Selviämisasema Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella
Ouluun avattiin syyskuussa 2023 selviämisasema. Selviämisasema tarjoaa turvallisen paikan humalatilan vuoksi seurantaa tarvitseville potilaille. 5- paikkainen selviämisasema on avoinna viikonloppuisin.
Oulun kaupungilla tai yhteispäivystyksen sopimuskunnilla ei ole aikaisemmin ollut erillistä selviämisasemaa päihtyneille potilaille. Päihtyneet potilaat on hoidettu virka-ajan ulkopuolella Oulun seudun yhteispäivystyksessä (OSYP). Osa päihdepotilaista on tullut toistuvasti päivystykseen hakemaan apua. Päihdepotilaiden hoidon on nähty OSYP:ssa olevan riittämätöntä ja pirstaleista. Heitä ei ole pystytty olemassa olevilla resursseilla hoitamaan, seuraamaan ja ohjaamaan jatkohoitoon riittävän hyvin.
Selviämisasema pilottia lähdettiin suunnittelemaan niin, että toiminta sijoittuu siihen ajankohtaan, kun päihdepotilaita on tilastoitu menevän eniten päivystykseen. Viikonloppuöinä suuri määrä potilaista on saapunut päivystykseen päihteidenkäytön vuoksi. Heistä valtaosalla on ollut kompiloitumaton humalatila. Selviämisasema tarjoaa tilat komplisoitumattomasta humalatilasta selviämiselle.
Potilaat ohjautuvat selviämisasemalle viranomaisten: poliisin, ensihoidon tai yhteispäivystyksen kautta. Selviämisasemalla hoidetaan ne potilaat, joiden päihtymystila on sen kaltainen, että hän tarvitsee seurantaa, mutta ei muuta päivystyksellistä terveydenhoitoa. Muuta akuuttia lääketieteellistä hoitoa vaativat potilaat hoidetaan edelleen yhteispäivystyksessä.
Selviämisasema on osa katkaisu- ja vieroitushoito osastona toimivan Päihdeklinikan toimintaa. Selviämisasemalla on 5 potilaspaikkaa ja tila on erillään muusta päihdeklinikan toiminnasta. Selviämisasemalla on kaksi yhden hengen huonetta sekä kolmen hengen seurantatila. Tilojen osalta on huomioitu mm. viranomaisvaatimukset sekä potilas- ja henkilökunnan turvallisuus.
Selviämisaseman toimintakonseptia on ollut kehittämässä laaja moniammatillinen - ja alainen asiantuntijajoukko. Kehittämisyhteistyötä on toteutettu seuraavien tahojen kanssa:
- Tulevaisuuden sote-keskus hanke
- Hyvinvointialueen kehittämisasiantuntijat
- Päihdeklinikka
- Oulun seudun yhteispäivystys
- Poliisi
- Ensihoito
- Muut sidosryhmät(kuten muut alueelliset päihdepalvelut, OYS psykiatria, potilaskuljetus, vartiointi)
Päihtymystila voidaan jakaa komplisoituneeseen ja komplisoitumattomaan päihtymykseen. Jaottelu on merkittävä päihdepotilaiden hoidon kannalta. Selviämisasemapalvelun avulla pyritään varmistamaan, että raskaasti päihtynyt, mutta fyysisesti ja psyykkisesti terve potilas selviää päihtymystilasta turvallisesti. Potilas ei tällöin tarvitse lääketieteellistä hoitoa, vaan voinnin seurantaa, päihteiden käytön riskien puheeksi ottoa ja ohjausta oikean avun piiriin. Mikäli henkilö tarvitsee selviämisen lisäksi lääketieteellistä hoitoa ja tarkkailua tai hänelle on kehittynyt voimakkaita psyykkisiä oireita humalatilan rinnalle, toteutetaan hänen hoitonsa muualla terveydenhuollossa, kuten yhteispäivystyksessä.