ovat olleet mukana:
Nuorisovaltuustot; Loppi, Hausjärvi, Manu
Ohjaamot; Hämeenlinna, Riihimäki
Lisäksi yleistä tiedotusta ja tiedonkeruuta on tehty sosiaalisen median kanavilla : IG@kouluouti_sotekeskuksessa ja TikTok@kouluouti_sotessa