Romaniväestön osallisuuden kehittäminen mielenterveyspalveluissa

Tämä toimintamalli kertoo romaniväestöä osallistavasta tavasta toteuttaa mielen hyvinvointia ja mielenterveyttä tukevia ja edistäviä toimenpiteitä, kuten romaneille suunnatut koulutukset, työpajat tai yhteiskehittämisprojektit.

Toimintaympäristö

Romanit ovat kansallinen vähemmistö, joiden kulttuuriset ja kielelliset oikeudet tuetaan Suomen perustuslaissa ja tästä huolimatta THL:n tuottamien selvitysten mukaan romanit eivät koe sosiaali- ja terveyspalveluja yhdenvertaisiksi. Lähtökohtaisesti alueilla tulisi olla laajemmin tietoa romaniväestön sosiaali- ja terveyspalvelujen tarpeista.  Romanien osallisuutta palvelujen suunnitteluun ja kehittämiseen tulee edistää. Osallistamalla romaniväestö palvelujen saavutettavuutta parannetaan. Mielen hyvinvointi ja mielenterveyteen liittyvät asiat ovat sensitiivisiä ja näiden palveluiden kehittämisessä romanien oma rooli tulisi olla merkittävä, näin vältytään törmääminen sosiaalisiin ja kulttuurisiin haasteisiin. 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Osana kansallista mielenterveysstrategian (202-2030) toimeenpanoa THL toteutti kehittämishankkeen romanien ja saamelaisten mielen hyvinvoinnin edistämiseksi vuosina 2023-2034. Kyseessä oli pilotointi, jossa ensimmäistä kertaa mielenterveysstrategian toimeenpanossa huomioitiin kansallisia vähemmistöjä. 

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Mielenterveyteen ja mielen hyvinvointiin liittyy stigma, häpeä. Pääväestön suunnalta tulevat ennakkoluulot romaneja kohtaan jo yksittäin saattavat luoda stigman ja kun kyseessä on lisäksi mielen hyvinvointiin liittyvät kysymykset, voi stigmatisoitumisen merkitys olla moninkertainen. Kehittämistyön tavoitteena oli normalisoida mielen hyvinvoinnista puhuminen ja sen hyvinvoinnin edistäminen romaniyhteisön sisällä. Tämän lisäksi tavoitteena oli keskustella ja ohjata alan ammattilaisia romaniväestön kohtaamisesta eri palveluissa. 

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Malli kehitettiin tiiviissä yhteistyössä romaniväestön kanssa. Olemassa olevien verkostojen kautta sekä romanitoimijoiden kautta kerättiin tietoa yhteisöltä, mihin erityiskysymyksiin tulisi erityisesti kiinnittää huomiota. Keskusteluissa nousi esille erityisesti nuorten romanien tilanne ja tarpeen mielen hyvinvoinnin tukemiseksi sekä mielen hyvinvoinnin puheeksi ottamisen helpottaminen eri työkaluja hyödyntäen. Toimintamallia kehitettiin tiiviissä yhteistyössä kohderyhmän kanssa ja tarvelähtöisesti, joten kiinnostus toimintamallia kohtaan oli olemassa koko kehittämishankkeen ajan. 

Tavoiteltu muutos

Mielen hyvinvoinninnin puheeksi ottamisen helpottaminen sekä romaniväestön huomioiminen eri mielen hyvinvointia järjestävien tahojen toimesta. 

Toteutussuunnitelma

Toiminta aloitettiin kartoittamalla romaniyhteisön näkemykset tavasta, jolla romaniyhteisön parissa mielen hyvinvointia tulisi edistää. Vaikuttavuuden lisäämiseksi koulutettiin romanitoimijoita teemaan liittyvistä asioista, kuten mielen hyvinvoinnin puheeksi ottamisesta ja mielenterveyden edistämisestä. Koulutusmateriaali kulttuurimukaistettiin saavutettavuuden parantamiseksi. Nuorten mielenhyvinvoinnin puheeksi ottamista edistettiin nuorilta nuorille some-videolla. Yhteisöstä tulleiden signaalien pohjautuen ja THL:n verkostoja hyödyntäen sekä romaniyhteisön huomioimiseksi koulutettiin alan ammattilaisia eri organisaatioista.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmä: THL:n verkostojen kautta eri mielenterveyden tukea tarjoavat tahot sekä romanitoimijat, joiden kautta tehdään valtakunnallista yhteisötyötä romaniväestön kanssa. 

Ideointi

3x4h kurssi romanitoimijoille yhteistyössä Mieli ry:n kanssa sisältäen kulttuurisensitiivisen materiaaln.
Työpaja romanitoimijoille mielen hyvinvoinnin edistämisestä sekä toiminnan jatkuvuuden varmistamiseksi.
Some-video nuorille yhdessä Helsingin romaninuorisotyön kanssa. 
Koulutukset ja lausunnot. 
 

Ratkaisun perusidea

Toimintamallissa oli kyse erityisesti romaniväestön osallistamisesta mielen hyvinvoinnin teemoihin sekä ammattilaisten tietoisuuden lisääminen romanien hyvinvointiin liittyvissä kysymyksissä. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

3x4h kurssi romanitoimijoille yhteistyössä Mieli ry:n kanssa sisältäen kulttuurisensitiivisen materiaaln.
Työpaja romanitoimijoille mielen hyvinvoinnin edistämisestä sekä toiminnan jatkuvuuden varmistamiseksi.
Some-video nuorille yhdessä Helsingin romaninuorisotyön kanssa. 
Koulutukset ja lausunnot.
 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Kohderyhmä tulee kuunnella kehittämistoimenpiteiden kaikissa vaiheissa. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Kehittämishankkeen loputtua perustettiin romanitoimijoista koostuva verkosto, joka edistää mielen hyvinvointia romaniyhteisön sisällä.