Ryhmämuotoinen tuki nuorille, joilla on kiusaamis- tai väkivaltakokemuksia, Vantaan ja Keravan hyvinvointialue, ( RRP, P4, I1)
Matkaeväitä- kurssi tarjoaa psykoedukaation keinoin tietoa ja tukea nuorille, joilla on kiusaamis- tai väkivaltakokemuksia. Kurssi on osa Väkivallaton VAKE -toimintamallia.
Kurssin aiheena on väkivallan tunnistaminen ja kokemuksista toipuminen.
Koulukiusaamisesta ja kouluväkivallasta puhutaan yhä enemmän. Monella taholla pohditaan, miten kiusaamista ja väkivaltaa voisi ennalta ehkäistä ja miten sitä tunnistettaisiin. Mietitään myös, miten väkivallan tekijöitä ja kiusaajia tuetaan siihen, että kiusaaminen loppuisi. Tässä pilotissa on haluttu lähestyä nuoria, joilla on kiusaamis- tai väkivaltakokemuksia, sillä usein kokemukset vaikuttavat haitallisesti nuoren itsetuntoon, identiteettiin ja myös hyvinvointiin. Ryhmämuotoista tukea tarjotaan Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen nuorille.
Taustalla pilotissa on on Väkivallaton VAKE-toimintamalli, jossa aiemmin on kehitetty väkivallan puheeksiottokoulutukset ammattilaisille, väkivallan ehkäisyn avainhenkilöverkoston perustaminen sekä erilaisia koulutuspaketteja huoltajille ja eri alojen ammattilaisille. Tämän pilotin ajatus on tuoda oma versio nuorille ja nimenomaan heille, joilla on kiusaamis- tai väkivaltakokemuksia.
Kurssin sisältö on luotu yhteistyössä Väkivallan ehkäisytyön koordinaattorin ja väkivaltatyön asiantuntijan kanssa. Kurssia on esipilotoitu perheneuvolan nuorten tiimin kanssa ennen varsinaisen pilottihankkeen alkamista. Kurssia on markkinoitu koulukuraattoreiden tiimeissä, ja lähiryhmien pilottikoulut on löydetty tätä kautta. Etäryhmiä on markkinoitu koulukuraattoreiden sekä opetustoimen kiusaamisen vastaisen erityisasiantuntijan avulla siten että he ovat jakaneet mainosta Wilman kautta. Näin kehittäjäjoukkoon on kuulunut opetustoimi myös. Lähiryhmien nuorilta on kerätty palautetta, jonka perusteella sisältöä on kehitetty edelleen. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen nuorisovaltuustoa on myös kuultu ja heitä on osallistettu.
Ryhmän avulla on haluttu antaa tietoa kiusaamisen ja väkivallan vaikutuksista sekä siitä, mikä auttaa nuorta toipumaan näistä kokemuksista. On haluttu myös antaa tietoa mielen hyvinvointiin liittyvistä asioista sekä tukea positiivisen psykologian keinoin nuoren itsetuntoa ja itsetuntemusta. Lisäksi on haluttu antaa tietoa ja psykoedukaatiota siitä, miten nuori tunnistaisi turvalliset ja turvattomat ihmissuhteet ja miten hän osaisi puolustaa omia rajojaan. Nämä ovat merkittäviä sosiaalisia taitoja iässä, jossa vertaisryhmän merkitys on suuri.