Saamelaisen työikäisen mielenterveys- ja päihdetyön asiakkaan kohtaaminen ja hoito sote –keskuksessa
Mallissa kuvataan saamenkielisten asiakkaiden kohtaamiseen perusteet, ohjautuminen ja lyhyt tukea antava hoitojakso lyhytterapeuttisella työotteella saamelainen kulttuuri ja kielet huomioiden. Toiminta malli sisältää tietoa osaamisen lisäämiseen.
Hyvinvointialueiden myötä saamenkielisten asiakkaiden palveluiden kehittäminen ja yhdenmukaistaminen koko Lapin alueella helpompaa. Tämä malli kuvaa myös vallitsevaa lainsäädäntöä vuonna 2023
Kehittämistä on tehty läpi hankkeen verkostollisesti. Tärkeänä verkostona kulttuurisen tiedon keräämiseen on toiminut saamenkielinen yhteisö valtioiden rajat ylittävästi.
Saamenkielisten asiakkaiden saama hoito vastaa kulttuurisia arvoja ja käsityksiä. Mielenterveys- ja päihdetyössä on tärkeää ymmärtää asiakkaan kulttuurinen tausta ja kieli. Näillä on merkitystä turvallisuuden ja luottamuksen luomisessa.
Malli tulee ottaa käyttöön saamenkielisten asiakkaiden kanssa työskenneltäessä. Mallin mukana olevat graafiset elementit toimivat muistutuksena ja apuvälineinä työntekijälle.
Kohderyhmänä on saamenkieliset asiakkaat, malli antaa ammattilaiselle osaamisen tukea ja tietoa, sekä strukturoidun mallin lyhytterapeuttiseen kohtaamiseen. Asiakkaita on osallistettu yhteisöllisesti hankkeen alusta, kerättyä tietoa on hyödynnetty läpi hankkeen.
Toiminta malli soveltaa lyhytterapeuttisen työotteen pohjana on toiminut sote uudistus –hankkeessa Tampereen kaupungille luotu MIELENTERVEYSPOTILAAN ARVIOINTI JA TUKEA ANTAVA HOITO TERVEYSASEMAN VASTAANOTOLLA - Mielenterveyden työkalupakki. https://innokyla.fi/fi/toimintamalli/perusterveydenhuollon-mielenterveysasiakkaiden-keskitetty-hoidon-ohjaus