SomeBody® hyvinvointityöhön
SomeBodyn® ideana on vahvistaa ja eheyttää ohjattavien minäkuvaa, itsetuntoa ja toimintakykyä, heidän kykyään toimia arjessa ja sosiaalisissa suhteissaan. Näitä tavoitteita kohden SomeBodyssä mennään edistämällä ryhmäläisten kehotietoisuus-, tunne- ja vuorovaikutustaitoja.
Kuntien hyvinvointityö on muutoksessa. Miten saadaan lapsille, nuorille ja perheille tukea varhaisemmassa vaiheessa ja tehokkaammin? Varhaiskasvatuksen, koulun ja oppilaitosten rooli on muuttumassa entistä keskeisemmäksi. On tarve kehittää vaikuttavia ja kustannustehokkaita ehkäiseviä ja suoran tuen menetelmiä vastaamaan lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin vajeisiin.
Myös ammattilaiset kaipaavat uusia tehokkaita työmenetelmiä, näkökulmia ja kokonaisvaltaisia ohjauskäytänteitä edistäessään lasten ja nuorten hyvinvointia.
Nykytilanteen haasteena on lasten ja nuorten minäkuvaan ja tunne- ja sosiaalisiin taitoihin liittyvät haasteet, vaikeudet koulunkäynnissä ja opiskelussa. Lisäksi yhä useammin vanhempi uupuu ja kokee haasteita kasvatuksessa sekä vuorovaikutuksessa. Tämä heijastuu lapsiin ja nuoriin. Osin näistä syistä joka 20. lapsi on lastensuojelun piirissä. Kuitenkin yhteiskunnan tavoitteena on, että jokainen 18-vuotias on kiinni yhteiskunnassa opiskelemassa tai työelämässä.
Nämä lähtökohdat huomioiden SomeBody-menetelmän kehittämishankkeessa 2015-2017 saatujen tulosten mukaan menetelmällä on myönteisiä vaikutuksia itsetuntoon, kehonlukutaitoon, uskallukseen liikkua ja ilmaista itseään, kykyyn ymmärtää fyysisen aktiivisuuden, omien rajojen, rentoutukmisen ja kehon asentojen, tunteiden ja ajatuksten vaikutuksia mieleen ja sosiaalisiin tilanteisiin.
Videossa on yhden nuoren tarina.