Suunnitelmallisen hankeyhteistyön edistämiseksi.

Hankehautomo on prosessi, joka sisältää kaksi toisiinsa liittyvää suunnitelmallista yhteistyötä edistävää työpajaa. Innovoidaan mielenterveyttä tukevia ratkaisuja ilmiölähtöisesti.

Toimintaympäristö **

Toimivat ratkaisut mielenterveystuen kentällä vaativat yli sektorirajojen tehtävää saman suuntaista yhteistyötä ja monen toimijan panosta. Yhdessä pohtimalla, keskustelemalla ja rakentamalla voimme onnistua innovoimaan.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Piirros: Tommi Metsälä

Monet järjestöt pohtivat kehittämishankkeita tahoillaan. Suunnitelmallisella ja avoimella yhteistyöllä voi välttää suoraa kilpailuasetelmaa ja tuottaa enemmän hyvää useammalle kohderyhmälle. Hankehautomossa pyritään toinen toistaan tukien tuottamaan paremmin ja enemmän hyvää, samaan suuntaan.

Järjestö X ja järjestö Y hakevat molemmat toisistaan tietämättä samalla maantieteelliselle alueelle hankerahoitusta kohderyhmälle Z. Kilpailevista hakemuksista todennäköisesti korkeintaan vain toinen menestyy.

VS.

Järjestö X ja järjestö Y keskustelevat hankehautomossa ja innostuvat hakemaan yhdessä hankerahoitusta (järjestöjen yhteishanke) kohderyhmälle Z. 

Tai järjestö X ja järjestö Y keskustelevat hankehautomossa ja tunnustavat huolen sekä kohderyhmästä Z että kohderyhmästä Q. Toinen toistaan tukien molemmat järjestöt laativat hankerahoitushakemuksen, järjestö X keskittyen kohderyhmään Z ja järjestö Y kohderyhmään Q.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Hankehautomossa yhteistyötä tehdään kumppanien kanssa yli sektorirajojen. Mukaan kutsutaan järjestöjen osallistujia, kokemusasiantuntijoita, monien eri palvelujen mielenterveystyön ammattilaisia, monenlaisia järjestöjä ja seurakuntia. Hankehautomoa muotoillaan ja kehitetään palautteen ja kokemuksien pohjalta.

Tavoiteltu muutos
  • Kumppanuushankkeet Espoon seudulla lisääntyvät.
  • Yhteistyö ja yhteiskehittäminen lisääntyy yli sektorirajojen kuin järjestöjenkin kesken, erityisesti järjestöjen hanketoiminnassa.
  • Järjestöjen kehittämishankkeisiin liittyvä kulttuuri muuttuu avoimeksi ja aitoon, jo alustavan hankesuunnitteluvaiheen yhteistyöhön pohjautuvaksi.