Ruokarohkeus-kerhot ja verkkovalmennus lapsiperheille
Ruokarohkeus-toiminnassa tarjotaan ruokakasvatuksen tukea perheille, joissa lapsen valikoiva syöminen herättää huolta. Toiminta pohjautuu aistilähtöiseen ruokakasvatukseen ja myönteisen vuorovaikutuksen tukemiseen syömistilanteissa.
Ruokarohkeus-kerho ja verkkovalmennus ovat matalan kynnyksen ennaltaehkäisevää tukea perheille, joissa lapsen valikoiva syöminen ("nirsoilu") aiheuttaa huolta. Valikoiva syöminen tarkoittaa, että lapsi syö vain tiettyjä ruokia, ei hyväksy helposti uusia ruokia tai hänellä on voimakkaita ruokamieltymyksiä liittyen ruuan makuun, rakenteeseen tai muihin ominaisuuksiin. Jonkinasteista valikoivuutta (neofobiaa) ilmenee valtaosalla taapero- ja leikki-ikäisistä, joidenkin arvioiden mukaan jopa 40 % lapsista. Valikoivan syömisen taustalla on monenlaisia tekijöitä, mm. liittyen lapsen perimään, temperamenttiin, aistiherkkyyksiin, uhmaikään sekä ympäristön vaikutukseen.
Myös neuropsykiatrisia (nepsy) piirteitä omaavilla lapsilla syömisen pulmat ovat verrattain yleisiä. Haasteet lapsen ja vanhemman välisessä vuorovaikutuksessa voivat olla syynä ja lisätä valikoivaa syömistä. Esimerkiksi syömiseen painostaminen, ruualla palkitseminen sekä käskevä ja määräilevä kasvatustyyli voivat synnyttää kierteen, jossa lapsen ruokavalio kapenee entisestään.
Tukemalla vanhempia ruokakasvatuksessa voidaan välttää lapsen ja koko perheen ruokavalion tarpeeton kapeutuminen. Tarjoamalla tukea oikea-aikaisesti voidaan ehkäistä pulmien paheneminen ja välttää tarpeetonta ravitsemusterapiapalveluiden kuormittumista.
Ruokarohkeus-kerhot on suunnattu perheille, joissa on 3-6-vuotiaita lapsia. Kerhot on kehitetty Ruokailoa lapsiperheille – tukea ruokailun arkeen haavoittuvassa asemassa oleville vanhemmille -hankkeessa (rahoitus: sosiaali- ja terveysministeriön järjestöavustukset (STEA) 2023-2025). Hankkeen tavoitteena on edistää lapsiperheiden suositusten mukaisia ruokatottumuksia sekä lasten tasapainoisen ruokasuhteen kehittymistä, mikä tukee lasten tervettä kasvua ja kehitystä. Hankkeessa tuetaan vanhempia lasten ruokakasvatuksessa kannustamalla myönteisiin ruokakasvatuskeinoihin kokemuksellisella ja osallistavalla toiminnalla sekä kohderyhmälähtöisellä viestinnällä. Kohderyhmänä ovat ensisijaisesti haavoittuvassa asemassa olevat lapsiperheet, kuten pienituloiset, yhden vanhemman tai maahanmuuttajataustaiset perheet, jotka tavoitetaan Mannerheimin Lastensuojeluliiton Uudenmaan piirin kautta.
Lapsen valikoiva syöminen ja siihen liittyvä vanhemman huoli tai turhautuminen ovat nousseet toistuvasti esiin vanhempia kohdatessa. Valikoivuus on erityisen haastavaa pienituloisissa perheissä, joissa ruokaa ei ole varaa jättää syömättä, ja siten uusien tai vähemmän maistuvien ruokien tarjoaminen lapsille koetaan haastavana. Maksuttomissa Ruokarohkeus-kerhoissa pyritään löytämään myös taloudellisesti kestäviä ratkaisuja perheiden arkeen.
Ruokarohkeus-verkkovalmennus tarjoaa perheille itsenäisen tukimuodon, joka on käytettävissä asuinpaikasta riippumatta. Verkkovalmennusta on pilotoitu keväällä 2025 ja kerätty osallsituneiden vanhempien kokemuksia sekä valmennuksen sisällöstä että teknisestä toteutuksesta. Saadun palautteen perusteella valmennusta kehitetään edelleen vuoden 2025 aikana. Verkkovalmennuksen kehitystyötä on rahoittanut Alli Paasikiven säätiö.